Acum 20 ani, SIDA insemna moarte sigura, insa datorita progreselor medicinei, oamenii traiesc ani buni cu virusul HIV si boala SIDA.
Trebuie spus inca de la inceput ca HIV si SIDA nu sunt acelasi lucru. HIV (virusul imunodeficientei) este un virus transmis de la om la om prin schimbul de lichide corporale cum sunt sangele, sperma, secretiile vaginale si laptele matern. Cea mai intalnita modalitate de expunere la virus o constituie contactul sexual, insa virusul poate fi contactat si prin expunere la lichide corporale prin intermediul transfuziilor, folosirii acelorasi ace de seringa la administrarea medicamentelor, sau de la mama la fat in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii. Oamenii de stiinta considera HIV ca fiind cauza SIDA.
Cu ani in urma, o femeie HIV pozitiva nici macar nu concepea sa ramana insarcinata. Frica de a transmite infectia bebelusului constituia o perspectiva mult prea sumbra pentru orice femeie aflata in aceasta situatie. Insa, odata cu aparitia medicamentelor si acceptul medicilor ca femeile cu HIV pot ramane insarcinate, pot duce o sarcina la capat, fara ca virusul sa fie transmis fatului, le-a dat sperante si aripi noi acestei categorii de femei.
Simptome
Infectia cu HIV nu produce simptome pentru o perioada de 5-10 ani, iar in cazul in care sunt prezente, simptomele pot fi cu usurinta atribuite unei raceli: febra, curgerea nasului, dureri de cap, eruptie cutanata. Simptomele dispar rapid, insa virusul ramane activ in organism, multiplicandu-se rapid. Dupa o perioada, virusul se reactiveaza si se multiplica din nou, aparand SIDA cu simptome ca aftele bucale si leucoplazia paroasa (bube albe de-a lungul limbii)
Cum se transmite HIV de la mama la fat?
Transmiterea HIV la fat se poate realiza in 3 moduri:
- Sange – HIV trece de la mama la fat in timpul sederii bebelusului in uter, intrucat sangele HIV pozitiv al mamei circula si prin vasele de sange ale fatului, expunandu-l infectiei
- La nastere – in timpul nasterii, bebelusul este expus unui numar crescut de lichide corporale ale mamei, infectarea producandu-se in cazul procedurilor prelungite de delivrenta. De aceea, majoritatea mamicilor HIV pozitive nasc prin cezariana, expunand fatul unor riscuri minime de transmitere a infectiei.
- Lapte matern – virusul HIV trece in laptele matern in concentratie mare, iar riscul contaminarii bebelusului este de 25%, femeile HIV pozitive fiind sfatuite sa nu alapteze, ci sa ofere copilului lapte formula.
Cum putem preveni transmiterea infectiei la fat?
Riscul de a transmite infectia HIV bebelusului scade de la 25% la 2-3% daca se iau masurile de precautie necesare:
- tratamentul – daca o femeie HIV pozitiva insarcinata respecta tratamentul cu zidovudina in timpul sarcinii, la nastere si bebelusului i se administreaza medicamentul imediat dupa nastere, riscul de contaminare scade considerabil.
- nasterea prin cezariana - cezariana ofera un timp de expunere mai mic al fatului la fluidele corporale ale mamei lui fata de o nastere normala, vaginala.
- evitarea alaptarii
Afla cum se face testarea pentru HIV de aici: Testarea pentru HIV
Comentarii