masa sanatoasa1 200x129 Alimentatia pe perioada sarcinii

Mananca sanatos!

In timpul sarcinii, fiecare organ din corpul tau functioneaza la parametrii mai mari decat de obicei, folosind mai multa energie. Mai mult, dieta ta trebuie sa asigure toate elementele suplimentare necesare cresterii copilului tau. Regula este ca trebuie sa mananci bine, sanatos si in cantitate suficienta si sa te asiguri ca dieta ta contine toate elementele nutritionale necesare dezvoltarii fatului. Pentru a face fata acestor noi necesitati, vei observa ca iti va creste apetitul, vei consuma chiar si anumite alimente fara valori nutritionale (capricii), asa ca numarul de calorii consumate va creste. Acest lucru este normal. O dieta variata nu te va afecta intr-un mod negativ, insa trebuie sa tii seama de unele necesitati ale sarcinii.

  1. Mananca bine
  2. Cresterea in greutate
  3. De evitat 

Mananca bine

Ca regula generala, poti mari numarul caloriilor cu 500 pe zi. In loc sa mananci doua, trei mese pe zi, incearca sa-ti imparti mancarea in 5-6 mese mai mici, astfel incat nivelul de zahar din sange sa nu se reduca simtitor intre mese. Acest lucru te va ajuta sa eviti caderile de energie si disconfortul matinal din primele trei luni de sarcina.

orez si paste integrale 100x100 Alimentatia pe perioada sarcinii

Carbohidrati de calitate

Carbohidratii. Acestia furnizeaza combustibilul esential care iti da energie. Majoritatea caloriilor tale ar trebui sa provina din carbohidrati, dar in locul celor bazati pe zahar, ar trebui sa consumi carbohidrati nerafinati complecsi sub forma cerealelor integrale, a painii integrale, orez negru, cartofi, fasole, pastai si linte care sunt bogate in fibre si asigura energie. Este cunoscut faptul ca cu cat hrana ta se apropie mai mult de starea cruda, neprelucrata, cu atat e mai bine, deci e recomandabil sa eviti, unde este posibil, carbohidratii prelucrati. Totusi, carbohidratii simpli sunt adsorbiti de catre organism in cateva minute, asa ca zaharul din fructoza (fructe), lactoza (lapte) si dextroza (miere) sunt benefice pentru o crestere imediata a nivelului de energie si te pot ajuta sa reduci greturile diminetii.

salata de pui2 100x100 Alimentatia pe perioada sarcinii

Salata de pui

Proteinele. Ele constituie elemental principal care permite tuturor tesuturilor copilului tau – oase, muschi, cartilaj si sange – sa se dezvolte, deci ar trebui sa consumi in jur de 100g de proteine pe zi. Nu e neaparat necesar sa mananci carne rosie foarte des (sau chiar deloc), dar pe durata sarcinii carnea rosie e cea mai concentrata sursa de fier. Pentru vegetarieni, laptele, iaurtul, branza si ouale sunt surse excelente de proteine, precum si semintele, nucile, untul de arahide(desi are foarte multe calorii) si proteinele vegetale din pastai, fasole si linte. Painea exista si ea in varianta imbogatita cu proteine. Mancati cat mai mult peste posibil – e usor digerabil, e bogat in minerale si vitamine, iar uleiul de peste contine si acizi grasi esentiali. Bineinteles, vei evita pestele oceanic cu continut ridicat de mercur (rechin, peste-spada, somn, macrou, ton) si vei fi deosebit de atenta la propcurarea pestelui de apa dulce (somon, pastrav, stiuca) intrucat poate fi contaminat cu poluanti industriali. 

avocado 100x100 Alimentatia pe perioada sarcinii

Avocado – alimentul ideal!

Vitaminele. Toate vitaminele sunt benefice pentru a mentine o stare generala de sanatate, dar unle vitamine, cum ar fi B si C, nu pot fi stocate de catre corp si, de aceea, o cantitate zilnica trebuie consumata din aceste complexe vitaminoase. Unele fructe si legume contin vitamina B, precum si carnea, pestele, produsele lactate, cerealele si nucile. Vitamina C este furnizata de fructele proaspete si legume. Vitamina D se gaseste in uleiul de peste si poate fi produsa si de corp; acest proces este declansat de actiunea luminii asupra corpului (oamenii au nevoie de aproximativ 40 minute zilnice de expunere la lumina pentru a produce cantitatea necesara de vitamina D). Acidul folic este important pentru prevenirea spina bifida (defecte de tub neural), iar suplimentele alimentare trebuie luate cu trei luni inainte de conceperea copilului si in timpul primului trimestru de sarcina. Evitati ficatul si pateul de ficat pentru ca acestea contin cantitati mari de vitamina A care pot crea probleme.

