imagine 200x181 Cum alegi caruciorul perfect pentru bebelusul tau

Caruciorul

Caruciorul este articolul care iti da cele mai mari batai de cap atunci cand vine vremea sa te hotarasti ce sa cumperi! Exista zeci de tipuri de carucioare in culori care mai de care mai atragatoare, de la clasicele roz si bleu pana la portocaliu, negru si turcoaz.

Intai de toate, siguranta si confortul bebelusului trebuie sa primeze in alegerea ta. Nu uita ca tu vei fi cea care il va impinge in cea mai mare parte a timpului, asa ca opteaza pentru varianta care se apropie cel mai mult de standardele tale. Caruciorul nu e prilej de tocmeala: il vei folosi zilnic pentru o perioada de aproape 2 ani, asa ca ieftin si prost nu e o optiune pentru tine!

  1. Cum alegi un carucior
  2. Caruciorul la mana a doua
  3. Recomandari

Cum alegi un carucior

Caruciorul se alege in functie de mai multe considerente: 

  • Stilul de viata. Daca stii ca vei calatori mult cu masina, iti va fi de folos un carucior care include si scoica de masina care poate fi montata pe cadrul caruciorului odata ajunsi la destinatie. Daca folosesti mijloacele de transport, vei avea nevoie de un carucior foarte usor si care se strange cu o mana.
  • Cati copii vei avea. Daca sarcina este gemelara, vei avea nevoie de un carucior pentru gemeni. Daca intentionezi sa mai faci un fratior in viitorul apropiat, alege un carucior solid care poate fi folosit si la al doilea, al treilea copil.
  • Pentru cine il cumperi. Daca ai nevoie de un carucior pentru bebelusul inca nenascut, este indicat sa optezi pentru un landou in prima faza (primele 6 luni), ulterior putand trece la un carucior sport (ideale in acest caz sunt carucioarele sistem 2 sau 3 in 1 sau cele care permit rabaterea totala a spatarului). Daca esti la al doilea copil, poti opta pentru carucioare tandem, cu 2 locuri alaturate sau asezate unul in spatele celuilalt.
  • Spatiu. Este loc destul in casa pentru a depozita caruciorul? Daca nu beneficiezi de spatiu suficient si vei fi nevoita sa pliezi caruciorul de fiecare data, atunci indreapta-te pentru carucioarele care se strang cat mai usor (tip umbrela, cu o mana). Un carucior care blocheaza tot holul casei sau care, desi pliat, este depozitat in aria de miscare a bebelusului care abia invata sa mearga de-a busilea este un pericol real pentru acesta. Stai la bloc? Verifica daca modelul pentru care ai optat are loc in liftul blocului. Masina are portbagajul destul de incapator? Trebuie sa aiba loc si cumparaturile, nu numai caruciorul. Nu pleca la cumparaturi de carucioare fara ruleta!
  • Suprafata. Daca drumul pana la parc sau prin cartier e plin de obstacole si ai de trecut hopuri sau mergi pe carari pietruite sau pe iarba, vei avea nevoie de un model cu roti mari. Scaunul acestor carucioare ofera mai mult suport bebelusului decat cele tip umbrela, iar rotile absorb mai bine socurile la care sunt expuse. Daca ai parte de multe luni cu zapada, tot carucioarele cu roti mari trebuie sa fie alegerea ta.
  • carucior si mamica 150x200 Cum alegi caruciorul perfect pentru bebelusul tau

    Mamica si bebe la plimbare

    Greutate si manevrabilitate. In primele luni de viata, cand bebelusul se adapteaza mai greu mediului inconjurator, vei fi adesea pusa in situatia de a cara copilul in brate si impinge caruciorul prin parc, asa ca un carucior usor manevrabil iti va fi de mare folos. Carucioarele cu maner intreg sunt cu 30% mai usor manevrabile decat cele cu doua manere. Cele cu cadru metalic sunt de departe cele mai stabile si durabile, insa mult mai grele decat cele cu cadru de plastic. Un carucior mai greu va dura mai mult si va fi capabil sa sustina copilul si la greutate mai mare, desi e greu de manevrat un copil de 11 kg si un carucior inca pe atat de greu. Testeaza caruciorul in magazin: plaseaza greutate in scaunul caruciorului si condu-l printre rafturi, apoi incearca sa-l intorci cu o singura mana.

  • Accesorii. Oricare ar fi optiunea ta, vei avea nevoie obligatoriu de cos de cumparaturi si aparatoare de ploaie. Cosul de cumparaturi este disponibil pentru a fi folosit si nu a sta gol, iar cumparaturile atarnate pe manerul caruciorului: total insestetic si cu repercusiuni severe asupra stabilitatii si durabilitatii in timp a caruciorului – de la atata greutate, rotile nu vor mai calca bine, putandu-se chiar desprinde. Citeste despre Tipuri de carucioare si accesoriile lor.
  • Omologare. Carucioarele trebuie testate pentru sistemul de prindere in centuri de siguranta, frane, mecanismele de blocare care previn plierea accidentala a caruciorului, absenta colturilor taioase si stabilitate. Nu toate modelele de pe piata sunt certificate, ceea ce nu reprezinta neaparat un criteriu de departajare, intrucat chiar si cele aprobate spre folosire nu indeplinesc toate cerintele solicitate.
  • Garantie. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Minim 1 an, maxim 3.

Caruciorul la mana a doua

Daca o prietena iti doneaza caruciorul folosit de copilul ei, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie. Asigura-te ca este stabil, ca rotile se misca usor iar centurile de siguranta sunt perfect functionale. Verifica caruciorul de vicii ascunse si colturi taioase. Spala husa de 1-2 ori inainte de a o folosi pentru bebelusul tau. 

Recomandari

In functie de criteriile de alegere mentionate anterior, va facem urmatoarele recomandari de carucioare:

  • carucior sport si landou transformabil in scoica de masina (sistem omologat): Carucior 2 in 1 Muum Matrix Light de la Jane
  • carucior gemeni cu spatar individual si imprimeuri delicioase: Carucior gemeni YOU 2 de la Cosatto
  • carucior sport care se inchide cu o singura mana: Carucior Zippy de la Inglesina (disponibil si in varianta 3 in 1, cu landou si scoica de masina grupa 0+)
  • carucior fiabil, solid, cu roti mari: Carucior GT3 de la Peg Perego
  • carucior cu maner intreg, usor manevrabil: Carucior sport Elea de la Bebe Confort

Citeste despre Tipuri de carucioare si accesoriile lor si La ce sa fii atenta cand cumperi un carucior.

Voi cum v-ati ales caruciorul? Din magazin sau l-ati comandat pe internet?