1. Ce este pojarul?
  2. Cum se transmite pojarul?
  3. Care sunt simptomele pojarului?
  4. Cum se trateaza pojarul?
  5. Complicatii
  6. Prevenire, vaccinare si efecte secundare
  7. Pojarul in sarcina

Ce este pojarul?

rujeola la copii 131x200 Bolile copilariei (II) Pojarul sau rujeola

Pojarul (rujeola)

Pojarul (sau rujeola) este una dintre cele mai contagioase boli virale. Este cauzat de Paramyxovirus si este cea mai neplacuta si periculoasa dintre bolile copilariei cu eruptii cutanate, datorita complicatiilor ce pot fi generate. Pojarul se raspandeste usor. Un copil neimunizat este susceptibil a contracta virusul cand intra in contact cu o persoana care are pojar.

Pojarul, care ar trebui eradicat pana in 2015, a facut de trei ori mai multe victime in prima jumatate a anului 2011 in Romania fata de anul trecut, putand spune ca ne paste o epidemie de pojar. În prezent, ponderea copiilor cu vârste între 12 luni şi 7 ani care au fost vaccinaţi contra rujeolei (prin administrarea vaccinului ROR) este de 92%, potrivit lui Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii. Vaccinul ROR (anti-rubeola, anti-oreion si anti-rujeola), administrat copiilor romani de 2 ori inainte de a atinge varsta scolara, este deosebit de eficient in prevenirea pojarului.

Cum se transmite pojarul?

  • Picaturile de secretii corporale (tuse, stranut, nas si ochi care curg) transmit infectia. Desi persoana bolnava poate fi izolata, boala se poate raspandi circuland din incapere in incapere.
  • Oricine nu a avut pojar poate fi infectat.
  • Bebelusii cu varsta de pana la 4 luni nu vor fi infectati daca mamica a avut pojar inainte sa ramana insarcinata, intrucat anticorpii mamei vor apara copilul.
  • Perioada de incubatie – de la infectare pana la aparitia simptomelor – este de 1-2 saptamani
  • Pacientii sunt contagiosi cu 4 zile inainte de aparitia eruptiei si urmatoarele 5 zile de la aparitia sa.

Care sunt simptomele pojarului?

pete Koplik rujeola 200x177 Bolile copilariei (II) Pojarul sau rujeola

Pete Koplik

La 14 zile de la infectarea cu virusul care cauzeaza pojarul pot aparea urmaoarele simptome:

  • Febra de aproximativ 39 grade Celsius
  • Raceala
  • Iritare evidenta
  • Tuse, posibil latratoare
  • Gat dureros cu posibilitatea inflamarii ganglionilor
  • Ochi rosii (conjunctivita)
  • Sensibilitate la lumina
  • Pete gri de marimea boabelor de nisip ce pot aparea pe mucoasa bucala in jurul molarilor; se numesc pete Koplik si apar inainte de eruptia cutanata.
  • La 3-4 zile de la izbucnirea simptomelor, febra scade, desi poate urca din nou cand apare eruptia
  • Eruptia apare intai in jurul urechilor si se intinde de-a lungul corpului si pe picioare in 1-2 zile; poate lasa urme maronii la disparite
  • La inceput petele sunt foarte mici – cativa milimetri – dar isi dubleaza dimensiunea rapid si se unesc;
  • Petele au culoarea rosie
  • Temperatura (chiar si aproape de 40 grade Celsius) se poate mentine doua zile, apoi dispare odata cu eruptia.
  • Dupa 1 saptamana, copilul isi revine

Copiii cu pojar nu se pot intoarce la scoala sau in orice forma de colectivitate pana la recuperare completa si disparitia febrei. Copiii sub 1 an expusi riscului de a face pojar vor fi vaccinati de catre medic in 5 zile de la expunerea la virus.

Cum se trateaza pojarul?

Tratamentul presupune odihna la pat intr-o camera racoroasa si fara lumina puternica si consumul unei cantitati mari de lichide. Medicatia impotriva tusei si a febrei poate fi administrata doar la sfatul medicului. Tot la indicatia doctorului, pot fi folosite antibiotice pentru tratarea infectiilor oculare si ale urechilor, precum si a pneumoniei.

In tarile in curs de dezvoltare se administreaza doua doze de vitamina A, la 24h una de cealalta, pentru a preveni liziunile oculare si orbirea. Suplimentele cu vitamina A s-au demonstrat a reduce numarul mortilor cauzate de pojar cu 50%.

