forceps 200x160 Nasterea cu ajutorul forcepsului

Forcepsul

 

  1. Ce este forcepsul? 
  2. Ce presupune nasterea cu ajutorul forcepsului? 
  3. Care sunt riscurile acestei proceduri?
  4. Cand se foloseste forcepsul?
  5. Forcepsul este folosit din ce in ce mai rar in ultimii ani
  6. Alternativa: nasterea cu ajutorul vacuumului extractor

Ce este forcepsul? 

Forcepsul este un instrument in forma de cleste folosit in unele cazuri de medici pentru a ajuta la nasterea copilului. Forcepsul este gandit sa prinda capul copilului pe masura ce manerele sunt trase, ajutand, astfel, la extractia fatului. Este un instrument utilizat doar in cea de-a doua faza a travaliului. Doctorul poate folosi forcepsul pentru a grabi nasterea in cazul in care fatul este in pericol sau daca mama da semne de extenuare. De asemenea, utilizarea forcepsului perminte mamei sa evite nasterea prin cezariana.

Ce presupune nasterea cu ajutorul forcepsului? 

Nasterea cu ajutorul forcepsului presupune urmatoarele etape:

  • Cervixul este complet deschis si dilatat, iar contractiile trebuie sa fie prezente
  • Membranele fatului trebuie sa fie rupte
  • Vezica este goala – se poate folosi o sonda
  • Mama este asezata in lobotomie (pe spate, cu picioarele sprijinite pe suportii mesei ginecologice)
  • Personalul medical este oricand gata sa intervina cu o cezariana, la nevoie, precum si sa resusciteze bebelusul dupa ce va fi nascut.
  • Este administrat un anestezic local usor, in conditiile in care nu s-a facut deja epidurala
  • Lamelele forcepsului sunt introduse pe rand si fixate in jurul capului fatului
  • Daca este necesar, doctorul va roti capul bebelusului intr-o pozitie favorabila extragerii
  • Capul este apoi tras inspre perineu
  • Se realizeaza epiziotomia
  • Se extrage capul copilului, urmat de corpul sau
  • Bebelusul este examinat si tratat, in caz de nevoie
  • Se extrage placenta, urmata de o injectie cu Oxitocin sau Ergometrin
  • Urmeaza sutura epiziotomiei.

Care sunt riscurile acestei proceduri?

Necunoasterea suficienta a instrumentului si manuirea defectuoasa pot duce la complicatii in timpul nasterii. Aceste complicatii sunt insa relativ usoare si destul de rare. Pot fi de natura taieturilor sau ranilor usoare pe corpul copilului si al mamei, ruperea vaginului sau epiziotomia, ruperea peretului rectal, paralizie faciala in cazul copilului si acumulari de sange intre osul cranian si tesutul ce-l acopera. In cazuri extrem de rare, forcepsul poate duce chiar la fracturi de craniu.

Nasterea cu ajutorul forcepsului nu este o nastere ideala, insa atunci cand interventia este necesara, forcepsul poate salva vieti. Este important sa discutati inainte cu doctorul dvs. despre folosirea probabila a forcepsului, pentru a va da seama despre experienta si cunostintele medicului in utilizarea sa.

Structura forcepsului ii permite sa se fixeze de-o parte si de alta a capului copilului, insa, exista si riscuri pentru copil in cazul in care tehnica folosita este improprie.

Daca este facuta corect, o nastere cu ajutorul forcepsului poate salva viata bebelusului sau poate preveni intrarea copilului intr-o hipoxie severa (scaderea concentratiei de oxigen din sange) sau privarea lui de oxigen. Daca bebelusul ramane mult timp fara oxigen, pot aparea leziuni cerebrale severe sau chiar permanente. De asemenea, folosirea forcepsului poate fi singura modalitate de nastere a copilului sau de protejare a capului sau in cazul unei pozitionari deficitare. Datorita vulnerabilitatii craniului fatului, este foarte important sa se acorde o atentie speciala capului sau. Daca doctorul nu ia masurile necesare de protejare a craniului copilului, pot aparea leziunile cerebrale.

Pe de alta parte, folosirea forcepsului la nastere poate rani copilul, cateodata pentru totdeauna. Pentru manuirea forcepsului este implicata intotdeauna o anumita forta, astfel ca riscul de complicatii este inerent. In cazul copilului, aceste complicatii constau in vatamarea nervilor faciali, fracturi craniene si paralizii cerebrale. Mamele prezinta riscuri crescute de laceratii vaginale, infectii ale tractului urinar si rani ale peretelui rectal.

