ror 200x158 Vaccinul ROR (rujeola oreion rubeola)

Vaccinul ROR

ROR este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus in practica medicala inca din 1960, iar varianta lor combinata a fost autorizata spre administrare din anul 1971.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, deosebit de infectioase si care pot genera complicatii severe, inclusiv meningita, inflamarea creierului (encefalita) si surzenie. In sarcina pot crea complicatii care afecteaza fatul si se poate ajunge chiar si la avort spontan.

  1. Ce este vaccinul ROR?
  2. Cand si cum se administreaza vaccinul?
  3. ROR si autismul
  4. Vaccinurile singulare
  5. Efecte secundare

Ce este vaccinul ROR?

Vaccinul ROR contine variante atenuante de virusi vii de rujeola, oreion si rubeola. Vaccinul functioneaza prin a provoca sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi impotriva acestor 3 boli ale copilariei. In momentul in care persoana careia i s-a administrat vaccinul vine in contact cu virusul, organismul sau il va recunoaste imediat si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.

Rujeola (pojarul) poate fi fatala si cauzeaza simptome care includ:

  • infectii ale urechii
  • diaree
  • bronsite
  • convulsii
  • leziuni cerebrale

Periodic exista alerte de epidemii de rujeola, inclusiv in tara noastra.

Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum si simptome ca:

  • surzenie temporara
  • pierderea sarcinii
  • pancreatita (inflamarea pancreasului)
  • inflamarea si dureri testiculare (la barbati)

Rubeola cauzeaza:

  • artrita (incheieturi dureroase)
  • encefalita (inflamarea creierului)

Rubeola afecteaza bebelusii din pantecul mamei expuse la virus, putand duce la pierderea sarcinii. O femeie care face rubeola in timpul sarcinii poate avea un copil cu sindrom rubeolic congenital, care este cauza unei surzenii partiale, orbirii sau leziunilor cerebrale sau la nivelul inimii.

Toti acesti virusi se raspandesc pe calea aerului, o persoana infectandu-se stand langa cineva care prezinta virusul.

Cand si cum se administreaza vaccinul?

Prima doza de vaccin ROR se administreaza copiilor ca parte din programul national obligatoriu de vaccinare in intervalul de varsta 12-15 luni. Cea de-a doua doza se administreaza la inceperea scolii, de obicei la 7 ani, desi poate fi realizata chiar si la 3 luni de la prima imunizare. In jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR dupa prima doza de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesara si ce-a de-a doua doza, in urma careia raman aprox. 1% din copii partial imuni impotriva celor 3 boli ale copilariei. Daca o persoana a omis vaccinarea, ambele doze pot fi facute oricand dupa varsta de 7 ani, spatiate la 1 an diferenta.

Cateodata, ROR-ul se poate administra mai devreme de implinirea varstei de 1 an si anume:

  • cand copilul a fost expus virusului rujeolei (pojarului)
  • in cazul epidemiilor de pojar, lucru valabil si pentru adulti, intrucat anticorpii se dezvolta mai repede in urma vaccinarii decat in cazul infectarii pe cale naturala. Adultii deja imunizati de 2 ori nu prezinta niciun risc in efectuarea unei a 3-a doze de vaccin (de exemplu daca nu se cunoaste istoricul medical al pacientului).
  • cand plecati din tara intr-o zona cu incidenta mare a rujeolei
injectie 200x125 Vaccinul ROR (rujeola oreion rubeola)

Vaccinul ROR

Vaccinul se injecteaza printr-o singura injectie, subcutanat, adica sub pielea (si nu in muschiul) coapsei sau bratului.

Gravidele care prezinta anticorpi insuficienti impotriva rubeolei si planuiesc sa ramana insarcinate, vor trebui vaccinate ROR, mai ales daca nu au facut-o in timpul campaniilor scolare. Femeia va evita sa ramana insarcinata in prima luna de la administrarea vaccinului. Cele care au ramas insarcinate si descopera in timpul sarcinii ca au imunitate scazuta impotriva rubeolei, pot fi vaccinate dupa nasterea copilului, de obicei la controlul de 6 saptamani.

Vaccinul nu se administreaza in urmatoarele situatii:

  • sarcina si alaptare
  • au fost administrate injectii cu imunoglobulina (anticorpi pentru lupta impotriva infectiilor) sau alt compus de sange in ultimele 3 luni
  • reactie adversa severe la neomicina (antibiotic) sau gelatina
  • persoana are un sistem imunitar slabit
  • copilul este foarte bolnav (copilul va fi supus unui control medical riguros inainte de efectuarea vaccinului, iar la cei bolnavi sau cu febra se va amana vaccinarea pana la insanatosire).

