sarcina 1 200x175 Sarcina

Sarcina – Ghid complet

Sarcina este o stare si un statut in sine! Este unul dintre acele momente in care te simti rasfatata, iubita, protejata, devii o prioritate nu numai in ochii partenerului, dar si ai societatii in general. Nu-i de mirare ca incepi sa te obisnuiesti cu o asemenea situatie a lucrurilor, doar vorbim de o perioada de 9 luni! Oare cum e sa fii insarcinata?!

Natura face ca, odata cu pozitivarea testului de sarcina, sa incepi sa acorzi o mai mare atentie responsabilitatii, pregatindu-te astfel pentru anii ce vor urma dupa nasterea bebelusului tau. Asa ca, pentru a inlatura norii negri ai sentimentelor de neliniste si nesiguranta  ce ti-ar putea compromite beatitudinea maternala, mamica.ro iti propune o serie de subiecte  care iti vor indica pasii de urmat pentru a te bucura de o sarcina perfecta!

  1. Conceptie, sexul copilului si simptome de sarcina
  2. Sarcina pe saptamani
  3. Sanatatea si analizele medicale in sarcina
  4. Alimentatia in sarcina
  5. Cotidiene
  6. Legislatia gravidelor si mamelor – 2013
  7. Cum pregatesti nasterea copilului?

Conceptie, sexul copilului si simptome de sarcina

Conceptia este un proces de o complexitate remarcabila. Pentru a te pregati cum se cuvine pentru sarcina pe care ti-o doresti, iti vom oferi cateva sfaturi medicale inainte de concepere si te vom sfatui sa-ti faci un set complet de analize inainte de a ramane insarcinata.

Fie ca iti doresti baiat sau fata, iti dezvaluim secretele influentarii sexului copilului (demonstrate stiintific).

Odata cu pozitivarea testului de sarcina, apar simptomele sarcinii: greata, oboseala, durerile de sani, poftele si sensibilitatea la miros.  

Sarcina pe saptamani

Sarcina pe saptamani este ghidul tau saptamanal cu privire la miraculoasele intamplari din burtica ta! Fii la curent cu fiecare secunda in care bebelusul tau isi formeaza inimioara, o manuta sau ii creste un firisor de par.

Puteti citi cateva detalii interesante despre evolutia fatului in sarcina (Wikipedia).

Sanatatea si analizele medicale in sarcina

Analizele in sarcina sunt un rau necesar, mai ales ca de starea sanatatii tale mai depinde inca o viata, cea a bebelusului tau. Te vom pregati cu informatii detaliate despre ce se intampla in cabinetul medical si ce analize concrete trebuie sa efectuezi in primul, al doilea si al treilea trimestru de sarcina.

Ecografia in sarcina nu ofera doar simple fotografii pentru a satisface orgoliul viitorilor bunici, mandri ca nepotelul lor va semana cu unul dintre ei sau cu voi, copiii lor, ci masoara parametrii cruciali pentru starea de sanatate a sarcinii si a mamicii.

Testele de screening in sarcina (Dublu, Triplu si Dry Test) evalueaza riscurile gravidelor de a avea o sarcina susceptibila sa dezvolte anomalii cromozomiale (sindrom Down, Edwards) si defecte de tub neural (spina bifida, anancefalia), fiind un punct de plecare in efectuarea investigatiilor care ofera si un diagnostic, si anume amniocenteza.

Exista si cateva afectiuni care pot nelinisti viitoarea mamica suferinda de astm, diabet sau epilepsie, insa medicii linistesc gravidele, afirmand ca pot avea o sarcina sanatoasa chiar si in aceste cazuri.

Cantitatea de lichid amniotic poate fi si ea un indicator asupra starii de sanatate a sarcinii, de aceea am dezbatut pe larg polihidraminoza – lichid amniotic in exces si oligohidraminoza – insuficienta lichidului amniotic.

