Giardia este o infectie care afecteaza tractul digestiv, fiind cauzata de un parazit numit Giardia Lamblia. In ultimii 20 ani s-a descoperit ca giardia ar fi una dintre cele mai raspandite infectii la nivel global, cu peste 200 milioane de oameni afectati.
Giardia provoaca crampe abdominale si diaree, fiind mai intalnita in randul prescolarilor si copiilor mici, a parintilor si ingrijitorilor acestora, prin contactul cu fecalele unui copil care prezinta chisturi de Giardia Lamblia. Este, de asemenea, o infectie comuna a celor care calatoresc in tari aflate in curs de dezvoltare unde sursa de apa nu este sigura.
Se considera ca, deoarece infectia este de 3 ori mai intalnita in randul copiilor decat al adultilor, organismul uman dobandeste o forma de imunitate la parazit de-a lungul timpului.
- Ce este giardia?
- Cum ne infectam cu giardia?
- Semne si simptome
- Categorii de persoane supuse riscului
- Ce se poate face?
- Tratarea giardiei
- Prevenire
Ce este giardia?
Giardia este o parazit protozoar, unicelular, care traieste in intestinele oamenilor si animalelor. Chisturile de giardia pot supravietui in mediu, in apa si la suprafata alimentelor. Nu este inca stabilit daca oamenii contracteaza giardia de la animale. Majoritatea infectarilor se produc de la om la om fie prin contact direct cu fecalele infectate, sau indirect, prin consumul de apa sau mancare infectata cu giardia.
Giardia este prezenta peste tot in lume, mai ales in zonele montane unde sursele de apa din lacuri, iazuri si izvoare au devenit contaminate datorita deseurilor animale si menajere.
Giardia se ataseaza de peretele intestinului scurt, sabotand absorbtia grasimilor si carbohidratilor din mancarea digerata. Poate supravietui solutiilor de tratare a apei menajere, putand rezista pana la 2 luni in apa rece.
Cum ne infectam cu giardia?
Oamenii se infecteaza prin inghitirea chisturilor de Giardia Lamblia, starea infectioasa a parazitului, prin:
- Introducerea in gura a orice a venit in contact cu fecalele unei persoane sau animal cu giardia
- Consumarea apei (din piscina, lac, rau, iaz sau izvor) contaminate provenite de la oameni sau animale infectate cu chisturi de giardia sau din canalizare
- Prin consumarea hranei negatite sau putin gatite si contaminate cu chisturi de Giardia Lamblia, inclusiv a fructelor si legumelor spalate cu apa contaminata cu giardia.
- Atingand si ducand la gura chisturi contactati de la suprafate contaminate de scaunul unei persoane infectate (jucarii, obiecte sanitare, mese de schimbat bebelusi, cos de gunoi in care se gasesc scutece murdare).
Semne si simptome
Unii oameni (aproximativ doua treimi din cei infectati) nu prezinta niciun simptom, insa in cazul unora pot aparea:
- crampele abdominale
- balonarea
- diareea acuta (insotita de varsaturi, poate duce la deshidratarea persoanei infectate)
- scaune moi, mici si dese, apoase, care plutesc la suprafata toaletei (pentru ca giardia nu permite corpului sa absoarba grasimile, deci diareea contine grasimi neasorbite)
- greata
- lipsa apetitului
- varsaturile
- scaderea in greutate, pana la 10% din greutate
Simptomele se atenueaza dupa cateva zile sau saptmani, insa pot persista scaunul usor diareic, lipsa apetitului si crampele abdominale pentru aproximativ 6 saptamani.
Este nevoie de 3 analize coproparazitologice pentru detectarea giardiei, intrucat chisturile de giardia nu trec mereu in fecale. Circa 95% dintre persoanele infectate descopera giardia facand toate cele 3 analize parazitologice, 80% dintre ele fiind pozitive inca de la prima tentativa de detectare a giardiei.
In mod normal, dureaza 1-2 saptamani de la expunere pana la imbolnavirea subiectului.
Categorii de persoane supuse riscului
In majoritatea tarilor dezvoltate, giardia apare cu precadere la copiii mici. Este deosebit de des intalnita in cazul celor care nu fac inca la olita si care petrec mult timp alaturi de altii de aceeasi varsta (de exemplu, cei din crese, gradinite). Parintii lor pot fi si ei, la randul lor, infectati, precum si cei care se ocupa de ingrijirea zilnica a copiilor mici cu giardia.
Giardia poate fi gasita si in apa sau mancare, fiind asimilata prin consum de catre oameni, care, cu timpul, devin imuni. Cei care calatoresc in astfel de zone contacteaza imediat infectia.
Persoanele care fac trasee pe munte, cei care merg in camping-uri si toti cei care beau apa nefiltrata si netratata corespunzator sunt in pericol de a se infecta cu giardia.
Ce se poate face?
- Orice copil cu diaree trebuie tinut departe de alti copii
- Se va face analiza coproparazitologica (se repeta de 3 ori pentru confirmarea diagnosticului)
- Doctorul poate prescrie tratament pentru eliminarea parazitului
Tratarea giardiei
Persoanele infectate cu giardia se insanatosesc si fara tratament, insa parazitul va supravietui in intestinele lor pentru o perioada mare de timp, putand transmite infectia si altora.
Tratamentul cu metronidazol si tinidazol da rezultate bune, insa nu ar trebui administrat femeilor insarcinate. Efectele adverse sunt rare, insa pacientii pot acuza gust metalic, greata si pierderea apetitului. Daca se consuma alcool in timpul tratamentului, pot aparea greata, varsaturile, durerile de cap, crampele abdominale si starile de agitatie.
Tratamentul giardiei are scopul de a distruge parazitul, fiind administrat sub forma lichida pe o perioada de 5-7 zile.
Prevenire
- Igiena corecta, incluzand spalarea pe maini cu apa si sapun cat mai des posibil, mai ales dupa schimbarea scutecelor copiilor; incurajati copiii sa-si spele mainile cat mai des posibil.
- Daca sursa de apa potabila nu este sigura, fierbeti apa pentru 1 minut. Incalzitoarele de apa functioneaza doar 20 secunde dupa ce temperatura ajunge la punctul de fierbere, asadar fierbeti mai bine apa pe aragaz. Nu consumati apa din lacuri si izvoare inainte de a o fierbe.
- In zonele cu incidenta mare a giardiei, fructele si legumele ar trebuie spalate cu apa in prealabil fiarta si/sau decojite inainte de a fi consumate.
- Daca aveti giardia dvs. sau copilul, nu innotati in bazine publice, intrucat ii puteti contamina si pe ceilalti, parazitul nefiind intotdeauna distrus de solutiile de clorinare a apei din piscine.
- Gunoiul menajer va fi aruncat cu atentie, mai ales daca contine scutece murdare
Comentarii