Daca esti tentata sa ai mereu la indemana un dispozitiv (telefon, aparat foto sau camera video) pentru a inregistra primii pasi ai copilului tau, s-ar putea sa fii nevoita sa mai astepti putin. Intr-adevar, aceste momente unice pot aparea in orice secunda, insa majoritatea copiilor incep sa mearga in jurul varstei de 10-14 luni, iar unii chiar la 18 luni, fara a exista probleme in dezvoltarea acestora (este adevarat si ca exista copii care merg inca de la 7 luni). Se considera in limitele de dezvoltare normala copiii care merg in intervalul 9-15 luni de viata. Fata de generatiile trecute, se pare ca bebelusii tind sa mearga putin mai tarziu decat o faceau inainte, datorita faptului ca petrec mai mult timp dormind pe spate.
Insa, ce determina momentul in care copilul incepe sa mearga?
- Genele: copilul calca pe urmele parintilor (merge devreme sau tarziu, la fel ca ei)
- Constitutia si temperamentul: un copil energic, subtirel probabil ca va merge inaintea prietenului sau mai plinut.
- Increderea in ei insisi: unii copii sunt mai precauti din fire si vor face pasul maret doar atunci cand sunt siguri ca nu se vor pravali la pamant, in vreme ce altii sunt adevarati temerari si se vor arunca cu capul inainte, la propriu.
Un lucru este sigur: bebelusul tau va invata sa mearga in cele din urma, insa in ritmul lui si nu al fratilor sau parintilor sai. Nu numai ca bebelusii merg la momente de timp diferite, insa abordeaza si stiluri de mers distincte: unii merg mai intai de-a busilea, in vreme ce altii sar peste aceasta etapa si se ridica direct in picioare, sprijinind mobilele. Bineinteles ca exista metode prin care ii poti da o mana de ajutor (si chiar un batut calduros din palme pentru fiecare triumf), insa in loc sa te concentrezi asupra scopului final (de a merge), poti imbratisa cu multa bucurie fiecare progres pe care micutul il face spre castigarea independentei supreme!
Cand stii ca e pregatit pentru a merge?
Invatatul mersului necesita dobandirea unui echilibru intre coordonare, postura si forta fizica. In plus, copilul trebuie sa fie capabil sa-si transfere greutatea de pe o parte pe alta si in fata. Copilul este pregatit sa mearga atunci cand se poate ridica singur in picioare si poate ramane in aceasta pozitie fara sprijin.
De fapt, primul pas in dobandirea mersului este sa reuseasca sa se ridice sprijinind un obiect stationar. Pentru a-l invata cum sa se ridice, aseaza-te in genunchi cu sezutul sprijinit pe picioare si invita copilul sa stea pe genunchii tai. Ridica incet fundul pana formezi un unghi de 90 grade intre trunchi si gambe, ajutand copilul sa-si lase usor greutatea in picioruse. Tu vei ramane in spatele lui, sustinandu-l. Este o metoda care da roade mai ales daca se foloseste in fata unei canapele, masute de cafea sau otoman, bebelusul invatand sa foloseasca obiectul stationar pentru a se ridica din pozitie sezanda.
Exista un semn universal care indica faptul ca bebelusul este pregatit pentru marele pas pe care il va face curand. Se presupune ca in momentul in care tii copilul, acesta trebuie usor aplecat, astfel incat capul sau sa fie indreptat spre podea: daca copilul duce mainile in fata intr-un gest reflex de a impiedica caderea, atunci copilul este pregatit sa mearga in curand.
Un semn care indica mersul intarziat este flexibilitatea: un copil flexibil probabil ca va merge mai tarziu, datorita dezvoltarii mai incete a tonicitatii musculaturii. La fel, un copil care merge foarte bine de-a busilea sau se deplaseaza cu rapiditate sprijinind mobilele si peretii, poate considera mersul de unul singur lipsit de interes, el concentrandu-se mai mult asupra scopului (adica sa ajunga acolo unde isi doreste) decat asupra mijlocului prin care isi satisface nevoia.
Bebelusii sunt unici, iar mersul confirma si mai bine lucrul acesta. Momentul in care copiii se decid sa mearga nu tine seama de inteligenta lor, de marime sau de abilitatile parintesti ale mamicii si taticului lor.
Desi poi anticipa primii pasi ai copilului, acesta nu trebuie fortat niciodata sa mearga. Copilul cu sindrom Down sau prematurii probabil ca vor merge mai tarziu decat prietenii lor. Simpla leganare a copilului in poala ta sau asezarea acestuia pe spate, permitandu-i sa impinga picioarele in palma ta plasata aproape de genunchii lui il vor ajuta sa dobandeasca echilibru, coordonare si sa-si intareasca picioarele.
Comentarii