Complicatii

Doctorul trebuie consultat imediat daca starea copilului se agraveaza sau daca temperatura nu cedeaza. Doctorul trebuie sa se asigure ca nu exista riscul unor complicatii ulterioare precum:

  • Convulsii febrile
  • Pneumonie (datorata infectiei bacteriene secundare)
  • Otita medie (inflamarea urechii medii)
  • Inflamare la nivelul sistemului nervos (encefalita, meningita); aceste complicatii apar rar, fiind mai mult niste exceptii (1 la 1000 de cazuri, din care 15% se soldeaza cu moartea pacientului, iar 15-40% dintre ei sufera leziuni nervoase permannente)

O persoana care a facut pojar nu va mai contracta niciodata virusul, intrucat boala confera imunitate definitiva. Pojarul este mai acut in cazul copiilor mari si adultilor; in cazul copiilor malnutriti sau cu alte probleme medicale grave si care nu sunt imunizati impotriva pojarului, poate surveni chiar moartea.

Prevenire, vaccinare si efecte secundare

Cea mai eficienta metoda de prevenire a pojarului este prin imunizare. Conform legii, toti copiii din tara noastra trebuie sa fie vaccinati ROR (rubeola-oreion-rujeola) la 13-15 luni de viata si la 7 ani, cand merg la scoala. O doza de vaccin antirujeolic are o eficienta de aproximativ 90% impotriva pojarului. Cea de-a doua doza administrata la debutul anilor scolari creste eficienta imunizarii impotriva pojarului la aproape 100%.

Perioada de incubatie este de 8-12 zile dupa contactul cu virusul, boala debutand cu simptomele unei raceli. Oricine a venit in contact cu o persoana infectata trebuie sa-si consulte medicul pentru a fi imunizat cat mai repede posibil (in interval de 72 de ore), cu exceptia ca adultul sau copilul au facut deja 2 doze de vaccin sau exista evidente clare ca persoana in cauza a mai avut pojar. Daca nu se cunoaste cu precizie istoricul medical al pacientului, se va administra o noua doza de vaccin (doza suplimentara de vaccin nu implica niciun risc medical unei persoane deja imune). Imunizarea imediata dupa expunerea la virus are sanse bune de prevenire a dezvoltarii pojarului, intrucat construieste mecanisme de aparare mai rapide (in 4-6 zile) decat perioada de incubatie a virusului. Un copil sau adult proaspat imunizat se poate intoarce in colectivitate imediat.

rujeola 200x176 Bolile copilariei (II) Pojarul sau rujeola

Pojarul (rujeola)

Una dintre cele mai mari controverse medicale internationale ale ultimilor ani a fost anuntul ca vaccinul ROR provoaca autism şi boli intestinale. Concluzia a apartinut unui studiu britanic publicat in 1998 in prestigioasa revista „Lancet” si a avut ca urmare scaderea semnificativa a utilizarii acestui vaccin in randul englezilor. Cercetarea a folosit un esantion de 12 copii, iar studiile epidemiologice realizate in urmatoarea decada nu au gasit nicio legatura intre vaccinarea ROR si autism. Investigatiile realizate ulterior sub coordonarea Consiliului Medical General din Marea Britanie au concluzionat, la inceputul acestui an, ca medicul coordonator a falsificat datele disponibile si a dat dovada de lipsa de etica in tratarea celor 12 copii.

Alte studii investigheaza riscurile pe care le pune asupra sanatatii thimerosalul, conservantul pe baza de etil-mercur din vaccinuri. Nu exista dovezi stiintifice clare care sa confirme asocierea dintre thimerosal si aparitia autismului. Totusi, in 1999, serviciile de sanatate publica din SUA, Academia Americana de Pediatrie si producatorii de vaccinuri au decis eliminarea acestei substante din vaccinurile curente folosite pentru copii. Din 2001, vaccinurile nu mai contin thimerosal, cu exceptia unor vaccinuri antigripale, insa numarul cazurilor de autism este in continua crestere. „Nimic nu este lipsit de pericol, insa trebuie sa cantarim avantajele si dezavantajele. Vaccinurile au ajutat milioane de oameni. In anii ’80, cand nu se facea imunizarea antirujeolica, pavilionul spitalelor de copii era plin de cazuri cu pojar, unele cu forme grave de boala, cu bronhopneumonie, care azi se intalnesc mult mai rar”, ne spune doctorul Emanoil Ceausu.

Pojarul in sarcina

Daca planuiesti sa ramai insarcinata, trebuie sa te asiguri ca ai fost vaccinata impotriva pojarului in cazul in care nu ai contractat boala in trecut.

Poajrul in sarcina nu a fost suspectat a cauza malformatii congenitale nou-nascutului. Insa, poate aparea o infectie la nivelul fatului care poate avea final tragic.

Daca ai dubii, ar trebui sa-ti consulti medicul si poti cere sa fii vaccinata impotriva pojarului. Vaccinul nu poate fi administrat pe perioda sarcinii.