suplimente fier 200x132 Suplimentele de fier la copii (alaptati, hraniti cu lapte formula sau vegetarieni)

Suplimentele de fier la copii

Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina responsabila cu furnizarea oxigenului catre toate celulele din sange. Este, de asemenea, responsabila si pentru culoarea globulelor rosii, astfel ca in cazul unei persoane cu deficienta de fier, globulele rosii devin mici si mai putin rosii, rezultand in anemia datorata carentei de fier (anemia feripriva).

Fierul este necesar si creierului pentru a creste si a se dezvolta corect, iar o carenta de fier in copilarie poate avea un impact sever in procesul de invatare de mai tarziu.

Un bebelus sanatos, nascut la termen are depozite suficiente pentru primele 4-6 luni de viata. Aceste depozite sunt obtinute in ultimele luni de sarcina ale mamicii. Insa, exista bebelusi care prezinta un risc crescut de deficienta de fier si anume:

  • bebelusii prematuri
  • bebelusii cu greutate mica la nastere, chiar daca nascuti la termen (sub 2900g)
  • bebelusi ai caror mamici nu-si trateaza corect diabetul

De retinut ca Romania se confrunta cu foarte multe cazuri de anemie feripriva la copii, de aceea parintii vor consulta pediatrul sau medicul de familie pentru a stabili necesitatea suplimentarii cu fier a dietei bebelusului.

  1. Suplimentele de fier la copiii alaptati
  2. Suplimentele de fier la copiii hraniti cu lapte formula
  3. Suplimentele de fier la copiii vegetarieni

Suplimentele de fier la copiii alaptati

Exista medici care recomanda suplimente de fier tuturor copiilor, chiar si celor alaptati. Chiar si Academia Americana de Pediatrie a emis recomandarea ca toti bebelusii alaptati sa primeasca fier incepand cu luna a 4-a de viata.

Insa, cei care promoveaza alaptarea au pus sub semnul intrebarii necesitatea suplimentarii cu fier a dietei copilului hranit cu lapte de san, sustinand ca nu sunt necesare daca nu exista semne si simptome de anemie. Ingrijorator este si faptul ca exista dovezi ca suplimentele de fier in cazul bebelusilor alaptati pot fi nocive, cauzand incetinirea cresterii, o circumferinta craniana mai mica, diaree si absorbtie redusa a unor minerale esentiale precum zincul sau seleniul.

Intr-adevar, nivelul fierului din laptele de san este mic, insa are o biodisponibilitate ridicata. Laptele de san contine 2 proteine specializate – lactoferina si transferina, proteine care se asigura ca fierul din laptele de san este furnizat eficient bebelusului. Ca rezultat, rata absorbtiei fierului din laptele de mama este de 48% din totalul de fier disponibil, fata de 10 % din cel furnizat de laptele formula sau din alimentatie. Tot aceste 2 proteine se asigura si ca fierul nu este livrat bacteriilor “proaste” cum ar fi E-coli si Salmonella, impiedicandu-le, astfel, dezvoltarea.

Laptele de san contine si niveluri mari de lactoza si vitamina C, ambele ajutand la absorbtia eficienta a fierului.

Cantitatea de fier disponibila prin alaptarea copilului se reduce oarecum odata cu introducerea alimentelor solide sau hranirea mixta (lapte de san si lapte formula), si scade considerabil odata cu introducerea suplimentelor de fier sau a alimentelor imbogatite cu fier. Acest lucru este valabil mai ales in primele 6 luni de viata, acesta fiind unul dintre motivele pentru care diversificarea se incepe odata ce bebelusul a implinit varsta de 6 luni.

bebe alaptat 200x133 Suplimentele de fier la copii (alaptati, hraniti cu lapte formula sau vegetarieni)

Bebelusul alaptat

Explicatia din spatele acestei scaderi a nivelului de fier din laptele de san este ca aceleasi 2 proteine, lactoferina si transferina, pot deveni saturate de excesul de fier, reducand eficienta livrarii fierului catre bebelus, ceea ce insemana ca exista mai mult fier disponibil pentru bacteriile daunatoare (cauzand probleme digestive) si mai putin pentru bebelus. Odata ce bebelusul incepe diversificarea cu alimente bogate in fier, trebuie sa te asiguri ca alimentatia sa contine regulat alimente naturale bogate in fier pentru a compensa aportul redus de fier prin alaptare.

