lenjerie patut 200x158 Lenjeria patutului pentru bebelusi

Ce e frumos nu e intotdeauna si sanatos!

Designerii propun patuturi pentru bebelusi cat mai elegante, din tesaturi fine si bogate. Bunica Raisei din parc iti spune cum ruleaza ea prosopul pentru a impiedica fetita sa se rostogoleasca pe burtica in timpul somnului. Cat de sigure sunt toate acestea pentru odorul tau?

Lenjeria pentru patutul bebelusului

In ceea ce priveste lenjeria patutului, ar fi ideal ca ea sa fie achizitionata in acelasi timp cu salteaua. Prefera variantele cele mai simple; de fapt, lenjerie e mult spus pentru bebelusi: perna nu vor folosi, pilota nici atat, iar aparatoarele, desi frumos colorate, sunt mediu propice pentru praf.

Toate accesoriile lenjeriei in afara de cearsaf pot constitui obiecte cu care cel mic se poate sufoca. De aceea, cu cat mai simplu, cu atat mai bine: cearsaf cu elastic si, eventual, o protectie pentru saltea. Poti cumpara seturi de lenjerii, insa pastreaza-le pentru dupa varsta de 1 an. Ideal ar fi sa ai minim 4 cearsafuri 100% bumbac care pot fi spalate si calcate la temperatura mare.

Din aceleasi considerente (siguranta si igiena) se evita jucariile de plus sau baldachinele atasate patutului.

Parintii se tem ca cei mici si-ar putea lovi capsorul de lateralele patutului, in schimb copilul se poate sufoca in aparatorile de pat sau inneca cu sireturile sau panglicile acestora. Daca isi prinde fata in aparatori sau alte accesorii ale lenjeriei, copilul va inspira dioxidul de carbon expirat anterior, in loc de oxigen, iar lipsa oxigenului poate provoca moarte.

Un studiu publicat in Statele Unite a analizat cazurile de moarte infantila provenite din mediul casnic si a scos la iveala ca s-au inregistrat 27 de cazuri de copii cu varsta curpinsa in intervalul 1 luna – 2 ani morti prin sufocare in aparatorile de pat si panglicile atasate in perioada 1985 – 2005 pe teritoriul SUA.

Evitati folosirea pernelor speciale pentru mentinerea pozitiei corecte in timpul somnului sau a variantelor traditionale ale acestora (prosop sau paturica rulate). Pot constitui motiv de sufocare, aduna praf si nu sunt omologate de organismele internationale prinvind siguranta bebelusului. Nu se vor folosi nici macar in cazul bebelusilor cu reflux. In SUA s-au inregistrat in fiecare an cazuri fatale datorita uzitarii lor.

Caruselul si alte jucarii care atarna deasupra patului trebuie sa fie pozitionate astfel incat cel mic sa nu le poate atinge si indepartate in jurul varstei de 5 luni, atunci cand copilul se straduie sa se ridice in maini sau sa se sprijine de alte obiecte pentru a ajunge unde-si doreste.

Recomandarile noastre in ceea ce priveste lenjeria si accesoriile patutului:

  • lenjerie simpla (perna, fata de perna, cearsaf, pilota imprimata): Set lenjerie 4 piese Bertoni
  • lenjerie completa (perna, cearsaf, pilota si 4 laterale): Set lenjerie pat Lily de la Bertoni
  • suport mentinere pozitie in timpul somnului: Suport pentru dormit de la A. Haberkorn
  • protectie impermeabila pentru salteaua patutului: Protectie impermeabila de la Marbis
  • cearsaf cu elastic pentru patut bebelusi: Cearsaf pat copii de la Aerosleep
  • paturica: Patura imprimeu 3D de la Bertoni