scaun de masina 200x200 Notiuni generale despre scaunele de masina

Scaunul de masina

Ne propunem sa lamurim unele aspecte care preocupa orice parinte atunci cand vine vorba despre siguranta calatoriilor cu masina.

Cel mai sigur mod in care copiii nostri pot calatori in masina este intr-un scaun special conceput in acest sens, perfect adaptat marimii si greutatii lor.

Chiar si in cazul unui accident minor, un copil neprotejat de hamurile scaunului de masina va fi aruncat din scaun in interiorul masinii, lovindu-se de scaune, geamuri sau bord, ranindu-i pe altii si pe el insusi. De asemenea, in cazul unui impact puternic, poate iesi printr-unul dintre geamuri.

  1. Importanta scaunelor de masina
  2. Centurile si hamurile de siguranta
  3. Scaunele de masina la mana a doua
  4. Cand se renunta la scaunul de masina?
  5. Ce este ISOFIX?
  6. Recomandari

Importanta scaunelor de masina

In cazul unui impact la viteza de 50km/h, un copil fara centura de siguranta ar fi aruncat in fata cu o forta de 30-60 ori mai mare decat greutatea sa. Vor fi aruncati in interiorul masinii, lovindu-se grav si ranindu-i si pe ceilalti. Nu este exclusa nici posibilitatea iesirii printr-unul dintre geamuri.

De exemplu, numai in 2009 au fost raportate 179.000 de copii raniti in accidente de circulatie, dintre care 1000 au murit pe teritoriul Statelor Unite. Trebuie amintit, de altfel, ca 75% dintre coliziuni au loc pe drumurile scurte, locale si pe soselele cu limita de viteza mai mica de 80km/h.

Nu este sigur sa tii copil in poala ta sau in brate! Accidentul va provoca strivirea lui intre tine si partile masinii (scaune, portiere). Chiar daca esti prinsa in centura de siguranta, copilul va fi smuls din bratele tale de forta impactului, oricat de tare te-ai stradui sa-l tii langa tine. La fel de periculoasa este si trecerea centurii peste tine si copil (sau peste doi copii).

Un copil bine instalat in scaunul de masina are rolul de a mentine copilul pe pozitii in caz de accident, o parte din forta impactului fiind si ea absorbita, ceea ce face ca ocupantului sa-i scada sansele de a fi ranit grav in caz de accident.

Pentru a fi eficient, centurile de siguranta trebuie stranse corect. Cercetarile releva faptul ca marea majoritate a copiilor sunt incorect protejati in timpul calatoriei din mai multe considerente, cum ar fi:

  • centura de siguranta este prea larga
  • centura de siguranta nu este fixata corect
  • manerul scaunului de masina (scoica, cosuletul) nu este pozitionat corect
  • scaunul de masina nu este compatibil cu masina
  • scaunul de masina este vechi si in stare proasta de functionare
  • copilul este prea mic sau prea mare pentru scaunul pe care il foloseste

Centurile si hamurile de siguranta

centura in 5 puncte1 200x200 Notiuni generale despre scaunele de masina

Centura de siguranta in 5 puncte

Centura de siguranta a masinii este conceputa pentru persoanele cu o inaltime mai mare de 150cm, asa ca nu e inca momentul sa-ti lasi copilul pe bancheta prins in centuri de siguranta. Copiii pot folosi centura de siguranta a masinii odata ce au ajuns la aproximativ 11 ani de viata, insa inaltimea (150cm) este factorul care ii califica pentru statutul de pasager adult in masina.

Se va incerca intotdeauna alegerea unui scaun de masina cu hamuri de siguranta in 5 puncte, cu ancorare peste umeri, la fiecare sold si intre picioare. Centura de siguranta in 3 puncte (peste solduri si diagonala) ofera o protectie mult mai buna decat cele in 2 puncte (de la sold la sold), insa nu se preteaza folosirea ei pana la varsta de minim 7 ani. Banda orizontala a centurii trebuie plasata peste pelvis, de la sold la sold, si nu peste stomac, fiind fixata cat de strans permite copilul.

Scaunele de masina la mana a doua

Nu cumpara niciodata scaun de masina folosit, iar in cazul in care primesti unul de la un prieten sau ruda de familie, intereseaza-te despre istoricul scaunului inainte de a-l monta in masina ta! Este posibil ca scaunul sa fi fost implicat in vreun accident, fara a exista semne vizibile de stricaciune la suprafata. De cele mai multe ori, scaunele second-hand nu au instructiuni de folosire, ceea ce le face si mai greu de montat. Mai mult decat atat, cele vechi este posibil sa nu intruneasca noile standarde de siguranta recomandate.