Mineralele. Acestea sunt esentiale pentru buna functionare a corpului tau. Calciul este necesar pentru a forma oasele si dintii copilului, un process ce incepe imediat ce bebelusul a fost conceput. Este recomandabil sa te asiguri ca dieta ta este bogata in calciu inainte de a ramane insarcinata, apoi sa mentii nivelul de calciu ridicat prin consumul de broccoli, lapte si peste conservat cu oase (sardina, hering, macrou in ulei vegetal sau sos tomat). Legumele cu frunze verzi si produsele lactate contin si ele calciu. Nu uita ca vitamina D este necesara pentru a sustine absorbtia de calciu.

broccoli 100x100 Alimentatia pe perioada sarcinii

Broccoli

Fierul. Acesta este un element vital, nu numai pentru tine, cat si pentru copilul tau. Nivelul tau de fier din organism trebuie mentinut ridicat pe perioada intregii sarcini pentru ca fatul foloseste fierul atat de repede incat este imediat eliminat din sangele lui. El este, daca putem spune, intr-o deficienta continua de fier. Daca ai lipsa de fier cand devii insarcinata, medicul tau iti va prescrie tablete cu fier sau diferite injectii pentru prevenirea anemiei. Mananca alimente bogate in fier cum sunt carnea de vita, oua, pestele, broccoli, caise, stafide si prune uscate.

Cresterea in greutate

 Odata doctorii erau foarte ingrijorati de cresterea excesiva in greutate si chiar prescriau diete. Nu este momentul pentru nici un fel de dieta pe perioada sarcinii pentru ca restrictia la mancare aproape mereu ajunge la excluderea anumitor valori nutritionale esentiale. Nimeni nu acuza surplusul de greutate rezultat, insa expresia “a mananca pentru doi” nu-si are rostul.

Autoritalite medicale sfatuiesc mancatul pentru a te satura si nu mai mult. Majoritatea kg se depun in cel de-al doilea trimestru de sarcina. O usoara crestere in greutate are loc si in primul trimestru: in jur de 0,5-1 kg este depus saptamanal in lunile 4-8, si mai putin in cea de-a noua, asa ca, pe ansamblu, se ajunge la un surplus de 11,5 kg. Acest surplus de greutate este impartit astfel: intre 2,75 si 3,5 kg revin copilului si 6,5-9 kg revin sistemului de sustinere al copilului (tu). Acest sistem include placenta, lichidul amniotic, cresterea sanilor, uterul marit si nivelul suplimentar de sange.

De evitat 

in hamac cu catelusul 200x132 Alimentatia pe perioada sarciniiLa ora actuala se cunoaste ca anumite alimente contin agenti daunatori care pot fi periculosi pentru anumite grupe de indivizi, cum ar fi nou-nascutii, femeile insarcinate si cei in varsta. Sansele de a fi afectata de acestia pe perioada sarcinii sunt mici, dar este bine sa ne luam cateva masuri de siguranta.

  • Listeria. Aceasta este o bacterie rara ce se gaseste in laptele nepasteurizat, ficat si in carnea nefiarta sau in mancarurile preincalzite. Evitati aceste produse care pot declansa pierderea sarcinii sau nasterea fatului mort. Intotdeauna fierbeti bine de tot carnea si nu consumati lapte crud, carne si mezeluri neprelucrate termic, branza cu mucegai, oua crude(maioneza, creme nefierte).
  • Toxoplasmoza. Aceasta este cauzata de un parazit ce se gaseste in materiile fecale ale cainilor si pisicilor, precum si in carnea cruda. Intotdeauna spalati-va pe maini dupa ce v-ati jucat cu un animal si evitati sa luati contact cu tavita lor de nisip. Purtati manusi cand gradinariti. 
  • Salmonella. Aceasta este o infectie cu o bacterie ce se gaseste in oua si carne de pui, o infectie ce cauzeaza febra, dureri abdominale si diaree severa. Se distruge prin gatire.