Desi baga in sperieti orice parinte, din randurile de mai jos vom intelege ca nu trebuie sa ne fie frica de febra, ba din contra.
- Febra, mai mult de bine decat de rau
- Care este temperatura normala a corpului unui copil?
- Cauzele febrei
Febra, mai mult de bine decat de rau
Temperatura bazala a corpului reprezinta temperatura organelor interne ale organismului si este mentinuta in limite constante de o serie de ajustari automate pe care le proceseaza insusi corpul nostru. Cand suntem fierbinti, crestem cantitatea de sange care curge sub piele prin deschiderea capilarelor vaselor de sange, ceea ce face sa elimine din corp excesul de caldura, la fel si transpiratia care ii urmeaza. Cand ne e rece, vasele de sange se contracta si conservam energia in interiorul organelor; in caz de nevoie, putem genera si mai multa caldura prin frison.
Febra este parte din mecanismul de aparare al organismului impotriva virusilor si bacteriilor. Corpul produce caldura in exces, astfel incat organismele straine sa nu poata supravietui. Asadar, febra ne ajuta sa luptam impotriva bolilor, fiind, de cele mai multe ori, un simptom de bine.
Intr-adevar, actiunile pe care le intreprindem pentru a reduce febra ne ajuta sa ne simtim mai bine. Insa nu e de preferat sa dorim sa normalizam temperatura, mai ales atunci cand organismul cuiva lupta impotriva unei infectii.
Unii copii vor face criza de epilepsie atunci cand temperatura lor urca vertiginos, insa afectiunea este extrem de rar intalnita si nu constituie un motiv de a incerca sa reducem temperatura copilului cu febra.
Partea din creierul uman care controleaza temperatura corpului (hipotalamusul) nu e complet dezvoltata in cazul copiilor, ceea ce inseamna ca temperatura unui copil poate urca si cobori foarte repede si ca cei mici sunt mai sensibili la temperatura mediului ambiant.
Una dintre cele mai simple si eficiente metode de a ajuta un copil cu febra sa se simta mai bine este sa-l dezbraci de haine, astfel incat caldura in exces sa fie eliminata mai usor din corp. Insa, daca face pielea de gaina sau incepe sa aiba trisoane, inseamna ca mediul inconjurator este prea rece si corpul nu va pierde caldura. Nu-l baga nici in apa rece (la dus sau in cada), pentru ca se raceste doar pielea, nu si temperatura interna, care va creste in caz de tratament extrem.
Care este temperatura normala a corpului unui copil?
Datorita variatiei normale a temperaturii corpului, nu exista o singura valoare care poate fi definita ca debut de febra. Insa, valorile normal acceptate ca febra pot fi considerate urmatoarele:
- temperatura rectala peste 38 grade Celsius
- temperatura orala peste 37.8 grade Celsius
- temperatura axilara (la subrat) peste 37.2 grade Celsius
- temperatura la nivelul urechii (membranei timpanului) peste 38 grade Celsius
- temperatura la nivelul fruntii (arterei temporale) peste 38 grade Celsius
Temperatura masurata la nivelul subratului, urechii si fruntii sunt mai usor de obtinut decat cele orale sau rectale, insa sunt mai putin precise si, in cazul unora dintre copii, ele trebuie confirmate rectal sau oral.
Cauzele febrei
In primul rand, trebuie sa intelegem ca febra in sine nu este o boala, ci un simptom al unei afectiuni.
Infectiile sunt cele mai comune cauze de febra la copii. Virozele si bolile provocate de bacterii cum ar fi racelile, gastroenteritele, infectiile urechii, bronsiolite si infectiile de tract urinar sunt cele mai probabile a declansa febra.
Desi eruptia dentara poate fi asociata cu febra, temperaturile mai mari de 38,9 grade Celsius nu pot fi puse pe seama febrei.
Copilul mai mic de 3 luni si care este prea imbracat sau invelit in paturi calduroase se poate confrunta cu o crestere a temperaturii, de aceea, o temperatura de 38,5 grade Celsius care nu coboara dupa dezbracarea copilului impune evaluarea medicala de urgenta a sugarului.
Unele dintre imunizarile la care este supus copilul poate cauza cresterea temperaturii, insa aparitia febrei nu este obligatorie la toti copiii vaccinati.
Afla cand si cum se trateaza febra la copii.
Comentarii