Este datoria noastra sa ne protejam dintii, sa nu lasam bacteriile sa se organizeze in colonii care pot distruge dentitia, sa ne formam obiceiuri de alimentatie sanatoase si sa intelegem rolul timpului. Ultimele studii arata ca copiii cu igiena orala nesanatoasa au rezultate slabe la scoala, relatii sociale proaste sau inexistente si nu se bucura de succes in viata adulta precum colegii lor. Copiii cu dureri de dinti datorate dintilor cariati nu se pot concentra la orele de curs, sunt distrasi.
Cauze si prevenire
Pentru a se forma o carie este nevoie de 4 lucruri:
- Un dinte
- Bacterii
- Zahar si alti carbohidrati
- Timp
Caria la bebelusi si copii mici poate avea un efect devastator. Dintii de lapte (sau primari) ai bebelusului au un rol esential in masticatie si vorbire corecta, cat si pentru eruptia dentitiei permanente. Copiii care sunt obisnuiti de mici cu o igiena orala riguroasa se vor bucura de dentitie sanatoasa in perioada adulta.
Odata cu eruptia dintilor, cele mai mari riscuri pentru aparitia cariilor le reprezinta:
- Dieta bogata in zahar, cu multe gustari care pot contribui la aparitia cariei dentare intrucat nu exista timp suficient intre mese astfel incat dintii sa se recupereze in urma placii acide formate de masa precedenta si sa se remineralizeze.
- Adormirea cu biberon cu lapte, suc sau alta bautura, lapte de san (caria de biberon). Acestea permit dintilor sa fie acoperiti de zaharurile naturale continute de lichide (lactoza, fructoza), care, in schimb, pot forma placa bacteriana. O solutie ar fi inlocuirea laptelui sau sucului cu apa sau oferirea biberonului inainte de culcare, urmata de curatarea gingiilor.
- Igiena orala incorecta sau inexistenta. Igiena orala incepe de la nastere: gingiile bebelusului trebuie masate cu o compresa sterila umezita si, odata ce primii dinti incep sa erupa, acestia pot fi curatati cu o periuta special conceputa pentru cei mai mici dintre noi, cu peri de silicon
Pentru a preveni formarea cariilor:
- Ofera copilului biberon cu apa inainte de culcare si niciodata alt lichid
- Pe cat posibil, incurajeaza copilul sa manance gustari sanatoase si, pe masura ce creste, incearca sa-i limitezi numarul gustarilor zilnice
- Incurajeaza-l sa renunte la biberon incepand cu luna 9-12 de viata; folositi canuta cu cioc
- Curata dintii copilului in fiecare seara inainte de culcare, asa cum a fost explicat aici.
- Odata cu aparitia primilor dinti de lapte, trebuie programat un consult stomatologic (in jurul varstei de 1 an).
Un copil nascut in secolul 21 TREBUIE sa aiba dinti sanatosi pentru intreaga viata. Prevenirea cariilor si igiena orala corecta instituita inca de la nastere vor scuti viitorul adult de suferinta, dar si o gramada de bani.
Caria de biberon
Cea mai grava problema a dentitiei bebelusilor si copiilor mici, caria de biberon este cauzata de prezenta constanta in gurita a zaharurilor din lapte, formula sau suc de fructe. Apare atunci cand copilul adoarme band biberonul sau in cazul in care suge la biberon perioade lungi de timp pe parcursul unei zile. In cazul de fata, inlocuiti biberonul cu lapte sau suc cu suzeta sau biberon cu apa, si nu uitati sa curatati dintii si gingiile copilului imediat dupa fiecare masa.
Caria de biberon este o consecinta des intalnita atunci cand dintii sunt expusi periodic lichidelor dulci. Zaharul hraneste bacteriile care se gasesc in gurita si, ca raspuns, se produce un mediu acid care carieaza dintii. Chiar si bauturile etichetate 100% fruct pot avea acest efect, intrucat contin niveluri mari de fructoza, forma de zahar natural care se gaseste in fructe.
Dintii primari (de lapte) sunt mult mai vulnerabili la aceste atacuri, intrucat smaltul protector este mult mai subtire si mai usor de penetrat de catre acid decat in cazul dintilor permanenti.
Pentru a evita caria de biberon, parintii sunt sfatuiti sa:
- Limiteze consumul altor bauturi in afara de apa. Orice altceva in afara de apa va fi consumat la orele de masa
- Pastreze un consum maxim de suc de orice fel la maxim 10% din dieta copilului
- Sa nu permita niciodata copilului sa adoarma cu biberon continand altceva decat apa
- Sa nu “aromatizeze” niciodata suzeta copilului prin scufundarea ei in miere sau alta substanta dulce
- Sa perie dintii copilului dupa administrarea fiecarui medicament, intrucat majoritatea contin cantitati mari de zahar
Iata si cateva solutii pentru a renunta mai repede si mai usor la biberon.
Ata dentara
Stiati ca dentistii au gasit o legatura intre problemele gingivale, gingivita si periodontita si bolile cardiovasculare? Ata dentara folosita cu regularitate reduce riscul aparitiei periodontitei, care, la randul ei, scade sansele dezvoltarii problemelor cardiace.
Rolul atei dentare este acela de a indeparta resturile de mancare si implicit bacteriile dintre dinti care cauzeaza carii si mentine gingiile sanatoase. Poate fi folosita inainte sau dupa periajul dintilor.
Cum se foloseste?
Incepand cu varsta de 2 ani si jumatate, ata dentara poate fi folosita zilnic sau minim de 2 ori pe saptamana. Introdu ata dentara intre dintii copilului si manevreaz-o usor sus-jos, formand litera C intre degetele care sustin ata dentara, spre suprafata fiecaruia dintre cei doi dinti. La sfarsit clateste bine cu apa.
Daca ti se pare dificil de folosit ata dentara in cazul copilului, roaga dentistul sa-ti arate ce trebuie sa faci cu prima vizita la cabinet.
Poti folosi ata dentara in fiecare zi, insistand acolo unde dintisorii sunt mai apropiati intre ei. Ajuta copilul sa-si perie dintii si sa foloseasca ata dentara pana la varsta de 7-10 ani, apoi observa-l si intervin-o ocazional, la nevoie.
Iata o demonstratie despre cum trebuie folosita ata dentara:
Comentarii