De ce este importanta efectuarea analizelor inainte de a concepe un copil? Poate pentru ca aproximativ 60% din sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evolutie, se produce avortul spontan sau sunt “eliminate” deliberat. Pe de alta parte, saptamanile 1-8 sunt cruciale pentru dezvoltarea ulterioara a embrionului, fatul putand fi foarte usor afectat sau eliminat printr-un stil de viata total necorespunzator sau prin administrarea diverselor medicamente.
Am vorbit intr-un articol precedent despre importanta verificarii prenatale. Cu aceasta ocazie, dorim sa-ti intarim convingerea ca un set complet de analize si o vizita la medicul ginecolog reprezinta un pas la fel de important pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus precum conceptia in sine!
Orice cuplu care hotaraste sa aduca pe lume un copil ar trebui sa efectueze urmatoarele investigatii:
- Determinarea Rh-ului si grupei de sange: este obligatorie! Se recomanda a se analiza si grupa de sange si Rh-ul partenerului. In cazul in care Rh-ul viitoarei mamici este negativ, iar cel al sotului este pozitiv, sarcina va beneficia de atentie sporita din partea medicului care o urmareste. Incompatibilitatea de Rh poate duce la malformatii congenitale, retard mintal sau chiar moartea fatului. Orice alta situatie, inclusiv incompatibilitatea de grupa de sange, nu necesita urmarire speciala.
Rh-ul determina prezenta antigenului D pe globulele rosii din organismul uman. Prezenta antigenului D se concretizeaza in Rh pozitiv (prezent la 85% din populatia globala), iar absenta lui in RH negativ. Persoanele cu Rh negativ fabrica anticorpi la expunerea sangelui lor cu al unui individ cu Rh pozitiv (in cazul unei transfuzii, cezariene, avort, sarcina extrauterina). La contactul urmator cu sange cu cu Rh pozitiv, anticorpii formati la primul contact vor ataca globulele rosii, distrugandu-le. Asadar, incompatibilitatea de Rh prezinta riscuri incepand cu cea de-a doua sarcina. Citeste detalii in Factorul Rh in sarcina.
- Analizele uzuale de sange (hemoleucograma): cel mai utilizat examen de laborator! Hemoleucograma completa este un test care poate furniza indicii de diagnostic pentru numeroase boli. Rezultatele pot reflecta probleme privind volumul singelui (deshidratare) sau eventuale pierderi de singe, anemii. De asemenea, hemoleucograma poate indica disfunctionalitati in producerea, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de singe, precum si infectii acute sau cronice ori alergii. In sarcina, valorile sint usor scazute, din cauza hemodilutiei. In cazul gravidei, este importanta de urmarit aparitia anemiei, de aceea aceasta analiza se va repeta lunar din a 5-a luna de sarcina, fiind foarte atenti la valoarea hemoglobinei (trebuie mentinuta peste nivelul de 10.5g/dl)Analize de biochimie: analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale.
Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange – glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului.
Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului.
Rinichii regleaza balanta hidrica (regleaza cantitatea de apa din organism), de saruri minerale si filtreaza produsele toxice sau alte substante ce trebuiesc eliminate din organism.
- Sumar de urina: analiza de rutina in sarcina, va fi repetata de minim 2 ori pana la nasterea fatului. Se urmareste cantitatea de glucoza (pentru prevenirea diabetului gestational) si alti indicatori care pot rezulta int-o infectie urinara severa sau afectiuni renale.
Urina se recolteaza in recipiente speciale pentru a se evita eventualele erori. Urina proaspat emisa este limpede si transparenta.
Urocultura vizează prezenta unei potentiale infectii urinare . Se recolteaza dimineata, din prima urina, in recipient steril (urocultor) procurat obligatoriu de la laborator. In prealabil, se practica o toaleta riguroasa a zonei genitale exterioare cu apa şi sapun . Apoi, primul jet (contaminat cu flora de pe uretra ) este eliminat in toaleta, iar jetul mijlociu este colectat în urocultor, avand grija să nu fie atins capacul urocultorului de nimic din jur pentru a nu contamina proba. Restul urinii este eliminate în closet.
