tipuri scaune de masina 200x142 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Alege scaunul perfect pentru copilul tau!

Scaunul de masina pentru copii nu este un moft! Contrar parerii multora dintre noi conform careia “pe vremea noastra nu erau…”, in ziua de astazi este innacceptabil pentru un copil sa fie expus riscului de a calatori in masina in bratele mamei sau, asa cum procedeaza unii parinti, chiar pe scaunul din fata al masinii! Aglomeratia prezenta pe strazi, graba care caracterizeaza fiecare conducator auto care sofeaza pe soselele romanesti, infrastructura deficitara – sunt toate premise pentru o posibila catastrofa. Pentru a va convinge de utilitatea scaunului de masina pentru copii, putem chiar indrazni sa va sugeram sa vizualizati pe internet teste realizate de producatorii de scaune auto sau alte organisme independente in care sunt prezentate fortele care actioneaza asupra unui copil/ adult in caz de impact.

Intr-adevar, scaunul auto este o adevarata investitie financiara, un scaun performant, testat indelung si foarte sigur pentru copil, dar in acelasi timp si deosebit de confortabil, poate ajunge la dublul valorii unui salariu minim pe economie! Insa, aceasta achizitie trebuie privita ca o investitie in siguranta si viitor, confort si comoditate, avand in vedere ca la drum lung, scaunul auto va servi si ca “suport” pentru ore bune de somn. 

Scaunul de masina ideal este acela care:

  • Se conformeaza normelor de siguranta europene: ECE R44.03 sau R44.04 (apare inscrisa pe eticheta litera “E”)
  • Se potriveste greutatii si inaltimii copilului
  • Este montat corect, conform instructiunilor producatorului.

Producatorii impart scaunele de masina in categorii in functie de greutatea copiilor care le vor folosi, ceea ce corespunde anumitor grupe de varsta si inaltime, insa greutatea este cea care decide tipul de scaun de masina pe care copilul trebuie sa il foloseasca.

  1. Grupe scaune de masina
  2. Tipuri de scaune de masina 
  3. Cum alegi un scaun de masina?
  4. Recomandari

Grupe scaune de masina

tipuri scaune de masina3 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Unele scaune de masina se pot transforma pe masura ce copilul creste, ceea ce inseamna ca se asimileaza mai multor grupe de scaune.

Ca si regula, nu grabi trecerea copilului de la o grupa de scaun la alta. Mentine-l cat mai mult intr-un scaun indreptat contrar sensului de mers, considerata a fi cea mai sigura pozitie, si procedeaza la fel si in cazul celorlalte tipuri de scaun.

Trecerea la grupa urmatoare de scaun se face atunci cand:

  • Greutatea copilului depaseste maximul greutatii admise de scaunul actual
  • Crestetul capului copilului depaseste partea superioara a scaunului pentru masina (indiferent daca indoaie sau nu genunchii)

Tipuri de scaune de masina 

Scaune indreptate cu spatele la sensul de mers

Acestea apartin grupei 0+, adica pot fi folosite de la nastere pana la greutatea de 13 kg, in jurul varstei de 12-15 luni. Pot fi plasate in spatele (recomandabil) masinii sau chiar pe scaunul din fata, in cazuri absolut exceptionale (de ex, copilul este bolnav si necesita supraveghere permanenta). Nu se vor monta pe scaunul din fata al masinii in cazul in care airbag-ul este activ. Chiar si in cazul lipsei airbag-ului, scaunul masinii va fi deplasat la distanta maxima fata de bord, pentru a limita riscurile in caz de impact.

Scaunele de masina pentru bebelusi se monteaza la un unghi de 30-45 grade, optim pentru a nu intrerupe fluxul respiratiei (mai ales ca nou-nascutii nu-si pot mentine capul sau il controleaza prea putin, iar caile respiratorii pot fi obstructionate de capul prea adancit in piept).

scoica cu baza 161x200 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Scoica cu baza pentru nou-nascuti pana la 13kg

Scoicile (cosuletele) sunt special concepute pentru a proteja coloana vertebrala firava a celor mai mici dintre noi. Tot pentru protectie, ele sunt prevazute cu centuri de siguranta in 5 puncte. Acest tip de scaune este preferat celor convertibile (grupa 0/1) in primele luni de viata, scoicile, fiind mai mici, protejand mai bine bebelusii pana spre varsta de 1 an. Mai mult decat atat, e mai usor si mai mic decat un scaun grupa 0/1, iar in primul an de viata acest lucru conteaza foarte mult pentru ca, asa cum vei observa si tu, numarul bagajelor de calatorie descreste odata cu inaintarea in varsta a copilului. Nu uita ca scoica de masina poate fi montata direct pe sasiului caruciorului, fara a deranja copilul care doarme, un avantaj in plus fata de scaunul convertibil. Dezavantajul scoicii de masina este cel financiar: cand copilul depaseste greutatea admisa, trebuie sa cumperi un scaun convertibil.