De retinut ca la o mama care alapteaza si decide sa isi creasca aportul de fier nu se va transmite surplusul si in cantiatea de fier disponibila in laptele matern.

Ce trebuie sa stiti despre suplimentele de fier

Fierul este toxic in cantitati mari. Rezista tentatiei de a diagnostica singura anemia copilului si de a lua suplimente de la farmacie, fara prescriptie medicala, intrucat o supradoza de fier poate provoca moartea.

La sugari si copii mici, 20mg fier pe zi este doza maxima prescrisa, iar majoritatea suplimentelor de fier contin circa 100mg per tableta. De aceea ai nevoie de consultul si sfatul unui medic. De asemenea, suplimentele de fier trebuie tinute departe de raza de actiune a copiilor, cu capacul bine strans.

Suplimentele de fier pot fi administrate sub forma de picaturi (pentru sugari), tablete sau sirop.

bebe lapte praf 200x150 Suplimentele de fier la copii (alaptati, hraniti cu lapte formula sau vegetarieni)

Bebelus hranit cu lapte formula

Suplimentele de fier la copiii hraniti cu lapte formula

Absorbtia fierului disponibil in laptele formula este mai mica decat in cazul laptelui de san, in jur de 4%. De aceea, se recomanda ca bebelusii care nu sunt alaptati sa primeasca exclusiv lapte formula imbogatit cu fier de la nastere si pana la minimum luna a 12-a de viata sau pana cand dieta sa contine destul fier pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului.

Desi multi parinti sunt sceptici in a oferi copilului o formula imbogatita cu fier, in scopul evitarii constipatiei, refluxului, crampelor, diareei, colicilor, gazelor si iritabilitatii generale, doar medicul copilului este in masura sa decida ce fel de formula va primi copilul, cu sau fara fier.

In schimb, dieta copilului hranit cu lapte formula trebuie sa contina cat mai multe alimente bogate in fier.

Cum poti imbogati dieta copilului cu fier?

  • Ofera-i alimente bogate in fier impreuna cu cele cu un continut mare de vitamina C, pentru a ajuta la absorbtia mai eficienta a fierului disponibil: spaghete cu carne tocata si sos de rosii
  • Gateste in vase din fonta: alimentele acide (rosiile, spre exemplu) “extrag” fierul din vasul de gatit
  • Ofera-i deserturi (briose) sau paine folosind faina de grau integrala, orz sau amesteca-le cu faina de grau obisnuita, care este saraca in fier
  • Fa chiftele din carne tocata de vita si cereale de bebelusi imbogatite cu fier, alaturi de alte legume la discretie
  • Terci de ovaz indulcit cu melasa, care nu este numai bogata in fier, dar contine si un intreg complex de vitamine B, esentiale pentru producerea globulelor rosii
  • Paseaza-i bine carnea – cercetarile arata ca bebelusii absorb mai bine fierul din particule mici de carne decat din bucatelele mai mari
  • Gateste cerealele si leguminoasele cu ceapa si usturoi

Citeste mai mult despre Alimentatia pentru prevenirea anemiei.

bebe vegetarian 200x116 Suplimentele de fier la copii (alaptati, hraniti cu lapte formula sau vegetarieni)

Bebelus vegetarian

Suplimentele de fier la copiii vegetarieni

Fierul din alimente este disponibil in doua forme:

  • fierul hem: se gaseste in carne si peste
  • fierul non-hem: se gaseste in legume, leguminoase si cereale

Fierul hem se absoarbe mai usor in organism decat cel non-hem. De aici si afirmatiile conform carora vegetarienii sunt categorie cu risc crescut de carenta de fier. Insa, autoritatile de sanatate la nivel mondial (incluzand aici World Health Organisation, American Dietetic Association si British Medical Association) sunt de acord ca anemia afecteaza vegetarienii si non-vegetarienii in aceeasi masura. Si asta pentru ca vegetarienii au un aport de fier deosebit de ridicat, iar studiile arata ca nivelul hemoglobinei este in limite normale.

Daca copilul tau urmeaza o dieta vegetariana, asigura-te ca ii oferi o multitudine de alimente bogate in fier, alaturi de cele cu un continut mare de vitamina C, care transforma fierul non-hem intr-o forma mai usor de folosit de catre organism. Nu exista nicio dovada care sa sugereze suplimentarea (de rutina) cu fier a dietei copilului vegetarian.