sifilis 200x147 Sifilisul in sarcina

Sifilis

Bolile cu transmitere sexuale (BTS) sunt periculoase pentru sanatate, indiferent de momentul contactarii lor, insa ele devin mai acute in sarcina. Una dintre ele, sifilisul, poate cauza numeoroase probleme si complicatii atat mamicii, cat si fatului.

  1. Ce este sifilisul?
  2. Sifilisul in sarcina
  3. Nou-nascutul cu sifilis
  4. Ce persoane trebuie testate pentru sifilis in timpul sarcinii?
  5. Cum se trateaza sifilisul in sarcina?
  6. Cum prevenim sifilisul?

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o infectie bacteriana care se transmite prin contact sexual. In Romania, la nivelul anului 2004 se inregistrau 850.000 cazuri de sifilis, de 15 ori mai mult decat media europeana.

Sifilisul cunoaste trei etape de dezvoltare:

  • sifilisul primar (la 2-3 saptamani de la contactarea bolii) consta intr-o rana sau ulceratie deschisa interna sau externa, de obicei la nivelul organelor genitale. Rana este nedureroasa si poate trece neobservata, mai ales daca este localizata in rect sau cervix, si dipare la 4-6 saptamani de la infectare. Daca boala nu este tratata in acest stadiu, ea poate progresa cauzand febra, caderea parului, inflamarea ganglionilor, a gatului si aparitia unei eruptii cutanate. Daca ramane netratat o perioada mai lunga de timp, consecintele severe ale sifilisului includ dementa, orbire si leziuni permanente ale sistemului nervos.
  • sifilisul secunadar apare la 2-8 saptamani dupa aparitia primei rani. Este marcata de o eruptie cutanata, rosiatica, punctiforma, dura, mai ales la nivelul palmelor si talpilor. Poate fi insotita de alte simptome ca febra, oboseala, inflamarea ganglionilor. Daca sifilisul nu se trateaza, poate degenera in sifilis latent, cand pacientul nu acuza niciun simptom, insa continua sa fie purtator al infectiei, faza ce poate dura ani intregi. Ramas netratat in stare latenta, aproximativ 15% dintre subiecti vor dezvolta
  • sifilisul tertiar, cand bacteria ataca inima, ochii, creierul, sistemul nervos, oasele, incheieturile, de fapt orice organ si parte a corpului. Aceasta etapa poate dura ani de zile, consecintele ulterioare fiind dementa, orbirea, bolile cardiace, problemele neurologice si, in final, moartea.

Sifilisul in sarcina

Daca ai sifilis in sarcina, bebelusul tau va fi si el infectat prin intermediul placentei. De asemenea, boala se transmite si in timpul delivrentei (nasterii). Daca esti tratata imediat, si tu si copilul ar trebui sa fiti bine si sa beneficiati de o recuperare completa. In caz contrar, copilul va fi infectat cu sifilis. Infectia este deosebit de contagioasa in primul trimestru de sarcina, asa ca nu-i va lua mult timp bebelusului sa contacteze sifilis. Cercetarile au demonstrat ca aproximativ 2-5% din femeile insarcinate care au sifilis in prima parte a sarcinii si nu recurg la niciun tratament vor experimenta un avort, o nastere de fat mort sau bebelusul va muri la scurt timp dupa nastere. Sifilisul creste, de asemenea, sansele de a naste prematur si de a avea un bebelus cu nenumarate probleme de sanatate.

Nou-nascutul cu sifilis

In vreme ce unii copii nascuti cu sifilis nu au niciun simptom, altii pot prezenta eruptii cutanate sau leziuni genitale si orale (la nivelul gurii). Pot avea pneumonie, anemie, icter si multe alte complictii in timpul primelor luni de viata. Daca bebelusul nascut cu sifilis este tratat imediat dupa venirea pe lume, simptomele ar trebui sa dispara, insa, in cazul celor netratati, simptomele se agraveaza, aparand leziunile osoase, la nivelul dintilor, pierderea auzului si a vederii si alte probleme de spectru neurologic.

Ce persoane trebuie testate pentru sifilis in timpul sarcinii?

Majoritatea medicilor sugereaza testarea pentru detectarea sifilisului ca parte a setului complet de analize recomandat la prima vizita prenatala. Daca consideri ca ai contactat sifilis dupa vizita medicala, atunci ar trebui sa repeti testarea in cea de-a 28-a saptamana de sarcina. Este important de mentionat ca este nevoie de 4-6 saptamani dupa expunere la boala ca testul pentru sifilis sa se pozitiveze, altfel, daca analiza este facuta prea devreme, rezultatul ar putea fi negativ. Daca ai sifilis, atunci sansele de a contacta HIV cresc, asadar ti se va recomanda testarea HIV si a altor boli cu transmitre sexuala (gonoreea, chlamydia, scabia)

Cum se trateaza sifilisul in sarcina?

Exista un singur medicament eficient impotriva sifilisului si care poate fi folosit pe perioada sarcinii si acesta este penicilina. Tratamentul va consta in una sau mai multe injectii cu penicilina, in functie de evaluarea stadiului de boala in care se afla gravida, medicul prescriind o doza suficienta atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Ca reactii secundare tratamentului cu penicilina, amintim febra, frisoanele, durerile de cap, de muschi si de articulatii. Poate produce modificari ale ritmului cardiac al bebelusului, iar daca te afli in cel de-al doilea trimestru de sarcina, este posibil sa ai si cateva contractii. Efectele sunt intense imediat dupa injectii, urmand ca apoi sa dispara in cateva ore.

Partenerul tau va fi, de asemenea, testat pentru sifilis si se poate astepta sa fie tratat ca si cand ar fi infectat cu sifilis sau pentru ca ati avut contact sexual in ultimele trei luni. Este necesar sa evitati orice contact sexual pe perioada tratamentului. Odata terminata medicatia, veti face analize suplimentare de sange pentru a va asigura ca infectia este absenta, iar mamicii i se va face si o ecografie pentru a ne asigura ca starea de sanatate a bebelusului este buna.

Cum prevenim sifilisul?

Sifilisul nu ofera o experienta prea placuta – nici in sarcina, nici in afara ei. Incearca sa fii mai precauta folosind constant prezervative din latex in mod corect in timpul actului sexual si alege-ti partenerii cu grija. Daca suspectezi ca ai fost expusa sifilisului, nu te rusina sa ceri ajutor! Testarea pentru sifilis si tratarea acestuia sunt esentiale pentru sanatatea ta si a bebelusului.

Afla ce presupune testarea pentru sifilis de aici: Testarea pentru sifilis.