Inainte de a folosi un scaun second-hand:

  • examineaza-l atent sa nu prezinte avarii de vreun fel (insa retine ca nu toate sunt vizibile cu ochiul liber)
  • cere instructiunele de folosire si montare
  • asigura-te ca este corespunzator greutatii si inaltimii copilului
  • verifica sa posede inscrisa litera “E” (sau eticheta portocalie), adica este conform standardelor de siguranta in vigoare: ECE R44.03 sau R44.04

Pe masura ce timpul trece, plasticul devine casant, ceea ce ar insemna ruperea scaunului in caz de impact. Refuza scaunele de masina mai vechi de 5 ani.

Cand se renunta la scaunul de masina?

Odata ce copilul a implinit 12 ani sau masoara peste 135 cm inaltime, se poate renunta la scaunul de masina, insa cu folosirea obligatorie a centurii de siguranta a masinii. 

Daca raspunzi afirmativ la fiecare dintre urmatoarele intrebari, atunci nu vei mai fi nevoita sa cumperi scaune de masina:

  • copilul se aseaza pana atinge cu spatele de spatarul masinii?
  • genunchii copilului se indoaie confortabil la marginea sezutului banchetei masinii?
  • centura de siguranta trece peste umar, intre gat si brat?
  • banda orizontala a centurii de siguranta se pozitioneaza cat mai jos posibil, atingand coapsele?
  • copilul poate ramane in aceasta pozitie pe toata durata calatoriei?
  • centurile de siguranta raman nemiscate in timpul calatoriei, atunci cand copilul incepe sa se miste?

Ce este ISOFIX?

isofix 100x100 Notiuni generale despre scaunele de masina

Isofix

ISOFIX este abrevierea “International Standards Organisation FIX”. Este un standard european care reglementeaza instalarea scaunelor de masina cu scopul de a face pozitionarea acestuia cat mai simpla si rapida. Acest lucru se realizeaza prin existenta sistemului ISOFIX atat in cadrul masinii, cat si a scaunului ce urmeaza a fi folosit, ceea ce permite conectarea rapida a scaunului la punctele de ancorare prevazute pe bancheta masinii.

Nu este un sistem obligatoriu a fi implementat in constructia masinilor, desi modelele noi concepute dupa noiembrie 2012 vor trebui sa includa sistem ISOFIX, la fel ca si orice masina construita dupa noiembrie 2014 (indiferent de marca si vechimea modelului). Legea nu se aplica masinilor cu 2 locuri.

isofix2 100x100 Notiuni generale despre scaunele de masina

Isofix

Multi dintre parinti gasesc dificila montarea corecta a scaunului de masina, iar dintre cei care considera ca au facut-o, se estimeaza ca cel putin 70% ei au realizat-o gresit. Majoritatea scaunelor de masina sunt concepute pentru a folosi centura de siguranta a masinii, desi exista o multime de variabile: centurile masinii sunt prea mici, scaunul de masina are forme incompatibile cu bancheta masinii, pozitia punctelor de ancorare a masinii difera de la un model la altul,etc. Toate acestea sunt probleme pe care le sistemul ISOFIX le rezolva.

Insa, cel mai mare avantaj pe care ISOFIX il ofera este acela ca face scaunul de masina sa se simta una cu masina prin rigiditatea fixarii acestuia in punctele de ancorare: scaunul nu se va mai misca fata-spate, stanga-dreapta.

Tehnologia ISOFIX a fost lansata in 1997 si dezvoltata de producatorii de scaune de masina in colaborare cu Volkswagen. ISOFIX-ul creste pretul scaunul de masina in medie cu 200 ron, mai ales ca nu toti producatorii au integrat tehnologia in scaunele pe care le produc.

Recomandari

Pentru a economisi bani si spatiu, parintii pot alege 2 tipuri de scaune de masina pentru intreaga perioada cat copilul va folosi un astfel de accesoriu, si anume o scoica de masina (grupa 0+) si un scaun grupa 1/2/3. Este preferabil a se alege variantele cu Isofix si provenind de la producatori consacrati, intrucat perioada lunga de folosire necesita o calitate superioara a huselor si functionalitatilor unui scaun de masina. Militam pentru brand-uri consacrate din considerentul ca astfel de producatori urmaresc si aplica permanent ultimele cercetari si tendinte in domeniu privind confortul, siguranta si usurinta in manevrabilitate a scaunul de masina, acesta din urma fiind un factor deosebit de important avand in vedere durata lunga si frecventa crescuta de folosire a unui astfel de accesoriu.

  • Scaun de masina grupa 1/2/3 Viaggio Securo cu Isofix de la Cam
  • Cos auto grupa 0+ (0-13 kg) Pebble de la Maxi Cosi si baza auto Family Fix

Citeste mai departe despre Cum aleg scaunul de masina perfect pentru copilul tau si La ce sa fii atenta cand cumperi si montezi un scaun de masina, Unde se monteaza scaunul de masina? si Probleme des intalnite in folosirea scaunelor de masina.

Folosesti scaun de masina pentru copilul tau?