Această analiza se face anterior unui tratament antibiotic , deoarece antibioticele pot distruge flora microbiana sau inhiba multiplicarea ei fara sa o distruga, in ambele cazuri rezultatul fiind fals negativ.
Femeile cu afectiuni speciale cum sunt diabetul si hipertensiunea trebuie sa faca tot posibilul pentru a tine sub contraol manifestarile acestora inainte de a ramane insarcinate. Cele cu diabet tipul 1 sau 2 sunt incurajate sa monitorizeze nivelul glucozei cu 3-4 luni inainte de a concepe un copil, intrucat defectele de nastere datorate diabetului gestational survin in primele saptamani de sarcina, cu mult inainte ca majoritatea femeilor sa mearga la prima vizita prenatala. Monitorizarea atenta ajuta femeia sa identifice momentul oportun pentru a ramane insarcinata; concepand un copil atunci cand nivelul zaharului in sange este sub control (si mentinandu-l in limite normale in primul trimestru de sarcina) ne ajuta sa evitam defectele de nastere si pierderea sarcinii.
-
Serologia hepatitelor B + C: testele serologice pentru infectia cu virusul hepatic B sau C implica determinarea mai multor antigene si anticorpi specifici. In sarcina este important de stiut daca viitoarea mama are vreo infectie cu virus hepatic B sau C, intrucat tratamentul hepatitei (cu Interferon) este contraindicat femeilor insarcinate.
- Dozari anticorpi citomegalovirus: infectia cu virusul citomegalic este foarte raspnadita, insa boala propiu-zisa, ca o consecinta a infectarii, este rara, intrucat 80-100% dintre indivizi prezinta anticorpii specifici, ca rezultat al infectiilor asimptomatice. Virusul se gaseste in urina si saliva persoanelor infectate, ca si in secretia vaginala, sperma si lapte matern, se transmite prin contact sexual. Fatul poate fi infectat in utero, rezultand malformatii congenitale; mai frecvent insa infectia se produce perinatal, prin contactul nou-nascutului cu secretiile cervicale pline de mucus, sau postnatal prin contactul infectant cu produse de la mama (saliva, lapte, etc.). Analiza consta in determinarea anticorpilor IgM si IGg. Anticorpii IgM diagnosticheaza infectia citomegalica acuta, iar cei IgG sunt utili in screening-ul statusului imun. Citeste detalii despre Citomegalovirusul in sarcina.
- Dozari anticorpi listerioza: Listeria este o bacterie foarte raspandita, insa boala listerioza este foarte rara. Infectia se transmite de la animale la om pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat si derivate ale acestuia, carne si legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat dupa procesare.
Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina, datorita scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada; infectia se poate transmite transplacentar la fat. Infectia produce simptome gastrointestinale intr-un interval de 9-48 ore de la ingestie si un sindrom pseudogripal dupa 2-6 saptamani. Gravidele pot prezenta febra, mialgii, artralgii, cefalee si dureri lombare; in prezenta acestor simptome medicul obstetrician trebuie sa suspecteze o listerioza.Nou-nascutul se poate infecta de la mama, pe cale hematogena (intrauterina) sau in cursul travaliului. Mama si nou-nascutul sunt contagiosi prin urina si secretiile genitale, timp de 1-2 saptamani. Listerioza congenitala este o afectiune de natura septica, care nu induce malformatii; in 70-80% din cazuri sunt provocate nasteri premature, in timp ce in restul cazurilor se poate produce moartea fatului in uter. Tratamentul precoce al bolii previne infectia congenitala. La nou-nascut Listeria reprezinta unul din cei 3 agenti etiologici ai meningitei neo-natale.
- Dozari anticorpi Chlamydia si rubeola : infectiile genitale cu Chlamydia reprezinta cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Infectia chlamidiana congenitala este, de obicei, asimptomatica, evolueaza cronic, crescand riscul de avort spontan, nastere prematura sau, la nou-nascut, pneumonie si conjunctivita. Detalii in Chlamydia in sarcina.
