centura de siguranta in sarcina 200x200 Centura de siguranta si airbagul in sarcina

Centura de siguranta in sarcina

Multe femei se plang de inconfortul resimtit la fixarea centurii de siguranta peste abdomenul in crestere si nu stiu daca este bine sau nu sa o poarte in timpul sarcinii, temandu-se pentru siguranta lor si a bebelusului.

Toate forurile medicale si toti producatorii de masini recomanda purtarea centurii de siguranta pe toata perioada sarcinii.

Sansele supravietuirii in cazul unui acciedent sunt net superioare fata de situatia in care centura de siguranta nu protejeaza viitoarea mamica. Nu exista nicio dovada ca centura de siguranta ar dauna in vreun fel fatului in dezvoltare sau uterului care il gazduieste. Bebelusul este inconjurat de lichid amniotic pe toate partile, protejandu-l de lovituri si socuri. S-a demonstrat ca purtarea centurii de siguranta reduce riscul de vatamare a fatului cu 70%.

Centura de siguranta va fi purtata indiferent de stadiul sarcinii. Nefolosirea ei este ilegala si se sanctioneaza cu 2-3 puncte amenda (134 – 201 lei) si 2 puncte penalizare, iar in cazul pasagerilor se aplica aceeasi amenda, fara puncte de penalizare.. Mai mult decat atat, chiar si gravidele care merg in partea din spate a masinii trebuie sa poarte centura de siguranta.

Cercetarile arata ca gravidele care nu poarta centura de siguranta sunt de 3 ori mai predispuse unui avort in caz de accident de masina si de 2 ori mai supuse declansarii sangerarilor abundendete decat cele care isi protejeaza viata purtand centura de siguranta.

Cum se poarta centura de siguranta in sarcina?

Centura de siguranta trebuie fixata corect, astfel incant inconfortul resimtit de viitoarea mamica sa fie minim.

Astfel, partea de jos a centurii de siguranta se fixeaza peste poala, sub abdomen si peste coapse, atfel incat sa stea stransa si sa se simta confortabil. Nu se fixeaza niciodata peste sau deasupra abdomenului.

Ajusteaza apoi partea superioara a centurii de siguranta , astfel incat aceasta sa stea transversal peste umarul tau si clavicula si sa treaca printre sani, pe deasupra abdomenului. Nu trebuie sa simti disconfort in zona gatului odata montata corect centura de siguranta. Centura de umar nu trebuie sa fie niciodata prinsa pe la spatele tau sau sub brat.

Centura de siguranta trebuie purtata cat mai strans posibil, astfel incat fortele de impact rezultate in urma unui accedent sa fie absorbite de caroseria masinii.

centura 200x180 Centura de siguranta si airbagul in sarcina

Pozitionarea corecta a centurii in sarcina

Airbag-urile in sarcina

La fel ca si in cazul centurii de siguranta, dupa multe dezbateri medicii au ajuns la concluzia ca centura de siguranta trebuie folosita obligatoriu in sarcina, iar airbag-urile sunt permise in anumite conditii.

Airbag-urile, impreuna cu centura de siguranta, sunt destinate protejarii mamicii si copilului. Airbag-urile se umfla in mai putin de un sfert de secunda dupa impact. Punga de aer umflata creeaza o bariera protectoare intre sofer sau pasager si volan, bordul masinii sau parbriz.

Specialistii recomanda femeilor insarcinate si tuturor celorlalti soferi si pasageri sa-si departeze cat mai mult scaunul si sa-l lase putin pe spate, atat cat sa ajunga la volan si pedale, pentru ca, in caz de accident, distanta dintre sofer si airbag sa fie cat mai mare. Ajusteaza si oglinzile noii tale pozitii.

In cazul gravidelor, doctorii recomanda o distanta de 30 cm intre abdomenul gravidei si bordul masinii, iar daca viitoare mamica este la volan, distanta dintre abdomen si volan ar trebui sa fie de minim 10 cm. Trebuie evitata aplecarea in fata.

Cea mai sigura pozitie in timpul mersului cu masina este folosirea gravidei a locului din spate dreapta al masinii, cu purtarea centurii de siguranta.

airbag 200x142 Centura de siguranta si airbagul in sarcina

Stai cat mai departe de volan, cu scaunul lasat pe spate

Este de folos posibilitatea reglarii pe verticala a volanului si a scaunelor masinii, conditionad acestea de necesitatea ca gravida sa mai poate ajunge la frana, ambreiaj si acceleratie, intrucat inaccesibilitatea, chiar si pentru cateva zecimi de secunda, incetineste mult viteza de reactie in caz de urgenta.  Exista prelungiri de pedale care pot fi folosite in acest scop

Citeste despre Sfatul in sarcina? Conducem pana nastem si Cum sa conduci in sarcina

Ai purtat centura de siguranta in timpul sarcinii?