Continuare din pagina: Totul despre lichidul amniotic

polihidraminoza 200x152 Polihidraminoza lichid amniotic in exces

Polihidraminoza

  1. Cat de des apare polihidraminoza (indice lichid amniotic>24-25cm)?
  2. Ce complicatii poate cauza polihidraminoza mamei si fatului?
  3. Care sunt consecintele polihidraminozei?
  4. Cum se trateaza polihidraminoza?
  5. Decolorarea lichidului amniotic indica o problema a fatului?

Cat de des apare polihidraminoza (indice lichid amniotic>24-25cm)?

Aproximativ 1% din femeile insarcinate au prea mult lichid amniotic. Majoritatea cazurilor sunt minore si rezulta dintr-o crestere a nivelului de lichid in cea de-a doua jumatate a sarcinii. Totusi, un numar relativ mic de femei dezvolta o crestere a lichidului amniotic inainte de 16 saptamani de sarcina, lucru ce conduce la o nastere prematura.

Ce complicatii poate cauza polihidraminoza mamei si fatului?

Femeile cu polihidraminoza minora experimenteaza putine simptome. Totusi, cele care sunt mai serios afectate de acest lucru acuza disconfort abdominal si dificultati de respiratie ca rezultat al faptului ca uterul aglomereaza organele abdominale si plamanii.

Polihidraminoza poate creste riscul de complicatii in timpul sarcinii, incluzand:

  • Travaliu prematur;
  • Dezlipirea placentei de peretele uterului inainte de nastere;
  • Nasterea unui fat mort;
  • Hemoragie postpartum (sangerare severa dupa nastere);
  • Pozitie incorecta a fatului (bebelusul nu sta cu capul indreptat in jos si poate fi necesara efectuarea unei cezariene)

Care sunt consecintele polihidraminozei?

In doua treimi din cazuri cauzele polihidraminozei sunt necunoscute. Aproximativ 20% dintre copiii rezultati din sarcinile cu polihidraminoza au un defect din nastere. Unele dintre aceste defecte contribuie la polihidraminoza. Cele mai comune defecte de nastere care cauzeaza polihidraminoza sunt cele care au legatura cu inghitirea, cum ar fi defecte ale tractului gastrointestinal si cele ale sistemului nervos central. In mod normal, inghitirea, echilibrata cu producerea de lichid amniotic, mentin un nivel normal de fluid.

Alte cauze mai putin comune de polihidraminoza includ:

  • Incompatibilitatea sangelui dintre fat si mama;
  • Sindromul geaman de transfuzie ( o complicatie ce afecteaza sarcinile cu gemeni identici, in care unul dintre fetusi are parte de prea mult flux de lichid, in timp ce celalalt fat beneficieaza de prea putin, datorita conexiunilor dintre vasele de sange si placenta pe care o impart cei doi copii);
  • Diabet matern;
  • Infectii ale fatului.

Cum se trateaza polihidraminoza?

Cand o ecografie de rutina depisteaza polihidraminoza, se recomanda o examinare mai atenta. Doctorul poate recomanda,de asemenea, si o amniocenteza (o mica parte de lichid amniotic este extrasa cu ajutorul unui ac introdus in pantecul mamei pentru a testa diverse defecte genetice) si un test de sange pentru depistarea diabetului.
In majoritarea cazurilor, polihidraminoza minora se rezolva de la sine fara vreun tratament. In alte cazuri, se poate rezolva atunci cand se corecteaza cauza. De exemplu, tratarea tensiunii mari a femeilor cu diabet sau tratarea unor variatii de ritm cardiac ale fatului (prin administrarea de medicamente mamei), reduce, de obicei, nivelul de lichid amniotic.

Doctorii monitorizeaza atent gravidele cu polihidraminoza prin examninari cu ultrasunete saptamanale sau chiar mai dese pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic. Teste pentru verificarea starii de sanatate a fatului sunt, de asemenea, recomandate pentru a depista vreo dificultate fetala. Daca disconfortul femeii insarcinate devine prea mare datorita volumului mare de lichid, doctorul poate recomanda tratament cu indometacina. Acest medicament ajuta la scaderea productiei de urina de catre fat si reduce, implicit, nivelul lichidului amniotic. Amniocenteza poate ajuta si ea la reducerea cantitatii de lichid in exces. Aceasta procedura poate fi repetata de cateva ori.

Daca testele arata ca mama si fatul sunt sanatosi, o femeie cu polihidraminoza minora aflata spre sfarsitul sarcinii nu are nevoie de niciun tratament.

Decolorarea lichidului amniotic indica o problema a fatului?

Lichidul amniotic normal este transparent sau usor galbui. Lichidul verzui sau maroniu indica faptul ca bebelusul a trecut la meconiu (scaun format inainte de nastere care este eliberat in mod normal dupa nastere, la prima miscare a vezicii). Acest lucru poate indica faptul ca bebelusul se afla sub stres. Ocazional, se intampla ca bebelusul sa respire lichidul prin plamani, ceea ce duce la serioase probleme de respiratie care necesita tratament rapid si adecvat. Cand doctorul observa meconiu in timpul nasterii, el poate trata mama cu amnioinfuzie  pentru a incerca sa reduca din complicatiile descrise mai sus.
O culoare rozalie a lichidului amniotic sugereaza sangerare recenta; o culoare  mai rosiatica a lichidului inseamna o sangerare mai veche. Aceste semne pot fi infricosatoare, insa pot fi recomandate teste pentru a fi definite cateva cauze care au condus la aceste situatii.

Citeste si despre: Oligohidraminoza – insuficienta lichidului amniotic