Nu ne este straina niciuneia dintre noi! Pe cat de neplacuta, pe atat de prezenta in vietile noastre, cu precadere in cele 9 luni de sarcina.
Cauzele constipatiei
Constipatia apare mai ales in primele luni de sarcina, de cele mai multe ori datorita schimbarilor la nivel hormonal ce au loc in organismul viitoarei mamici. In primul trimestru de sarcina creste nivelul progesteronului, ceea ce incetineste parcursul scaunului in intestine. Acesti hormoni sunt eliberati pentru a relaxa muschii si ligamentele, procedura esentiala pentru a pregati corpul femeii in vederea expansiunii necesare a face loc bebelusului, cat si pentru nastere.
Este o problema cu care se confrunta toate gravidele, intr-o masura mai mare sau mai mica. In sarcina, sistemul digestiv isi incetineste functionarea si devine mai lenes, insa are un scop nobil: intestinele extrag si cele mai mici particule de nutrienti din mancare, bautura si vitamine ingerate. Fatul in plina dezvoltare are nevoie de toti acesti nutrienti pentru a creste sanatos, iar sistemul digestiv scade ritmul tocmai pentru ca bebelusul sa primeasca cat mai mult din tot ce este sanatos. Din aceasta cauza, apa este absorbita de catre corp in loc sa treaca in scaun, ceea ce va face ca fecalele sa fie si mai uscate, rezultand constipatia, alaturi de slabirea muschilor pelvieni. In plus, pe masura ce uterul creste, el apasa pe vezica, agravand constipatia.
Constipatia este insotita de arsuri la stomac in lunile de debut ale sarcinii datorita faptului ca incetinirea golirii stomacului face ca acesta sa secrete mai mult acid gastric pentru a ajuta digestia.
Simptomele constipatiei
Constipatia din primele luni de sarcina se careacterizeaza prin simptome precum:
- incordare
- scaune tari
- defectatie dureroasa
- balonare
- dureri de spate
- arsuri la stomac
- somnolenta si stari de oboseala
- stres
Gazele si balonarea sunt des intalnite in cazul femeilor insarcinate, la fel si sansele de aparitie a hemoroizilor sau fisurarea peretilor rectului si anusului datorita incordarii, ceea ce poate duce la aparitia sangerarilor.
Cum scapam de constipatie?
Exerseaza zilnic pentru a-ti intari muschii
Muschii etajului pelvic sunt esentiali in eliminarea rapida a toxinelor din corpul tau. Daca sunt neantrenati, chiar si un scaun normal poate fi greu de eliminat, ce sa mai vorbim despre constipatie…
Probabil ca ai auzit despre exercitiile Keigel, actiuni simple, la indemana oricui, menite sa creasca randamentul muschilor pelvieni. Aceste exercitii presupun incordarea muschilor pubococcigieni cat poti de tare, apoi relaxeaza-te pentru 10 secunde. Cel mai simplu de executat acest gen de exercitii presupun intreruperea fluxului de urina: in timp ce urinezi, incordezi muschii pubococcigieni, fluxul de urina se opreste, mentii aceasta stare cat poti de mult, apoi te relaxezi 10 secunde si o iei de la capat. Antrenand muschii pelvieni te va ajuta nu numai sa elimini mai usor scaunele, fie ele moi sau tari, ci si in timpul travaliului.
Pe langa exercitiile zilnice, medicii recomanda activitate fizica moderata precum 20-30 minute de mers sau inot, de 3 ori pe saptamana. Ajuta digestia si accentueaza starea de bine si forma fizica a gravidei, pregatind-o pentru nastere. Iar majoritatea gravidutelor active in sarcina spun ca au avut parte de un travaliu mai usor si mai scurt, plus ca si-au revenit mult mai usor la silueta initiala dupa nasterea copilului.
Aport considerabil de lichide in timpul sarcinii
Este o conditie la fel de importanta ca si exercitiile Keigel, intrucat lichidele sunt eliminate cel mai repede in perioada sarcinii. Apa este lichidul preferat bauturilor de orice fel si al celor care contin cofeina. De fapt, cofeina actioneaza ca un diuretic, inrautatind constipatia, acelasi lucru fiind valabil si pentru alcool si unele ceaiuri. Supa de orice fel, sucul de fructe si legume sunt surse bune de hidratare. O cana de ceai cald poate declansa scaunul.
