Unele banci de celule stem aleg sa depoziteze sangele integral, fara a-l supune reducerii volumetrice.
Reducerea volumetrica (separarea celulara) presupune indepartarea celulelor rosii si plasmei din sangele prelevat din cordonul ombilical. Se stocheaza concentrat de celule stem pentru un transplant fara efect de respingere a organismului, numit efect de grefa.
Reductia presupune procesarea probei de sange recoltata la nastere, separand celulele stem de restul masei de sange placentar ce contine multiple alte tipuri de celule, hormoni, produsi de metabolism. Motivul este ca toti acesti produsi auxiliari nu sunt recomandati a fi retransplantati pacientului care necesita interventia, cu atat mai mult cu cat acesta poate fi diferit de persoana de la care s-a recoltat (beneficiarul putind fi un frate/sora, parintii sau o alta ruda compatibila) si cu atat mai mult cu cat medicina recomanda ca orice tip de interventie medicala, respectiv transplant, sa fie minim invaziv.
La procesarea prin reducere volumetrica exista posibilitatea unei pierderi celulare intre 10-20 % . Daca separarea celulelor stem are loc inainte de crioconservare, se vor pierde doar 1-2% din numarul celulelor viabile. In schimb, in timpul proceselor de crioconservare si decrioconservare a unitatii de sange integral, celulele rosii sunt distruse, afectand astfel viabilitatea celulelor stem stocate. Mai mult, hemoglobina din sangele stocat integral, eliminata în urma procesului de inghetare si dezghetare este toxica pentru rinichii pacientului. In plus, stocarea sangelui integral necesita o cantitate mult mai mare de substanta crioprotectoare DMSO decat in cazul stocarii celulelor stem simple. Folosit in cantitati mari, DMSO devine toxic pentru ficatul pacientului la care se realizeaza transplantul de celule stem.
Separarea celulara dupa decriogenare are anumite dezavantaje:
- Celulele stem recuperate sunt in numar mai mic decat am fi obtinut la o separare imediat dupa nastere (hematiile nu rezista atat de bine ca leucocitele la procesul de criogenare-decriogenare, asa ca parte din ele se distrug si implicit distrug leucocitele si celulele stem din jurul lor; prin distructia acestora, se elimina anumiti produsi de metabolism, toxici pentru organismul ce va primi transplantul).
- Medicul transplantolog nu cunoaste dinainte celularitatea probei pe care o va folosi in transplant – nu stie de ce numar de celule stem dispune. Asa ca ii va fi greu sa faca o evaluare cu privire la faptul ca proba este/nu este suficienta pentru acel transplant
Asadar, separarea celulara, desi e costisitoare, nu e o optiune, ea trebuie facuta. Singura optiune este daca o facem inainte de criogenare sau dupa.
Comentarii