Copiii care merg in colectivitate (gradinita, scoala) sunt in pericol mai mare de a dezvolta boli respiratorii si gastrointestinale (meningita, gripa, hepatita A, diaree infectioasa), boli ce pot fi transmise usor celorlalti membrii ai familiei.
Sa invatam copiii sa se spele pe maini nu este un pas important cu repercusiuni pozitive in copilarie, ci pentru intreaga lor existenta. Cel mai trist este ca multi dintre noi, adulti si parinti, deopotriva, nu vedem spalatul pe maini ca un lucru primordial pentru sanatatea noastra, aspectul fiind valabil mai ales in cazul celor care ne prepara mancarea (la restaurant, serviciu, scoala, gradinita)!
- De ce este atat de important sa ne spalam mainile?
- Cum sa faci copiii mici sa se spele pe maini?
- Cateva masuri de siguranta
- Gelul antibacterian
De ce este atat de important sa ne spalam mainile?
De cele mai multe ori, datorita unei igiene precare sau lipsei totale a acesteia, raspandirea germenilor provoaca aparitia unor simptome usoare de raceala sau gripa. Insa, din cand in cand, suntem speriati de incidenta unor boli serioase, ca meningita. Iar cum oamenii de stiinta ne bombardeaza continuu cu informatii despre tulpini noi, periculoase de virusi, le datoram copiilor nostri acordarea de grija si timp necesar pentru educarea unui obicei sanatos si corect de a-si spala manutele.
De exemplu, stiati ca simpla activitate de spalare a mainilor cat mai des posibil are potentialul de a salva mai multe vieti decat orice vaccin sau interventie medicala? Este una dintre cele mai eficiente si ieftine cai de prevenire a bolilor diareice si pneumoniilor, care cauzeaza mai mult de 3.5 milioane de morti anual la copiii sub 5 ani. Desi peste tot in lume oamenii isi spala mainile cu apa, nu sunt multi cei care folosesc si sapunul.
Cum sa faci copiii mici sa se spele pe maini?
Cea mai buna modalitate prin care ii poti invata ceva este jocul! Asa ca fa ca spalatul pe maini sa para ceva distractiv, ca un fel de joc, aratandu-le si explicandu-le prin exemplul propriu!
Pregateste un cadru captivant
-
Zona de spalat pe maini trebuie sa prezinte confort pentru copil: chiuveta de dimensiuni mici asezata la nivelul copilului sau un inaltator situat in apropierea chiuvetei familiei va ajuta copilul sa ajunga la sursa de apa fara fortari suplimentare.
- Cumpara sapunuri colorate, de diferite forme (animale, pesti, scoici) si perii de unghii micute, pentru mainile lor (folositi-le doar acasa, nu si la gradinita, intrucat pot constitui un mediu propice de raspandire a bacteriilor)
- Inlatura de la indemana copiilor obiectele la care nu li se permite accesul
- Creeaza un decor captivant prin abtipilduri cu Mica Sirena sau pestisorul Nemo, SpongeBob plasate in spatele chiuvetei, la vederea copilului
- Ofera-i copilului posibilitatea sa-si aleaga un set de prosopele care sa se numeasca numai ale lui (impreuna cu el, puteti scrie initialele copilului pe eticheta fiecarui prosop)
Transforma totul in joc!
-
Invata copilul un cantecel scurt de 2-3 strofe pe care sa-l cantati impreuna in timpul spalatului pe maini, explicandu-i ca spalatul va dura exact cat cantecelul
- Tineti un tabel in care sa bifati ori de cate ori se spala pe maini, incurajandu-l sa aiba cat mai multe casute completate, laudandu-l pentru orice tentativa reusita si nu mustrandu-l
- Plasati in vecinatate un poster printat sau facut de voi despre pasii corecti ce trebuie urmati cand ne spalam pe maini; fa sa para ca un nou joc, gen ”cine-stie-castiga”: “Si ce facem prima data?”…”Si apoi ce urmeaza?” sau prostindu-va “Si intai…ne uscam mainile, nu?”
Nu uita!