Exista posibilitatea achizitionarii unei baze pentru scaunul de masina. Baza se instaleaza (corect) in masina, iar scoica se monteaza peste baza. La destinatie, se scoate scoica, iar baza ramane in masina. Este deosebit de utila parintilor care calatoresc pe distante mici, intrucat folosirea bazei absolva parintele de sarcina de a pierde timp fixand scoica corect de fiecare data.

De asemenea, scaunele pentru bebelusi au maner, ceea ce le face foarte usor de manevrat.

Recomandarile noastre:

  • Cos auto grupa 0+ Pebble: preferatul parintilor din toata lumea, aceasta scoica este deosit de confortabila si usor de folosit; centura de siguranta prezinta un sistem care ghideaza si avertizeaza parintele impotriva instalarii gresite. De asemenea, scaunul beneficieaza de suport pentru cap care imbraca zona gatului si craniului bebelusului
  • Cos auto grupa 0+ Young Profi Plus de la Recaro: protectie laterala sporita, centuri de siguranta reglabile, confort maxim prin prezenta aripilor inalte captusite
  • Cos auto grupa 0+ Fly de la Caretero: varianta economy, ofera confort si siguranta pentru primul an din viata bebelusului. 

Scaune de masina indreptate cu fata la sensul de mers

convertibil 200x200 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Scaun convertibil (pana la 18kg)

Apartin grupei 1 de scaune concepute pentru copiii cu o greutate de 9-18 kg, adica celor cuprinsi intre 9 luni si 4 ani. Este scaunul de masina la care se face trecerea dupa folosirea celui orientat invers sensului de mers. Scaunele apartinand acestei grupe au centuri de siguranta integrate, ceea ce asigura o protectie mai buna a copilului in caz de impact. Hamul dintre picioare va impiedica copilul sa alunece sub sau sa iasa din centuri.

Pot fi folosite si in scaunul din fata al masinii, insa sunt mai sigure montate pe bancheta din spate, mai ales daca exista si un airbag activ pentru protectia scaunului din fata.

Recomandarile noastre:

  • scaun de masina grupa 0/1 (0-18 kg): Scaun de masina Gara de la Cam
  • scaun de masina grupa 1 (9-18 kg): Scaun de masina Dakota Isofix de la Nurse
  • scaun de masina grupa 1/2/3 (9-36 kg): Scaun de masina Young Sport de la Recaro

Scaunele booster si inaltatoarele de masina

Se asimileaza grupelor de scaune 2/3 (15-36kg, 4-11 ani). Unele scaune booster pot fi transformate in inaltatoare de masina prin indepartarea spatarului si pastrarea sezutului scaunului, insa trebuie respectate cu strictete recomandarile producatorului cu privire la momentul oportun cand copilul se califica pentru aceasta transformare.

booster 200x200 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Scaun booster (pana la 36kg)

Principala caracteristica a scaunelor booster si inaltatoarelor este lipsa centurilor integrate. Pentru a proteja si sustine copilul, se foloseste centura de siguranta pentru adulti care se monteaza peste scaunul de masina si copil, de aceea trebuie fixata cat mai corect:

  • cat mai strans posibil (sa permita strecurarea a maximum 2 degete intre copil si centura)
  • banda orizontala a centurii sa treaca pe deasupra regiunii pelvine a copilului (de la sold la sold), si nu deasupra stomacului
  • banda diagonala trebuie sa treaca peste umar si nu peste gat.

Scaunele booster cu parti laterale protejeaza mai bine si previn lovirea copilului in caz de impact, mai ales a capului. Unele scaune ofera posibilitatea ajustarii centurii de siguranta pe inaltime.

Scaunele booster si inaltatoarele pot fi folosite si pe scaunul din fata al masinii, insa recomandabil este a fi utilizate prin montare pe bancheta din spate, mai ales daca exista un airbag activ in bordul masinii pentru scaunul din fata.

