alcool in sarcina 200x136 Sarcina si consumul de alcool

Spune NU alcoolului!

Inca se mai dezbate problema bauturii in timpul sarcinii, dar majoritatea expertilor recomanda abstinenta.
Un pahar de vin cand si cand este OK; dar nu si sa beti un pahar in fiecare zi.

Nu va ingrijorati daca ati baut cateva pahare inainte de a sti ca sunteti insarcinata
Inlocuiti bautura preferata cu varianta ei non-alcoolizata si cautati alte moduri de a va destinde

Nimeni nu stie cat de mult (sau de putin) alcool poate dauna fatului, asa ca majoritatea expertilor recomanda femeilor insarcinate sa nu riste si sa se abtina de la consumul de alcool. Managerul unui program american de cercetare a efectelor alcoolului si medicamentelor asupra dezvoltarii intreuterine afirma: “Nu stim cat ar putea reprezenta o doza nevatamatoare de alcool pentru o femeie insarcinata – si probabil ca doza este diferita de la o femeie la alta, deoarece fiecare metabolizeaza alcoolul in mod diferit. Si de vreme ce este imposibil sa determinam o doza sigura, recomandam abstinenta”.

Un pahar de vin din cand in cand este OK, dar nu si sa beti un pahar in fiecare zi Oamenii de stiinta stiu ca consumul regulat de alcool afecteaza dezvoltarea copilului. Atunci cand beti un pahar, alcoolul ajunge rapid la fat prin sange si placenta. Cercetarile indica faptul ca progeniturile femeilor care au baut unul sau doua pahare de alcool zilnic pe perioada sarcinii au avut mai multe probleme in a invata, probleme cu dezvoltarea limbajului si hiperactivitatea fata de copii celor care s-au abtinut. Chiar si consumul moderat de alcool poate duce la avort spontan, nastere prematura sau greutate scazuta a copilului la nastere. Bautoare inraite se considera cele care beau mai mult de 2 pahare pe zi. Ele risca cel mai mult sa dea nastere la copii cu defecte faciale si ale inimii, retardare mintala si de crestere, iar mai tarziu, probleme de comportament si devieri intelectuale. Daca considerati ca nu puteti renunta la alcool, discutati cu medicul dumneavoastra despre ce tratament sa urmati.

Daca totusi continuati sa beti, incercati sa nu beti zilnic, ceea ce este cel mai daunator pentru copilul dumneavoastra, in special in primul trimestru. In locul chefurilor dese, mai bine o cupa festiva de sampanie din cand in cand, sau, ocazional, un vin bun. Si ar fi bine sa ascultati ce va recomanda medicul.

Nu va ingrijorati daca ati baut cateva pahare inainte de a sti ca sunteti insarcinata
Cercetatorii nu stiu ce efect pot avea asupra dezvoltarii fatului cateva bauturi intr-un interval scurt. Asa ca cel mai bine este sa renuntati la alcool de indata ce stiti ca sunteti insarcinata. Nu incercam sa va alarmam, dar prevederea este mama intelepciunii. Si mai bine ar fi sa renuntati la alcool inainte de a ramane insarcinata, dar daca nu ati facut-o, nu va ingrijorati. Copilul dumneavoastra are toate sansele sa fie in regula.

Inlocuiti bautura preferata cu varianta ei non-alcoolizata si gasiti alte moduri de a va destinde E usor sa evitati alcoolul daca, asa cum li se intampla multor femei, incepeti sa nu il mai suportati in primele saptamani de sarcina. Dar daca acesta este modul in care va destindeti, s-ar putea sa va fie mai greu sa renuntati.

Incercati sa inlocuiti paharul de bere sau vermut cu alte activitati calmante cum ar fi o baie calda, niste muzica linistita, un masaj, ceva sport sau lectura. Daca ceea ce va lipseste este ritualul bauturii, incercati sa inlocuiti Bloody Mary-ul cu un cocktail fara alcool sau incercati berea fara alcool la masa de seara. Daca partenerul dumneavoastra are obiceiul de a se relaxa cu un paharel dupa ce se intoarce de la munca, rugati-l sa se abtina macar o vreme, ca sa nu va simtiti privata de aceasta placere.