rh 200x126 Factorul Rh in sarcina

Analize de sange

Daca abia ai aflat ca esti insarcinata, una dintre primele si cele mai importante analize de sange pe care trebuie sa le faci este analiza grupei de sange si Rh-ului. Factorul RH joaca un rol crucial in starea de sanatate a copilului tau, asadar este bine sa ai cunostinta despre acest lucru in primele saptamani de sarcina sau chiar inainte de a concepe un copil.

  1. Ce este factorul RH?
  2. Incompatibilitatea Rh
  3. Prevenirea bolii hemolitice a nou-nascutului

Ce este factorul RH?

Fiintele umane au diferite grupe de sange carora le corespund proteine specifice acelei grupe aflate la suprafata globulelor rosii din sange. Exista 4 tipuri de grupe sanguine: A, B, AB sau 0.

Fiecare din cele 4 grupe de sange este clasificata, ulterior, in functie de prezenta unei alte proteine la suprafata globulelor rosii, proteina ce indica factorul Rh. Daca un individ este purtator al proteinei Rh, atunci se numeste ca are Rh pozitiv; in caz contrar, are Rh negativ.

Afla ce grupa de sange va avea bebelusul tau in functie de grupele voastre sanguine:

grupa de sange bebe1 Factorul Rh in sarcina

Incompatibilitatea Rh

Majoritatea oamenilor – aproximativ 85% – au Rh pozitiv. Insa, daca o femeie cu Rh negativ si un barbat cu Rh pozitiv hotarasc sa conceapa un copil, exista posibilitatea ca bebelusul lor sa aiba unele probleme de sanatate. Fatul care se dezvolta in uterul mamei cu Rh negativ poate avea o grupa de sange cu Rh pozitiv, mostenita de la tata. Aproximativ jumatate din copiii nascuti din mame cu Rh negativ si tata cu Rh pozitiv vor fi, la randul lor, posesori de Rh pozitiv.

Incompatibilitatea Rh-ului nu ridica, de obicei, probleme daca mama se afla la prima sarcina, intrucat, cu exceptia unor disfunctionalitati, sangele fatului nu intra in sistemul circulator al mamicii in timpul celor 9 luni de sarcina.

Totusi, in timpul nasterii propriu-zise, sangele mamei si al bebelusului se pot combina. Daca acest lucru se intampla, corpul mamei va recunoaste proteina Rh ca fiind o substanta straina si va incepe sa produca anticorpi (molecule de natura proteica ale sistemului imunitar care recunosc, si mai tarziu distrug, substantele straine) impotriva proteinelor Rh introduse in sangele ei.

Alte cai prin care femeia insarcinata avand Rh negativ poate fi expusa proteinei Rh includ transfuziile de sange cu Rh pozitiv, pierderea sarcinii, avortul sau sarcina ectopica.

Anticorpii Rh sunt inofensivi pana la sarcina ulterioara a mamicii. Daca va mai fi insarcinata cu un copil cu Rh pozitiv, anticorpii Rh ai mamei vor recunoaste proteinele Rh de la suprafata celulelor rosii ale bebelusului ca fiind corpuri straine, vor trece in fluxul de sange al bebelusului si vor ataca celulele rosii cu proteina Rh. Astfel, numarul globulelor rosii din sangele bebelusului va atinge un nivel periculos de scazut, ceea ce poarta denumirea de boala hemolitica a nou-nascutului.

Prevenirea bolii hemolitice a nou-nascutului

In zilele noastre, unei femei cu potential de incompatibilitate Rh in timpul sarcinii, doctorii ii vor administra o serie de 2 injectii cu imunoglobulina in timpul primei sarcini. Prima injectie se face in jurul saptamanii 28 de sarcina (intrucat o doza de injectie cu imunoglobulina este eficienta pentru o perioada de 12 saptamani), iar cea de-a doua la 72 ore dupa nasterea bebelusului (in cazul in care acesta are Rh pozitiv – se determina usor pe baza mostrelor de sange din cordonul ombilical). Imunoglobulina Rh actioneaza ca un vaccin, impiedicand corpul mamei sa produca anticorpi Rh potential periculosi care pot cauza complicatii serioase nou-nascutului sau pot pune in pericol sarcinile ulterioare.

O injectie de imunoglobulina Rh poate fi, de asemenea, administrata in caz de avort spontan, pierderea sarcinii, legarea trompelor (dupa sarcina), atunci cand se efectueaza o amniocenteza sau daca apare vreo sangerare pe parcursul sarcinii.

Efectele secundare ale administrarii imunoglobulinei sunt neglijabile: inflamarea locului in care se face injectia sau o febra usoara.

Daca doctorul concluzioneaza ca femeia a produs deja anticorpi Rh, atunci sarcina va fi urmarita indeaproape pentru a se asigura ca nivelu acestora nu este prea mare. In cazuri rare, daca imcompatibilitatea este severa si bebelusul se afla in pericol, se pot face o serie de transfuzii speciale de sange (numite transfuzii de schimb), atat pe parcursul sarcinii, cat si imediat dupa nastere.

Transfuziile de schimb inlocuiesc sangele bebelusului cu globule rosii cu Rh negativ. Aceasta procedura stabilizeaza nivelul de globule rosii din sangele copilului si minimizeaza pagubele viitoare ce pot fi produse la circularea anticorpilor Rh in fluxul sanguin al bebelusului.

Datorita ratei de succes a injectiilor cu imunoglobulina, transfuziile de schimb sunt necesare in mai putin de 1% din sarcinile cu incompatibilitate Rh de astazi.