ROR si autismul

Au existat controverse care au implicat vaccinul ROR si posibilitatea aparitiei autismului in urma unui studiu publicat in 1998 de dr. Andrew Wakefield, care a afirmat ca cercetariile sale preliminare au aratat o legatura intre vaccinul ROR si autism sau boli intestinale. Solutia propusa la vremea aceea era fie vaccinarea singulara (pentru fiecare boala in parte), fie eliminarea ei.

Concluzia a apartinut unui studiu britanic publicat in 1998 in prestigioasa revista „Lancet” si a avut ca urmare scaderea semnificativa a utilizarii acestui vaccin in randul englezilor. Cercetarea a folosit un esantion de 12 copii, iar studiile epidemiologice realizate in urmatoarea decada nu au gasit nicio legatura intre vaccinarea ROR si autism. Investigatiile realizate ulterior sub coordonarea Consiliului Medical General din Marea Britanie au concluzionat ca medicul coordonator a falsificat datele disponibile si a dat dovada de lipsa de etica in tratarea celor 12 copii.

Alte studii investigheaza riscurile pe care le pune asupra sanatatii thimerosalul, conservantul pe baza de etil-mercur din vaccinuri. Nu exista dovezi stiintifice clare care sa confirme asocierea dintre thimerosal si aparitia autismului. Totusi, in 1999, serviciile de sanatate publica din SUA, Academia Americana de Pediatrie si producatorii de vaccinuri au decis eliminarea acestei substante din vaccinurile curente folosite pentru copii. Din 2001, vaccinurile nu mai contin thimerosal, cu exceptia unor vaccinuri antigripale, insa numarul cazurilor de autism este in continua crestere. „Nimic nu este lipsit de pericol, insa trebuie sa cantarim avantajele si dezavantajele. Vaccinurile au ajutat milioane de oameni. In anii ’80, cand nu se facea imunizarea antirujeolica, pavilionul spitalelor de copii era plin de cazuri cu pojar, unele cu forme grave de boala, cu bronhopneumonie, care azi se intalnesc mult mai rar”, ne spune doctorul Emanoil Ceausu.

Vaccinurile singulare

Vaccinul singular nu se administreaza in mod normal, ca rutina medicala, in tara noastra, datorita riscului de a avea mai putini copii care sa primeasca toate dozele necesare, crescand numarul imbolnavitilor de rujeola, oreion sau rubeola. De asemenea, intarzierea inerenta in cazul administrarii a sase doze de vaccin creste si volumul de munca al angajatilor din serviciile de sanatate si al timpului petrecut de parinte pentru a rezolva aceasta problema.

Efecte secundare

consul copil 200x200 Vaccinul ROR (rujeola oreion rubeola)

Consultatia amanuntita este obligatorie inainte de vaccinare

De regula, vaccinarea ROR nu prezinta efecte secundare pentru majoritatea copiilor vaccinati, insa unii dintre ei pot acuza o usoara durere si roseata la locul injectiei si chiar febra. Dintre efectele secundare usoare si moderate amintim:

  • febra (1 din 6 copii)
  • iritatia (1 in 20 copii)
  • inflamarea ganglionilor (rar)
  • epilepsia (1 in 3000 cazuri)
  • articulatii dureroase (1 din 4, mai ales femei tinere)
  • scaderea numarului de trombocite/ sangerare ( 1 din 30.000)

Deoarece este vorba de 3 vaccine separate, pot aparea mai multe efecte secundare la intervale diferite de timp, insa acestea sunt de obicei usoare, mult mai putin suparatoare decat posibilele complicatii pe care una din cele trei boli le-ar putea provoca.

Efectele secundare includ:

  • o forma usoara de rujeola (pojar) care poate dura 2-3 zile: iritatie, febra, lipsa apetitului si stare de sanatate proasta
  • o forma usoara de oreion care poate dura 1-2 zile: inflamarea ganglionilor

In cazuri rare este posibila aparitia unei iritatii sau a unor pete ca niste vanatai la cateva saptamani de la vaccinare.

Ti-ai vaccinat copilul impotriva ROR? A prezentat efecte secundare?