test de sarcina acasa 135x200 Testul de sarcina pentru acasa

Test de sarcina pentru acasa

Testul de sarcina pentru acasa este cea mai ieftina, rapida si comoda metoda pentru a afla daca esti sau nu insarcinata. Se cumpara din orice farmacie si chiar din magazinele mai mari, fara prescriptie medicala, pretul variind in functie de brand, fiind cuprinse in intervalul 5-25 lei. Pe piata romaneasca sunt prezente teste de sarcina Barza, Minut, Sure Check, Clear Blue, etc.

Testele de sarcina care se fac acasa sunt foarte rapide si usor de folosit, iar daca se respecta instructiunile (adica se citesc toate instructiunile de folosire inainte de efectuarea testului si se respecta intocmai), sunt si foarte precise (peste 97%). Toate testele care se fac acasa au un mod de functionare similar.

 

 1. Cum se face un test de sarcina? 
 2. Cum se interpreteaza rezultatele testului de sarcina?
 3. Ce inseamna daca testul se pozitiveaza mai tarziu decat indicat in prospect?

Cum se face un test de sarcina? 

Testul de sarcina poate fi facut in unul din modurile descrise mai jos:

 • banda de testare se insereaza in jetul de urina
 • urina se colecteaza intr-un recipient steril si apoi testul de sarcina se introduce in urina
 • urina se colecteaza intr-un recipient steril si se foloseste o pipeta pentru a pune cateva picaturi de urina pe banda de testare.

Oricare dintre metode a-i folosi, dupa ce urina a luat contact cu testul de sarcina va trebui sa astepti cateva minute (de regula maxim 10 minute) pentru a aparea rezultatele. Rezultatele pot fi sub forma unor linii, culori sau simboluri (“+”/ “-”). Testele digitale ofera rezultate sub forma “esti insarcinata” sau “nu esti insarcinata”.

La sfarsitul articolului vei gasi o reprezentatie reala a efectuarii unui test de sarcina pentru acasa.

Cum se interpreteaza rezultatele testului de sarcina?

Testul de sarcina facut acasa masoara cantitatea de hCG (gonadotropina corionica umana) din urina. hCG apare in urina la 10-14 zile de la conceptie.

Este foarte important sa stii ce inseamna un rezultat pozitiv sau negativ in urma efectuarii unui test de sarcina acasa.

Daca rezultatul este pozitiv, atunci esti insarcinata, indiferent de cat de estompata este liniuta, culoarea sau simbolul aparut pe banda de testare. Contacteaza-ti medicul ginecolog pentru prima consultatie prenatala.

In cazuri foarte rare, poti obtine un rezultat fals-pozitiv, adica nu esti insarcinata, desi testul confirma ca ai fi. Rezultatele fals-pozitive apar atunci cand in urina este prezent sange sau proteine, precum si anumite medicamente cum ar fi tranchilizantele, anticonvulsivele sau medicamentele hipnotice si sedative. Antibioticele, pilulele contraceptive si medicamentele pentru alergii nu influenteaza testul de sarcina. Daca in ultimele 8 saptamani ai pierdut o sarcina sau tocmai ai avortat, testul de sarcina va avea rezultate fals-pozitive. De asemenea, femeile care urmeaza tratamente pentru infertilitate cu hCG injectabil vor obtine rezultate fals-pozitive.

Daca faci un test de sarcina inainte de data la care trebuia sa-ti vina menstruatia si obtii un rezultat pozitiv, iar peste cateva zile ai ciclu, inseamana ca ai de a face cu ceea ce se numeste “sarcina chimica” – adica ovulul fertilizat si implantat in uter s-a dezvoltat destul incat sa poate produce hormonul hCG, insa s-a oprit din evolutie dintr-un motiv sau altul. Aceasta forma de avort spontan are loc atunci cand ovulul fertilizat era anormal sau incapabil sa se dezvolte intr-un embrion; corpul a detectat anormalitatea ovulului si l-a respins in mod natural.

test de sarcina 200x144 Testul de sarcina pentru acasa

Test de sarcina

Un rezultat pozitiv la testul de sarcina trebuie sa insemne ca e momentul sa ai mai multa grija de tine si sanatatea ta. Renunta la tigari si alcool, droguri si medicamente. In cazul in care esti sub tratament pentru remedierea unei afectiuni, suna-ti ginecologul si medicul care monitorizeaza starea ta de sanatate pentru a-i informa despre posibila sarcina. Trebuie sa-ti programezi prima consultatie prenatala. Pana atunci, mergi la farmacie si ia-ti acid folic, apoi informeaza-te despre vitaminele prenatale si discuta acest aspect cu medicul care-ti va urmari sarcina. Urmeaza o perioada foarte frumoasa din viata ta, insa cu responsabilitati! Pentru prima data dupa mult timp, e momentul sa te gandesti mai mult la tine decat la cei din jurul tau. Ai prioritate!

Daca rezultatul este negativ, probabil ca nu esti insarcinata. Exista posibilitatea sa fii totusi insarcinata daca:

 • testul de sarcina este expirat sau a fost depozitat in locuri umede sau calde (baie, bucatarie)
 • nu ai respectat instructiunile de folosire
 • ai efectuat testul mult prea devreme
 • urina ta e prea diluata intrucat ai consumat cantitati mari de lichide inainte de a face testul de sarcina (urina trebuie sa fi stat in vezica cel putin 4 ore inainte de efectuarea testului)
 • iei medicamente precum diureticele sau antihistaminicele

In cazul unui test de sarcina negativ, incearca sa repeti testul peste 1 saptamana. Prospectul unora dintre testele de sarcina ce se fac acasa sugereaza acest lucru indiferent de rezultatele obtinute. Daca la acest al doilea test de sarcina rezultatul este pozitiv, se considera ca primul test de sarcina a oferit un rezultat fals-negativ.

Daca vrei o varianta mai sigura, programeaza-te la o consultatie ginecologica si cere un test de sarcina din sange.

Ce inseamna daca testul se pozitiveaza mai tarziu decat indicat in prospect?

Majoritatea testelor de sarcina iti vor indica sa verifici rezultatele intr-un anumit interval de timp, de la cateva minute la maxim 10 minute. Asa ca un test de sarcina citit mai tarziu de cele 10 minute indicate nu ofera rezultate care merita luate in seama.

Daca pastrezi testul doar ca sa te mai uiti la el din cand in cand, vei observa ca dupa timpul alocat interpretarii rezultatelor, testul va fi pozitiv. Linia care apare in plus se numeste linie de evaporare si nu indica pozitivarea unui test de sarcina.

Cum se efectueaza un test de sarcina acasa:

 

Voi cum ati aflat ca sunteti insarcinate? Cum ati dat vestea taticului?