Alimentatia in sarcina

sarcina 2 200x171 Sarcina

Ghid complet de sarcina

Alimentatia pe perioada sarcinii este esentiala pentru sanatatea ta si a bebelusului. Cu totii stim ca nu trebuie sa mananci de 2 ori mai mult decat o faceai, insa trebuie sa o faci de 2 ori mai “calitativ”: proteine de foarte buna calitate, legume si fructe cat mai ecologice, sa te hidratezi suficient.

Cate kg ar trebui sa acumulezi in sarcina?! Tinand cont ca aproximativ 7 kg sunt “necesare” pentru bebelus si sustinerea sarcinii, medicii recomanda ca fiind ideal un interval de 11-16 kg pentru o mamica sanatoasa. Cand poftele iti vor da navala, aminteste-ti ca tot tu vei fi cea care va trebui sa slabesti, asa ca satisface-ti doleantele culinare, insa cu masura!

Acidul folic este un supliment obligatoriu pentru viitoarele mamici insarcinate sau care concep un copil, bebelusul fiind expus unor afectiuni grave chiar inainte de a fi nascut in cazul in care se omite administrarea sa regulata inainte si in primele 3 luni de sarcina.

Vitaminele prenatale sunt si ele binevenite in sarcina pentru a acoperi carentele nutritionale  pe care le are mamica, avand beneficii reale administrate si in perioada alaptarii.

Consumul de cofeina in timpul sarcinii nu este interzis, insa trebuie redus. Cofeina (ceai, cola, cafea, ciocolata) creste rata metabolismului si ritmul cardiac, situatie ce se transmite si fatului in dezvoltare. Insa, in vreme ce o ceasca de cafea pe zi nu dauneaza bebelusului, afla care este doza permisa si recomandata de catre medici.

Fumatul si sarcina sunt ca uleiul si apa, se ating, dar nu se “pupa”. Daca in cazul cofeinei recomandarile sunt mai permisive, fumatul “beneficieaza” de o interdictie categorica. Afla riscurile la care se supun mamicile care fumeaza in sarcina, daca reducerea numarului de tigari fumate este o solutie, despre fumatul pasiv si fumatul in timpul alaptarii.

Sarcina si consumul de alcool sunt iarasi un mare “NU”! Alcoolul se transmite usor in sange, ajungand rapid la bebelus prin intermediul placentei, iar riscurile pe termen scurt si lung nu sunt de neglijat: avort spontan, nastere prematura, dificultati de vorbire si invare, defecte faciale, retard mintal, etc. Citeste articolul in intregime pentru a afla cantitatea de alcool permisa si solutii pentru a evita consumul lui in sarcina.

Constipatia in sarcina este intr-adevar o reala problema pentru multe dintre femeile insarcinate. Schimbarile la nivel hormonal si incetinirea ratei de functionare a sistemului digestiv pe perioada celor noua luni sunt cauzele principale ale constipatiei. Si pentru ca administrarea laxativelor sau medicamentelor nu constituie o solutie, iti propunem o serie de tratamente naturiste pentru combaterea constipatiei in sarcina si dupa nastere.

Cotidiene

sarcina 3 200x200 Sarcina

Ghid complet de sarcina

Sofatul in sarcina – conducem pana nastem?! Iata o intrebare pe care si-o pun multe mamici preocupate de sanatatea bebelusului lor si pe care am dezbatut-o pe larg in cateva articole dedicate. Afla cum sa conduci in sarcina si eventualele riscuri la folosirea centurii de siguranta si airbagului in sarcina.

Sportul in sarcina, contrar credintelor deceniului trecut, poate fi practicat in conditii de siguranta pentru bebelus si viitoarea mamica cu reale beneficii pentru ambii. Consultati, insa, lista pe care am intocmit-o privind sporturile permise si interzise in sarcina.