Rubeola este o afectiune deosebit de contagioasa, insa 94% din femeile la varsta adulta sunt imunizate impotriva virusului rubeolic, fie datorita vaccinarii, fie au facut boala in copilarie. Transmiterea virusului de la mama la fat se realizeaza prin placenta, embrionul fiind afectat grav. Daca o femeie gravida nu are anticorpi protectori, inseamna ca nu a avut rubeola si nici nu a fost vaccinata si va trebui sa fie monitorizata cu atentie pe tot parcursul sarcinii. In cazul in care nu stim daca femeia insarcinata este sau nu imunizata, sau daca avem indoieli, diagnosticul este posibil doar cu ajutorul a doua prelevari de sange successive, la interval de 15 zile. Daca nivelul anticorpilor creste semnificativ intre cele doua teste, atunci este vorba fie de o prima-infectie, periculoasa pentru fat, fie de o reinfectare, fara risc, dupa o rubeola mai veche. In cazul in care nivelul anticorpilor este scazut, atunci imunitatea este veche si nu exista nici un risc pentru bebelus. Daca rezultatele sunt negative, viitoarea mamica nu a avut niciodata rubeola, dar este prea tarziu pentru a se mai vaccina, pentru ca vaccinul este interzis femeilor insarcinate. Detalii in Rubeola in sarcina.
- Dozari anticorpi toxoplasmoza: pentru a evita complicatiile din cursul sarcinii se recomanda evaluarea statusului imun inainte de conceptie. Se considera astfel ca femeile seropozitive inainte de a ramane insarcinate sunt protejate in ceea ce priveste transmiterea infectiei viitorului fat. Pe de alta parte, femeile seronegative prezinta riscul de a contracta infectia in cursul sarcinii, iar la acestea trebuie aplicate masuri profilactice. Prezenta parazitului da anomalii cerebrale, oculare si hepatice fatului, dar poate duce si la pierderea sarcinii. Detalii in Toxoplasmoza in sarcina.
- Serologia pentru sifilis: sifilisul este o boala infectioasa si contagioasa care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentara, exceptional prin contact sanguin (intepatura, transfuzie).Interpretarea rezultatelor serologice la femeia gravida este complicata prin posibilitatea existentei unei reactii fals pozitive legata de sarcina. In aceste situatii, determinarea FTA-ABS IgM sau EIA-IgM permite diferentierea unui sifilis vechi cu anticorpi reziduali de un sifilis evolutiv. Transmiterea transplacentara a bolii are ca posibilitati evolutive: manifestari septicemice care duc la moartea fatului, nastere prematura, leziuni neurologice observate tardiv. Citeste detalii in Sifilisul in sarcina.
- Testare HIV: un numar tot mai mare de femei infectate HIV devin gravide, iar copiii lor sunt expusi infectiei atat “in utero” cat si in timpul nasterii si, ulterior, al alaptarii. In absenta oricarei interventii, riscul transmiterii infectiei HIV de la mama la fatul sau este de 15-30% pentru femeile ce nu alapteaza; procentele cresc la 20-45% pentru copiii alimentati natural. OMS recomanda alimentatia artificiala in locul celei naturale atunci cand aceasta este acceptabila, fezabila, sigura si poate fi sustinuta din punct de vedere material. In caz contrar,alimentatia naturala este recomandata in cursul primelor luni de viata si trebuie intrerupta imediat ce poate fi inlocuita cu cea artificiala. Citeste detalii in HIV in sarcina.
- Testarea pentru gonoree: infecţia gonococică contractată în sarcină poate determina infecţii neonatale. Detalii in Gonoreea in sarcina.
- Examinare pelvina: pentru depistarea chisturilor, a inflamatiilor ovarelor sau alte anomalii uterine.
- Examen de secretie a florei vaginale, intrucat unele afectiuni nu pot fi tratate in timpul sarcinii
- Testul Babes-Papanicolau: pentru depistarea infectiilor sau a afectiunilor canceroase
- Control stomatologic: se trateaza eventualele carii.
Citeste si despre:
Analizele in primul trimestru de sarcina
Analizele in trimestrul doi de sarcina
Comentarii