copil spalat pe cap 149x200 Cat de des spalam copilul?

Baia la copii

Esti invadata de o multime de sfaturi despre ingrijirea si imbaierea copilului. Doctorul zice sa speli odrasla la cateva zile, revistele de specialitate insista pentru spalatul zilnic, prietenele tale isi spala copiii ba zilnic, ba o data pe saptamana, si, cel mai important, mama, dar mai ales soacra, are si ea cate-o parere “bine argumentata” (“Eu asa va spalam pe voi!”). Asadar, cat de des e nevoie sa speli copilul din dotare?

Pai, asa cum bine stii, un zvapaiat de 2-3 ani se poate face negru din cap pana in picioare in cateva minute; e de-ajuns sa stea nesupravegheat pe langa pensule si carioci “lavabile”, langa groapa de nisip sau sa exploreze indeaproape o baltoaca. Tot acum este si momentul cand isi declara si exercita independenta, incercand sa manance singur, sa se joace singur afara, chiar daca asta inseamna sa scormoneasca pamantul sau sa caute in cosul de gunoi. Pariez ca sunt zile cand te uiti bine la print/ printesa, adorabili dealtfel, si-ti zici, fara indoiala, ca in mod sigur va ajunge in cada de baie.

Mai mult decat atat, la aceste varste mici, corpul lor inca este in plina dezvoltare, incluzand aici si sistemul imunitar. Daca pe tine te ingrijoreaza microbii de tot felul, n-ai de ce. Bacteriile si germenii nu aduc numai lucruri rele, ba dimpotriva, copiii sunt “destinati” intrarii in tot soiul de situatii “neigienice”. Numai asa corpul lor va invata sa lupte impotriva bacteriilor care il invadeaza, asa ca ceva microbi ramasi in urma unei zile nemaipomenite de joaca nu-s o catastrofa. Daca te poate consola cu ceva, ar fi bine de stiut ca lumea in care traim nu va fi niciodata mai curata decat acum, ba dincontra! Nu uita: “Murdarirea este buna!”.

Alta dilema a parintilor este cat de des le spalam parul micutilor. Daca merge la cresa, gradinita sau la scoala, probabil ca ti-a trecut prin minte pericolul paduchilor. Iti vine a crede sau nu, paduchii prefera un par ingrijit, spalat in fiecare seara, unuia murdar. Asadar, daca te hotarasti ca baia zilnica vi se potriveste cel mai bine, spalatul parului in fiecare seara nu este recomandat.

In cele din urma, exista mereu problema timpului si efortului din partea parintilor, mai ales in cazul familiilor cu mai multi copii. Spalatul in fiecare seara nu reprezinta o optiune pentru cazul familiilor numeroase si nici nu este indicata, mai ales daca parintele e la capatul puterilor si baia copilului ar reprezenta o corvoada in plus. Nu este un motiv pentru care un parinte epuizat la capatul unei zile pline sa se simta vinovat pentru lipsa de chef; copilul nu va pati nimic daca nu este spalat in fiecare seara.

Eczemele si problemele dermatologice sunt alte conditii care impun baia la cateva zile. Alaturi de pielea sensibila, aceste conditii speciale ale pielii vor suferi agravari in cazul unei rutine zilnice de baie corporala. Copiii cu astfel de probleme vor fi spalati o data la 2-3 zile, intrucat imbaiatul zilnic va usca piela nedorit de mult. De fapt, expunerea zilnica la apa si sapun/ sampon, poate usca pielea oricarui copil, nu numai a celor cu afectiuni dermatologice.

Sunt parinti care simt ca baia zilnica a copiilor este necesara, ca un copil murdar trebuie “igienizat” zilnic. Si acesta este un lucru bun, de asemenea. Daca optezi pentru baia zilnica, neavand indicatii medicale care sa contraindice acest lucru, atunci baia va fi un moment potrivit de relaxare a copilului, precedand o rutina de a merge la culcare nemaipomenita. Un alt argument folosit de parintii care-si spala copiii zilnic tine de crearea unui obicei sanatos, mai ales in cazul baieteilor, “recunoscuti” pentru indaratnicia cu care se spala in adolescenta, asa ca parintii spala copiii zilnic inca de la varste fragede, pentru inocularea igienei in rutina zilnica a viitorului puber.

bebe la baie 200x132 Cat de des spalam copilul?

Baita zilnica

In timpul verii, datorita temperaturilor ridicate si perioadei mari de petrecere a timpului in aer liber, copilul transpira, pe langa faptul ca joaca poate insemna balaceala in ape publice sau joaca la nisip, ceea ce face ca spalatul zilnic sa se impuna. In lunile reci, activitatile exterioare se reduc ca durata, iar joaca din casa nu ofera tot atatea sanse de murdarire, deci poti “trisa” 1-2 zile de la indatorirea spalarii.

Pana la urma, se pare ca frecventa spalarii copilului este o chestiune de preferinta. Daca este murdar, spala-l. Daca nu, sariti peste. De fapt, corpul copiilor dezvolta mirosuri specifice si sebuum mai tarziu, spre debutul pubertatii (in jurul varstei de 13 ani), fiind nevoie de igiena zilnica din acel moment.

Cateva sfaturi bine de respectat in igiena copilului:

  • Daca e vizibil murdar, spala-l; daca nu, nu te simti obligata sa o faci
  • Mentine curate organele genitale ale copilului de-a lungul intregii zile; spala-i funduletul dupa fiecare “treaba mare”, spalati-va pe maine dupa fiecare folosire a toaletei
  • Spala-l frecvent pe fata. Daca vomita, spala-i bine fata si pliurile pielii de pe gat, apoi usuca-l bine cu un prosop, pentru a evita infectiile fungice
  • Cand il prinzi binedispus, spala-l pe zone: in spatele urechilor, in pliurile pielii de pe gat, etc.
  • Fa-i baie cu sapun/ sampon dupa fiecare baie in piscina, apa de mare sau orice alta apa publica
  • Mainile trebuie spalate des, cat mai des posibil, iar fata se spala dupa fiecare masa.