- Copii mici invata vizual si kinetic, ceea ce inseamna ca vor invata mai bine vazand si spalandu-se pe maini in acelasi timp, nu doar auzindu-te explicandu-le ce si cum trebuie sa faca
- Daca are fratiori mai mari, lasa-l sa se uite la voi in timp ce va spalati si ii explicati fiecare pas in parte, apoi invita-l sa va spalati impreuna, explicandu-i din nou pasii de urmat
- Totul trebuie sa i se para simplu si distractiv – nu te crampona de faptul ca nu a pus sapunul la loc dupa ce l-a folosit. Incepe cu pasii de baza, apoi adauga pasi si explicatii suplimentare la tentativele urmatoare
Cei mai mici dintre copii invata cel mai bine prin repetitie si consolidarea cunostintelor deja dobandite. Poti preceda prima lectie de spalat pe maini prin:
- Carticele despre microbi si spalatul pe maini
- Uitandu-va la poze cu microbi
- Facand poze si postere cu etapele spalatului pe maini pe care apoi sa le atarnati la vedere, in baie (colajele sunt ideale pentru copiii mici, intrucat pot lipi, dar le e mai greu sa deseneze)
- Facand scenete comice despre cum va murdariti pe maini, cum va imbolnaviti si cum va faceti bine prin simplul spalat pe maini
Copiii nu vad intodeauna ce facem, asa ca asigura-te ca vorbesti mereu despre ceea ce faci sau intentionezi. Spune-i ca ai atins ceva si te-ai murdarit, iar acum te duci sa te speli pe maini. Sau ca trebuie sa te apuci de facut mancare, insa inainte te vei spala pe maini. Nu uita nici sa te “certi” singura: “Ups, aproape ca am uitat sa ma spal pe maini!” Cateodata povestind despre greselile pe care toti le facem (intr-un mod amuzant si iertator) este mai eficient decat sa lasam impresia ca tot ce facem este bine; de fapt, cine poate relationa cu un om perfect?!
Indica-i copilului si alte persoane care se spala des si corect pe maini: doctorul, asistenta medicala, stomatologul, cei care lucreaza in restaurante, etc
Si, cel mai important, spalati-va impreuna! Ii veti transmite un mesaj mult mai puternic decat doar trimitandu-l sa se spele singur!
Pastrati o rutina
Spalati-va pe maini dupa fiecare mers la toaleta, masa, schimbare de scutec, orice curatare a unui loc, imediat ce intrati in casa, asfel incat sa devina nu numai o rutina, ci si un lucru natural, instinctual. De exemplu, cand vine de la scoala sau gradinita si se pregateste sa ia masa cu familia, stie ca trebuie mai intai sa se spele pe maini.
Cateva masuri de siguranta
Plaseaza medicamentele si substantele de curatenie (si orice lucru care i-ar dauna) cat mai sus posibil sau sub cheie. Explica-i de ce trebuie sa impui anumite limite si ce ar trebui sa faca daca gaseste din intamplare vreun obiect periculos (medicamente, lame, surubelnite, etc).
Verifica temperatura apei si explica-i copilului despre pericolele la care poate fi expus. Niciodata apa nu trebuie sa depaseasca 49 grade Celsius! Este valabil si pentru apa folosita de masinile de spalat vase si rufe, pentru a reduce costurile cu energia si consumul de apa.
Iata cat de periculoasa poate fi apa calda:
Gelul antibacterian
Gelul bacterian ce contine minim 60% etanol (sau alcool etilic, componenta care distruge acei 99% dintre microbi, asa cum spune reclama) poate fi folosit si de catre copii atunci cand nu au acces la o toaleta cu apa si sapun, insa asigura-te ca cel mic isi freaca mainile viguros pana la uscarea gelului, inainte de a atinge ceva. Si nu uita sa depozitati recipientul intr-un loc sigur dupa folosirea lui de catre copil!
Insa, daca mainile sunt vizibil murdare, faceti tot posibilul sa folositi apa si sapun pentru a le curata. Alcoolul din gelurile antibacteriene si orice alte produse asemanatoare este depasit de multimea de microbi de pe o mana vizibil murdara!
Comentarii