Hidratarea este importanta pentru fiecare dintre noi, mai ales pentru femeile insarcinate, in pericol mai mare de deshidratare decat inainte de sarcina. Apa in plus introdusa in organismul nostru va inmuia scaunele, facandu-le mai usor de eliminat. 6-8 pahare de apa pe zi sunt recomandate pentru adulti, chiar si mai mult pentru cei care sufera de constipatie.
Alimentatia bogata in fibre
Sursele de fibre din alimentatie sunt cerealele, pastele, painea si orezul integral, fructele si legumele proaspete. Colonul foloseste fibrele pentru a forma volumul scaunului. Daca scaunul nu are volumul corespunzator, nu se va misca destul de repede in rect, uscandu-se. Alimentele bogate in fibre solubile sunt importante, intrucat bacteriile din tractul digestiv le transforma in mucus care ajuta scaunul sa devina mai moale si sa fie mai usor eliminat. Fibrele insolubile provin din celulele peretilor plantelor, iar sistemul digestiv uman nu le poate procesa. Aceste fibre trec in colon si se umfla, conferind scaunului amploarea necesara. Un scaun de volum corespunzator determina contractii musculare ale tractului digestiv, ceea ce face ca scaunul sa se deplaseze de-a lungul rectului. In absenta acestor fibre, scaunul s-ar misca mult mai incet.
Mai mult decat atat, femeile care acuza disconfort matinal pierd mare parte din lichide prin voma. Cele care acuza lipsa apetitului datorita greturilor si vomei, sunt si cele care nu consuma destule fibre, crescand riscul aparitiei constipatiei. Este nevoie de 30 g de fibre zilnic pentru a mentine un intestin sanatos si in perfecta stare de functionare, ceea ce se traduce prin 5 portii de legume si 2 portii de fructe (spre exemplu, un mar mare are in jur de 4g fibre).
Nu forta!
Daca te abtii prea mult sau mergi prea des la baie cu gandul de a elimina scaun, te vei epuiza numaidecat, iti vei provoca durere si in final hemoroizi. Hemoroizii reprezinta manunchiuri de vene in exteriorul rectului si sunt foarte inconfortabile. Simptomele comune hemoroizilor sunt durerea, senzatiile de arsura sau mancarime. Cateodata se intampla ca hemoroizii sa sangereze, ceea ce te poate speria pe buna dreptate. Disconfortul creat de hemoroizi este foarte neplacut, facandu-te sa eviti baia si, implicit, accentuand constipatia. Asa ca relaxeaza-te si lasa natura sa-si urmeze cursul! Ajuta-te de un mic scaun sau taburet plasat in fata vasului de toaleta si pe care sa-ti odihnesti picioarele in timpul defecatiei – te va elibera de tensiune.
Medicamentele si constipatia
Vitaminele prenatale sunt perfecte pentru sanatatea ta si a bebelusului din burtica, insa ocazional pot da constipatie. Fierul, prezent in majoritatea vitaminelor prenatale, constipa, scaunele foarte inchise la culoare si lipicioase fiind rezultatul suplimentarii dietei cu fier. Fierul este necesar pentru a face fata cresterii fatului si schimbarilor ce au loc in organismul mamicii, mentin anemia in limite normale si este de un real ajutor sangelui in exces necesar acestei perioade. De cele mai multe ori, o alimentatie sanatoasa, bogata in fibre ajuta la eliminarea oricarei forme de constipatii datorate vitaminelor. Exista si alte suplimente care te pot ajuta sa atenuezi simptomele, cum ar fi magneziul, vitamina C, psyllium si prunele, uscate sau proaspete, chiar si piersicile.
Se vor evita pe cat posibil laxativele, fie naturale, fie de sinteza, intrucat substantele active prezente in ele pot cauza contractii intestinale care atrag aparitia contractiilor uterine. Corpul devine dependent de efectul laxativelor, facand din constipatie o problema pe termen lung dupa nasterea bebelusului. De asemenea, uleiul de ricin, desi cunoscut ca un bun laxativ, da contractii uterine, iar uleiurile minerale reduc absorbtia unor vitamine importante pentru sarcina.
Se va consulta medicul in cazul in care constipatia este insotita de dureri abdominale, episoade aternative de diaree, scaunul prezinta mucus sau urme de sange sau este rar ( o data la trei zile).
Citeste si Tratamente naturiste pentru combaterea constipatiei in sarcina si dupa nastere.
Comentarii