bebe racit1 200x150 Simptomele de raceala la bebelusi si remedii

Bebelus racit

Bebelusii pot face mai mult de 8 viroze pe an, ceea ce inseamna o multime de nopti nedormite pentru ambii parinti. Accesele de tuse si racelile sunt momente inevitabile din viata de parinte.

Este una din ironiile vietii ca atunci cand aveti nevoia cea mai mare de a va recupera si relaxa, somnul poate fi la ani lumina distanta. Cu cat mai extenuata va simtiti, cu atat mai sigura va trebui sa fiti ca bebelusul dvs., chiar daca s-a simtit bine toata ziua, va face instant febra chiar in noaptea in care deja va planificaseti un somn bun de tot si lung pe masura.

Tusea si raceala sunt mai frecvente in cazul copiilor hraniti cu formula de lapte decat in cazul celor alaptati. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptele de mama este fortificat cu anticorpii acesteia. Acesti anticorpi reprezinta sistemul natural de aparare al organismului nostru. V-ati construit o imunitate mare daca ati fost, la randul dvs., alaptata in acelasi stadiu al vietii ca si bebelusul dvs. O parte din aceasta protectie naturala trece de la dvs. la copil inainte de a-l naste. Aceasta imunitate dobandita inainte de nastere va dura putin, dar ii puteti improspata rezervele de imunitate alaptandu-l cat se poate de mult.

Sfaturile de mai jos va vor ajuta sa faceti fata simptomelor de raceala si va vor indruma, de asemenea, spre medic, atunci cand este nevoie:

  • Vaporii sunt un mijloc eficient de a va ajuta bebelusul sa respire. Acest lucru este foarte important mai ales in timpul iernii, cand incalzirea centrala poate face atmosfera din casa sa fie foarte uscata. Un bol cu gura larga asezat pe calorifer de-a lungul noptii sau un ibric cu apa fiarta asezat in camera copilului (dar departe de raza lui de actiune) va pot fi de un real folos. Daca bebelusul este deranjat de tusea din timpul noptii, faceti-i o baie de aburi.
  • Umpleti cada din baie cu apa foarte fierbinte (mai fierbinte decat puteti dvs. suporta), pana cand baia va fi plina de vapori. Stati cu bebelusul in baie pana la jumatate de ora.
  • Virusii, si nu bacteriile, cauzeaza virozele. Acest lucru inseamna ca antibioticele nu il vor ajuta in niciun fel si pot avea si efecte secundare.
  • Majoritatea racelilor bebelusului trec de la sine in 5-7 zile. Secretiile nazale (mucii) pot fi tratate cu picaturi de nas saline (apa de mare) si pot fi aspirate cu aspiratorul nazal.
  • Asigurati-va ca bebelusul bea cat se poate de multe lichide. Nu uitati ca bebelusul elimina apa prin piele atunci cand are febra.
  • O perna sau o patura asezata sub saltea in dreptul capului copilului il va ajuta pe copilul mucios sa respire mai usor.
  • Nu fumati niciodata in casa daca doriti ca raceala sa-i treaca repede.
  • Tusea lui poate parea deranjanta, insa serveste unui scop. Atata timp cat bebelusul nu prezinta semne de ingrijorare, tusea va ajuta copilul sa curete mucusul din gat si piept.
  • Siropurile de tuse ajuta rareori si ar trebui evitate in cazul copiilor cu varsta mai mica de 1 an. Tusea nu ar trebui sa ne ingrijoreze atat timp cat bebelusul se hraneste si respira normal.

Cateva sfaturi menite sa ne ajute sa prevenim raceala:

  • Asigurati-va ca membrii familiei si prietenii se spala pe maini inainte de a lua copilul in brate.
  • Tineti copilul departe de adulti sau copii raciti; vor intelege daca ii rugati sa amane vizita pana nu vor mai fi contagiosi.
  • Nu uitati ca bebelusii/ copiii de la cresa sau gradinita iau mai multe raceli doar pentru faptul ca sunt expusi mai multor persoane, deci mai multor boli.
  • Fiti atenti ca medicul/ pediatrul dvs. sa fie foarte constiincios cu spalatul pe maini inainte de consultarea copilului.
Detalii suplimentare despre cum puteti face fata mai usor racelilor sezoniere gasiti aici: 
 
 
Ti-a racit bebelusul? Cum l-ai tratat?