In caz de accident, scaunul booster micsoreaza cu 45% sansele de vatamare ale copilului, intrucat booster-ul face exact ceea ce ii spune si numele: ridica piticul pana la nivelul la care centura de siguranta pentru adulti il poate proteja. Fara acest scaun, doar centura simpla poate provoca mai multe rani decat proteja copilul (centura care se sprijina pe burtica copilului poate provoca leziuni la nivelui stomacului, ficatului sau splinei, etc.)

Recomandarile noastre:

  • scaun booster: Scaun de masina grupa 2/3 Free Fix (Isofix) de la Cybex
  • inaltator: Inaltator auto Pony de la Cam

Cum stii ca e pregatit pentru un scaun booster?

inaltator 200x200 Cum alegi scaunul de masina perfect pentru copilul tau

Inaltator pentru masina

Este o greseala comuna parintilor trecerea la scaunul booster mai devreme decat e necesar. Desi multe dintre ele recomanda folosirea de la o greutate de 15 kg, de fapt ele se refera la un copil mult mai inalt decat media varstei sale si slab, care este mult prea mare pentru a mai folosi centurile de siguranta integrate ale scaunului. Este, insa, de preferat ca toti copiii sa foloseasca centurile scaunului de masina pana la greutatea de aproximativ 18kg, mai ales daca avem de a face cu un copil activ care incearca sa se elibereze din centura de siguranta a masinii sau sa o treaca pe sub el sau pe sub un brat (ceea ce e mai greu de realizat cu o centura ancorata in 5 puncte).

Pentru a stii daca piticul e pregatit pentru un scaun booster, incearca urmatoarele:

  • pune-l sa stea in masina pe bancheta din spate si verifica sa aiba spatele rezemat de bancheta si genunchii flexati la marginea sezutului banchetei. Daca e prea mic pentru booster, picioarele vor sta drepte, ceea ce va face sa alunece din scaunul de masina.
  • asezat in scaunul booster, centura de siguranta trebuie sa treaca peste soldurile sale (nu peste burtica) si pe deasupra umarului, nu a gatului sau a bratului, prin mijlocul pieptului sau.

Cum alegi un scaun de masina?

Odata ce ai stabilit grupa de scaun care se potriveste cel mai bine copilului tau, trebuie sa raspunzi cu da sau nu la urmatorul set de intrebari:

  • Scaunul de masina poate fi montat in scaunul din fata dreapta al masinii? Dar pe cel din spate? Sau pe cel din mijloc? Desi nu este recomandabil a plasa scaunul de masina in partea din fata a masinii, se poate intampla ca centura de siguranta a masinii prevazute pentru bancheta din spate sa fie prea scurta (iar producatorul sa nu precizeze rute alternative prin care aceasta poate fi folosita pentru a fixa scaunul de masina).
  • scaunul respecta normale de siguranta in vigoare? ECE R44.03 sau R44.04
  • in cazul in care scaunul de masina va fi folosit in partea din fata a masinii, airbag-ul poate fi dezactivat?
  • masina are ISOFIX?

Recomandari

In functie de grupa de varsta si greutate ale copilului, va facem urmatoarele recomandari de scaune de masina:

  • grupa 0+ (0-13 kg), de la nastere pana la 12-15 luni: Cos auto Pebble de la Maxi-Cosi si baza auto Familyfix
  • grupa 0/1 (0-18 kg), de la nastere pana la 4 ani: Scaun auto Moovy de la Inglesina
  • grupa 1 (9-18 kg), de la 1 la 4 ani: Scaun auto Axiss cu rotire la 360 grade de la Bebe Confort
  • grupa 1/2/3 (9-36 kg), de la 1 la 12 ani: Scaun auto Pallas 2 Fix (cu Isofix) de la Cybex
  • grupa 2/3 (15-36 kg), de la 3 la 12 ani: Scaun de masina Rodi XP de la Bebe Confort

Pentru a economisi bani si spatiu, parintii pot alege 2 tipuri de scaune de masina pentru intreaga perioada cat copilul va folosi un astfel de accesoriu, si anume o scoica de masina (grupa 0+) si un scaun grupa 1/2/3. Este preferabil a se alege variantele cu Isofix si provenind de la producatori consacrati, intrucat perioada lunga de folosire necesita o calitate superioara a huselor si functionalitatilor unui scaun de masina. Militam pentru brand-uri consacrate din considerentul ca astfel de producatori urmaresc si aplica permanent ultimele cercetari si tendinte in domeniu privind confortul, siguranta si usurinta in manevrabilitate a scaunul de masina, acesta din urma fiind un factor deosebit de important avand in vedere durata lunga si frecventa crescuta de folosire a unui astfel de accesoriu.

Ce scaun de masina ai ales pentru copilul tau?