Vergeturile in sarcinaapar la 3 din 4 femei, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru. Asadar, va propunem solutii concrete pentru prevenirea si diminuarea aspectului vergeturilor si va asistam in achizitionarea celei mai bune creme antivergeturi in sarcina si dupa nastere.

Sexul, o placere in timpul sarcinii?! Desi poate ca nu e un subiect care sa te preocupe in mod special, fiind prea “ocupata” cu greata de la debut si “burtica” mare de la sfarsitul sarcinii, poti trai momente de placere alaturi de partener fara a te supune vreunui risc, tu si bebelusul tau.

Animalele de casa, desi inofensive la prima vedere, ascund si ele pericole pentru sarcina in dezvoltare, si aici ne referim la pisici.

Legislatia gravidelor si mamelor – 2013

Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie. Din cele 126 zile, 42 zile se acoda obligatoriu in perioada postnatala. Despre cuantumul si actele necesare intrarii in concediu de maternitate citit pe larg in articol.

Concediul de risc maternal este adresat salariatelor gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. Se poate acorda pentru o perioada maxima de 120 zile (insa nu simultan cu alte concedii), iar detalii despre conditiile de acordare si cuantumul indemnizatiei de risc maternal gasiti in articol.

Sa nu uitam ca si gravida are anumite drepturi la locul de munca. Reducerea cu o patrime a orelor de munca cu mentinerea integrala a veniturilor salariale sau acordarea a maximum 16 ore lunare libere pentru efectuarea consultatiilor prenatale sunt o parte dintre drepturile gravidei la locul de munca.

Gravidele se pot confrunta cu anumite probleme din partea angajatorului, mamica.ro propunand cateva articole pentru a identifica situatia si informa mamicile cu privire la drepturile lor. Este vorba despre:

Cum pregatesti nasterea copilului?

sarcina 4 200x151 Sarcina

Ghid complet de sarcina

In primul rand vei pregati o lista cu nume de copii preferate de catre voi doi. Pentru a-l alege pe cel potrivit, puneti-va cateva intrebari: este un nume compatibil cu numele vostru de familie, este melodios sau aspru, poate fi poreclit usor, ii puneti unul sau mai multe nume, vreti un nume local sau international (din nou, spuneti-l cu voce tare, alaturandu-l numelui vostru de familie, pentru a va convinge ca nu suna caraghios – Kelly Cioboata:)), alaturati numelui si unul sfant…iata cate dileme in alegerea unui nume potrivit.

Celulele stem – recoltati sau nu? Am pregatit pentru voi o intreaga sectiune care dezbate pe larg acest subiect, oferindu-va, impartial, informatii despre motivele pentru care a-ti alege o astfel de procedura, sansele de a le folosi vreodata, precum si o analiza comparativa a bancilor de celule stem prezente pe piata din Romania, ideala pentru a lua decizia corecta pentru familia voastra.

Bagajul pentru spital, cu propuneri atat pentru bagajul mamicii, cat si al bebelusului, este o resursa indispensabila oricarei viitoare mamici. Pregatit inca de la debutul celui de-al treilea trimistru, bifeaza fiecare pozitie pe care ai parcurs-o pe masura ce achizitionezi toate cele necesare nasterii.

Ce mancam dupa nastere? – un meniu pentru primele tale zile din viata de mamica si un ajutor pentru proaspatul tatic si rudele tale doritoare sa-ti fie de folos in orice fel.

Depresia postnatala (postpartum) si tristetea de dupa nastere este o aparitie nedorita in viata majoritatii proaspetelor mamici, asa ca informeaza-te din timp pentru a fi pregatita si pentru astfel de momente.

Te felicitam pentru realizarea de a-ti dori si concepe un copil si te asiguram ca te vom insoti pas cu pas in lungul drum de mamica!

Nu uita sa te inscrii mai jos la newsletter-ul mamica.ro, unde te asteapta alte informatii complete despre sarcina si sfaturi utile saptamana de saptamana!