Ai trecut de primul trimestru de sarcina cu greata specifica si testarea laborioasa. Acum esti deja obisnuita cu simptomatologia sarcinii, iar, pe parcursul, saptamanilor ce vin, cei din jurul tau vor putea spune cu ochiul liber ca esti insarcinata. In ceea ce te priveste, acest trimestru iti aduce cateva lucruri noi: o garderoba noua (din saptamana 20 de sarcina putine sunt femeile care mai incap in blugii preferati) si, tot in jurul saptamanii 20, majoritatea viitoarelor mamici va simti pentru prima data miscarile bebelusului din burtica. Tot acum vei afla si sexul bebelusului, asa ca poti incepe de pe acum sa cauti un nume potrivit pentru noul membru al familiei.
Nu uita sa urmaresti saptamana de saptamana evolutia sarcinii tale: Sarcina in 40 saptamani.
Mai jos vei afla la ce sa te astepti in cadrul celor 2 vizite medicale din trimestrul doi de sarcina:
Vizita medicala la 16 saptamani de sarcina
- Se repeta hemograma cu scopul urmaririi precise ca nivelul hemoglobinei din sange sa nu coboare sub 10.5-11 d/dl; in caz de anemie se vor prescrie suplimente cu fier sau vitamine prenale.
- Examinare medicala de rutina: se vor discuta aspecte de interes pentru femeia gravida, se va evalua rezultatul analizelor efectuate anterior (unde este cazul), se vor trasa indicatii de urmat in saptamanile ce vin.
- Ecografie pentru determinarea sexului bebelusului.
- Screening pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, continuarea testelor efectuate la vizita medicala din saptamana 12 de sarcina. Testele din acest trimestru (Triplu Test sau Dry Test de trimestrul II) care au rezultate pozitive vor fi continuate de analize genetice si amniocenteza, cu rezultate concludente in 99% din cazuri. Dat fiind faptul ca amniocenteza este o procedura invaziva, cele mai multe femei se tem de pierderea sarcinii datorata tehnicii. Riscul de pierdere a fatului este foarte mic, de aproximativ 0,5 %. Amniocenteza constă în extragerea unei cantităţi mici de lichid amniotic sub ghidaj ecografic. Este o procedura considerata nedureroasă de marea majoritate a pacientelor, recoltarea în sine nu durand mai mult de 30 secunde. Mai multe detalii despre amniocenteza: Amniocenteza.
Vizita medicala la 22 saptamani de sarcina
Incepand cu cea de-a 16-a saptamana pentru mamicile care au deja un copil sau saptamana 20 pentru cele fara copii, gravidele vor avea parte de primele miscari ale bebelusului. Pentru a fi reperate mai usor, se spune ca primele miscari seamana cu bataia din aripi a unui flutere sau cu bulele de gaz facute de o cantitate de apa aflata sub presiune. Asadar, analizele de acum capata temei si pentru mamicile mai suspicioase.
In aceasta perioada efectuam:
- Ecografie Doppler : pentru depistarea precoce a tensiunii marite in timpul sarcinii.
- Se repeta hemoleucograma, analizele de biochimie si sumarul de urina, precum si dozarea de anticorpi IgG sau IgM pentru toxoplasma la gravidele descoperite cu anticorpi absenti la prima testare, mai ales daca acestea traiesc in mediu de risc sau impart casa cu animale de companie.
- Ecografie morfologica 3D/ 4D: perioada in care se realizeaza ecografia de trimestrul al doilea este optima pentru analiza morfologica a organelor fetale.
Estimarea ecografica a varstei gestationale in trimestrul al doilea de sarcina comporta o eroare între 7 şi 14 zile, in functie de parametrii utilizati.
Estimarea greutatii fetale se face cu o eroare de +/-10% datorita conditiilor de masurare şi datorita prelucrarii informatiilor de catre programul (soft-ul) ecografului. Rata de detecţie ecografica a anomaliilor fetale este în medie de 56%. Ecografia de trimestrul al doilea poate depista o serie de malformatii fetale care pot creste riscul de a avea un fat cu o afectiune genetica. Sunt vizualizate creierul, inima, bataile ei (normale intre 120 si 160 de batai pe minut), buzele, limba, ficatul, splina, stomacul, rinichii, vezica urinara, in scopul depistarii oricaror anomalii.
Citeste si despre:
Analize inainte de a ramane insarcinata
Analize in primul trimestru de sarcina
Comentarii