Toxoplasmoza este o infectie relativ comuna cazuata de parasitul Toxoplasma gondii. Copiii si adultii cu sistem imunitar sanatos nu sufera consecinte pe termen lung odata infectati, iar simptomele sunt usoare sau chiar absente. Deoarece simptomele sunt atat de minore, multi adulti au avut toxoplasmoza la un anumit moment in viata fara ca macar sa stie. Spre deosebire de acestia, cei cu un sistem imunitar slabit (cum sunt suferinzii de cancer sau cei infectati HIV) sunt expusi unor riscuri mai mari de a dezvolta complicatii serioase la nivelul ochilor, creierului, plamanilor si inimii. Un fat in stadii incipiente de dezvoltare (primele saptamani de sarcina) are, de asemenea, un sistem imunitar incomplet care nu poate lupta impotriva infectiilor, fiind in pericol de a suferi consecinte ulterioare nedorite datorate toxoplasmozei.
- Pisicile si toxoplasmoza
- Cat de raspandita este?
- Care sunt riscurile pentru sarcina?
- Care sunt semnele si simptomele toxoplasmozei?
- Care sunt consecintele infectiei in timpul sarcinii?
- Toxoplasmoza si SIDA
- Cum se trateaza toxoplasmoza in sarcina?
- Cum putem preveni toxoplasmoza?
Pisicile si toxoplasmoza
Parazitul Toxoplasma gondii se dezvolta intai in organismul pisicii inainte de a infecta alte animale, inclusiv fiintele umane. Nu trebuie sa ai o pisica ca sa faci toxoplasmoza.
Exista cateva cai prin care oamenii se pot infecta cu toxoplasma:
- mancand alimente contaminate – chisturile de Toxoplasma pot fi prezente in carnea nepreparata termic (porc, miel, vita) sau in fructele si legumele care au intrat in contact cu sol contaminat sau fecalele pisicilor, lactate nepasteurizate.
- inhaland chisturi de sporozoiti (oochist) proveniti din fecale contaminate sau cutia de nisip a pisicii – dezvoltarea toxoplasmei incepe cand o pisica mananca carne (de obicei rozatoare) continand chisturi de toxoplasma infectioasa. Parazitul se multiplica in intestinul pisicii, urmand ca in cateva saptamani milioane de chisturi infectioase sa-si gasesca locul in fecalele pisicii, proces ce dureaza in jur de 1 an de zile
- contractand-o de la o persoana infectata – se intampla doar in cazul mamicilor care transmit infectia fatului din uter (parazitul traverseaza placenta) sau cand o persoana primeste un organ transplantat sau o transfuzie de sange de la un individ cu toxoplasmoza.
Pacientii care au toxoplasmoza, fie ei copii mici sau bebelusi infectati inainte de nastere, nu gazduiesc parazitul si nu sunt contagiosi.
Cat de raspandita este?
Se apreciazå cå aproximativ 30% din populatia globului este deja infectatå (in special in America Centrala si Africa Centrala), cu variatii importante ale acestei seroprevalente în functie de regiunea geografica. Acest lucru poate fi pus, in parte, pe seama climatului, intrucat temperatura si umiditatea afecteaza direct proportional durata pentru care chisturile de Toxoplasma raman infectioase. Obiceiurile alimentare locale joaca, de asemenea, un rol important; zonele unde carnea este servita cruda sau foarte putin gatita, au rate mai mari de infectie.
Odata infectata cu Toxoplasma, vei avea anticorpi (produsi de sistemul tau imunitar pentru a lupta impotriva diverselor boli infectioase pe care le contactezi) in sange pentru tot restul vietii.
Pentru România, datele disponibile indica o seroprevalenta de 44% in randul gravidelor. Cu toata aceasta larga raspândire a infectiei, toxoplasmoza ramane una dintre bolile rare.
Care sunt riscurile pentru sarcina?
Infectia se poate dovedi destul de serioasa intrucat parazitul poate traversa placenta, infectand fatul. Bebelusul poate fi afectat la nivelul ochilor, creierului, inimii si plamanilor. In cazul unei infectii cronice, sarcina este foarte vulnerabila iminentei unui avort.
Sansele ca parazitul sa infecteze bebelusul depind de cat de evoluata e sarcina in momentul contractarii infectiei de catre mamica. Daca infectia este contactata in primul trimestru de sarcina,rata de transmitere a infectiei catre fat este de 15%, in timp ce o infectie dobandita in ultimul trimestru de sarcina are sanse de 60% de a fi transmisa fatului.