Cele mai grave riscuri implicate de folosirea forcepsului la nastere sunt in cazul lezarii nervilor faciali si al paraliziilor cerebrale. In ceea ce priveste nervii faciali, pot aparea asimetrii faciale permanente, vizibile in mod special atunci cand copilul rade sau plange. Paralizia cerebrala se dezvolta odata cu aparitia daunelor asupra creierului mare, rezultand in dificultati de motricitate. Desi este o dereglare non-progresiva, ceea ce inseamna ca nu evolueaza odata cu varsta, nu exista un leac cunoscut pentru vindecarea ei. Cauzele exacte nu se cunosc, insa este intotdeauna legata de traumele suferite la nastere, incluzand folosirea forcepsului, precum si hipoxia, nasterea prematura, nasterile multiple si anumite infectii ale mamei inainte si in timpul nasterii.

Cand se foloseste forcepsul?

nasterea cu ajutorul forcepsului1 200x176 Nasterea cu ajutorul forcepsului

Nasterea cu forceps

Complicatiile din timpul nasterii, cum ar fi un fat mare, o pozitionare pelviana sau un travaliu prelungit, necesita cateodata folosirea forcepsului pentru o nastere in siguranta. Totusi, daca nu sunt urmate proceduri medicale corecte la utilizarea forcepsului, pot aparea rani severe cum sunt leziunile nervoase sau cerebrale.

Folosirea forcepsului in timpul nasterii este indreptatita atunci cand:

  • Sunt semne ca bebelusul s-ar afla in vreun pericol
  • Mama nu mai poate impinge, travaliul dureaza de prea mult timp, este extenuata
  • Pozitia fatului in canalul de nastere este incorecta.

Forcepsul este folosit din ce in ce mai rar in ultimii ani

Pana la momentul in care operatiile de cezariana au devenit o obisnuinta, forcepsul era singura modalitate prin care un copil blocat pe canalul de nastere sa poata fi nascut in siguranta. Inventarea acestui instrument a salvat nenumarate vieti. Multe mamici au auzit, fara indoiala, povesti infricosatoare despre folosirea forcepsului la nastere, insa aceste istorisiri sunt de domeniul trecutului, inainte ca medicul sa poata interveni rapid cu o cezariana, in caz de maxima urgenta, pentru salvarea copilului. In zilele noastre, forcepsul nu mai este folosit in situatiile riscante in care copilul nu este angajat corect in pelvis, intrucat cezariana este special conceputa pentru a face fata acestor situatii.

Exista insa cateva riscuri asociate cu utilizarea forcepsului. Aproximatimativ o treime din femeile care nasc cu ajutorul forcepsului se confrunta cu rupturi ale tesutului dintre vagin si anus. Exista, de asemenea, si riscul unei epiziotomii acolo unde doctorul considera ca ar fi necesara, o incizie in zona dintre vagin si anus, pentru a ajuta copilul sa iasa din canalul de nastere. In situatii rare, forcepsul provoaca daune la nivelul craniului si al fetei copilului.

Alternativa: nasterea cu ajutorul vacuumului extractor

forceps extractie cu vacuum 200x130 Nasterea cu ajutorul forcepsului

Nasterea cu forceps si vacuum extractor

In acest caz, o ventuza este localizata pe capul bebelusului si doctorul se foloseste de aceasta pentru a ghida bebelusul prin canalul de nastere. Vacuumul extractor poate fi folosit si pentru a roti capul bebelusului. La modul general, vacuumul este folosit in aceleasi conditii ca si forcepsul: daca faza de “impingere” a copilului dureaza prea mult si daca bebelusul prezinta semne de epuizare. Nu se foloseste acest instrument pentru sarcinile mai mici de 36 de saptamani.

Folosirea vacuumului extractor a crescut in ultimii ani datorita usurintei cu care se foloseste si sigurantei sale. Studiile au demonstrat ca vacuumul este mai sigur pentru mama decat forcepsul. Pot aparea rupturi ale peretelui rectal, insa sunt mai putin frecvente decat in cazul forcepsului. Ranile faciale, in cazul bebelusului, sunt rare si de o severitate minora. Totusi, datorita presiunii vacuumului exercitata asupra craniului bebelusului, pot aparea sangerari sub scalpul fatului in zona in care a fost folosit vacuumul.