Dupa nastere, multe femei au schimbari bruste de dispozitie. Intr-un moment sunt cele mai fericite de pe pamant, iar in celalalt minut incep sa planga. Se pot simti usor deprimate, se concentreaza cu dificultate, isi pierd apetitul sau descopera ca nu se pot odihni deloc, chiar daca bebelusul doarme. Aceste simptome isi fac aparitia, de obicei, la 3 – 4 zile dupa nastere si pot dura cateva zile.
Daca sunteti proaspata mamica si va regasiti in una din situatiile descrise mai sus, atunci se cheama ca aveti ceea ce se numeste “tristetea de dupa nastere”. Tristetea dupa nastere este considerata o etapa normala a matriarhatului timpuriu si dispare, de obicei, dupa 10 zile. Insa, unele femei acuza simptome mai severe sau care dureaza mai mult decat cateva zile. Aceasta este depresia postnatala.
Ce este tristetea de dupa nastere?
Tristetea dupa nastere apare, de obicei, la 1 – 2 zile dupa ce mamica a nascut si poate dura maxim trei saptamani. Este atat de cunoscuta printre mamici, incat a ajuns sa fie considerata o normalitate, desi o femeie care sufera de tristetea de dupa nastere nu se simte chiar bine. Se poate simti perfect in regula intr-un minut, ca in celalalt minut sa izbucneasca in lacrimi. Se poate simti iritata si deprimata in general. Alte simptome includ:
- lipsa energiei
- incapacitatea de a dormi
- lipsa apetitului
- stare de oboseala chiar si dupa somn
- anxietate
- ingrijorare excesiva
- confuzie
- ingrijorare excesiva asupra schimbarilor fizice
- lipsa increderii
- tristete
- stare de coplesire
Desi suparatoare si neplacuta, tristetea de dupa nastere este combatuta, de obicei, de odihna, o dieta buna si suport moral din partea apropiatilor.
Ce este depresia postnatala?
Depresia postnatala este o afectiune, la fel ca diabetul sau bolile de inima. Poate fi tratata prin terapie, organizatii care ofera suport moral si prin medicamentatie cu antidepresive. Simptomele depresiei postnatale includ:
- o stare generala proasta, o stare de tristete
- stari frecvente de plans
- neliniste, anxietate, iritabilitate
- lipsa interesului sau a placerii de a trai viata
- lipsa apetitului
- lipsa energiei si a motivatiunii de a face anumite lucruri
- dificultati in a dormi, incluzand probleme cu adormitul, mentinerea somnului sau dormitul mai mult decat de obicei
- stari de vina, lipsa de speranta
- crestere sau scadere inexplicabila in greutate
- o stare ca viata nu merita traita
- interes scazut fata de copil
Desi multe femei devin depresive dupa nasterea bebelusului, unele dintre proaspetele mamici acuza aparitia simptomelor de depresie dupa cateva saptamani sau luni. Depresia instalata in primele 6 luni de la nastere poate fi considerata depresie postnatala.
In cazuri rare, o femeie poate dezvolta psihoza postpartum (postnatala, dupa nastere). Aceasta este o boala serioasa care include toate simptomele depresiei postnatale, la care se adauga ganduri de automutilare sau de a provoca rau copilului. Daca aveti unul din aceste simptome, este imperios necesar sa luati legatura cu medicul dvs.
Pages: 1 2
Comentarii