Majoritatea bebelusilor sunt infectati in ultimele 3 luni de sarcina, si totusi, majoritatea nu prezinta niciun simptom sau au doar o infectie minora. Afectarea serioasa a fatului se produce, insa, in cazul in care infectia cu toxoplasma a fost dobandita de mamica in primul trimestru de sarcina: 5% dintre aceste sarcini se finalizeaza cu un avort, in vreme ce 10% din bebelusii care se nasc sufera complicatii severe, inclusiv moartea.
Care sunt semnele si simptomele toxoplasmozei?
Majoritatea femeilor insarcinate care au toxoplamoza acuza simptome putine sau chiar deloc. Una din 10 femei experimenteaza ganglioni inflamati, febra moderata, dureri musculare, oboseala si dureri de cap, adica aceleasi simptome ca la o raceala obisnuita.
Care sunt consecintele infectiei in timpul sarcinii?
Infectia dobandita in timpul sarcinii si transmisa fatului poarta numele de infectie congenitala. Unii feti prezinta semnele infectiei inca de la ecografiile efectuate in sarcina, putand fi observate anomalii la nivelul creierului si/ sau ficatului. Ulterior infectiei, chisturile de toxoplasma pot fi depistate in organele bebelusului, insa cea mai severa complicatie apare ca urmare a infectarii sistemului nervos. Adica, creierul si vederea copilului pot fi afectate in uter sau dupa nastere, rezultand in vedere partiala sau orbire, retard mental si de crestere. O mamica infectata in primele luni de sarcina are sanse mari de a suferi un avort.
Toxoplasmoza si SIDA
HIV (virusul care provoaza SIDA) slabeste sistemul imunitar, ceea ce face ca persoana HIV pozitiva sa fie vulnerabila in contractarea mai usoara a tot felul de boli infectioase. Femeile insarcinate care au HIV se afla in fata unui risc crescut de a contracta toxoplasmoza, de aceea toate femeile insarcinate vor fi supuse testarii HIV. Cele depistate pozitiv vor discuta despre metodele posibile de prevenire a toxoplasmozei (precum si a altor infectii: citomegalovirus, chlamydia, etc)
Cum se trateaza toxoplasmoza in sarcina?
Exista cateva optiuni de tratament ce pot fi aplicate si in sarcina. Cea mai extrema dintre ele este intreruperea sarcinii, recomandata in cazul in care femeia insarcinata contacteaza infectia intre momentul conceptiei si cea de-a 24-a saptamana de sarcina.
In mod normal, se vor face anumite teste pentru a determina daca parazitul a traversat placenta.
In cazul in care nu sunt semne de infectie la copil, medicul poate prescrie spiramicina (antibiotic din familia macrolidelor) pentru administrare pana la sfarsitul sarcinii, pentru a minimiza posibilitatea infectarii bebelusului.
Daca se descopera ca bebelusul prezinta infectia, medicul va prescrie o combinatie de pirimetamina si sulfadiazina pentru administrare pana la nastere, urmand ca aceste antibiotice sa fie administrate copilului si in primul sau an de viata. Exista anumite restricii:
- deoarece pirimetamina poate cauza malformatii fetale, tratamentul este prescris numai dupa a 14-a saptamana de sarcina.
- sulfadiazina poate interveni in procesul de formare a celulelor fetale, asa ca mamica va lua acid folic pentru a contracara acest efect
- tratamentul cu sulfadiazina se va termina cat mai aproape de data probabila a nasterii bebelusului
Cum putem preveni toxoplasmoza?
Cele mai raspandite cai de transmitere a infectiei cu Toxoplasma sunt mancarea carnii contaminate sau inhalarea de chisturi si spori toxoplasmici. Poti diminua riscurile infectiei:
- mancand carne bine gatita, la foc. Evita carnea cruda sau pregatita “tartar”
- spaland bine, bine fructele si legumele
- spalandu-ti bine mainile dupa ce manevrezi fructe si legume sau carne cruda. Evista sa-ti atingi ochii sau gura in timp ce pregatesti mancarea cruda
- evitand contactul cu fecalele pisicii. Daca ai o pisica, schimba-i cutia de nisip o data la 2 zile, spalandu-i cutia cu apa fiarta. Poarta manusi si o masca in timpul procedurii de schimbare a cutiei de nisip. De asemenea, tine-ti animalele de casa inaintru si nu le servi carne cruda.
Luand aceste masuri simple, poti reduce riscul contractarii Toxoplasmei cu 50%. Nu exista vaccinuri impotriva toxoplasmozei si nu exista medicamente pentru prevenirea infectiei.
Orice femeie care planuieste sa ramana insarcinata trebuie sa mearga la medic pentru o verificare prenatala, cea mai simpla si eficienta metoda de evitare a tuturor problemelor ce pot aparea mai tarziu.
Afla cum se face testarea pentru toxoplasmoza de aici: Testarea pentru toxoplasmoza.
Comentarii