Multi dintre viitorii parinti se tem ca sexul poate dauna in timpul sarcinii. Se tem ca penetrarea poate rani copilul sau chiar provoca avortul. Altii se tem ca, intr-un fel sau altul, bebelusul din burtica mamei stie ca se petrece o activitate sexuala. Partenerul se ingrijoreaza ca actul sexual poate provoca durere sau disconfort femeii insarcinate. Griji ca acestea sunt comune si perfect normale, insa multe dintre ele sunt nefondate.
Daca sarcina ta este considerata a fi cu risc, trebuie sa fii mai atenta decat alte femei in situatia ta. Doctorul iti poate recomanda sa eviti sexul pentru o parte sau chiar intreaga perioada a sarcinii.
- Ce trebuie sa stii:
- Ce poti face:
- Schimbarile aduse de sarcina
- Sugestii pentru tine si partenerul tau:
Ce trebuie sa stii:
In cazul in care primesti indicatii precise de la medicul tau cu privire la aceasta situatie, sexul este sigur si pentru tine si pentru bebelusul tau. Copilasul este protejat de lichidul amniotic din pantecul tau si de uter. Unele femei cu sarcini care prezinta risc sunt sfatuite sa evite contactul sexual in timpul graviditatii. Medicul tau iti va spune daca faci parte din aceasta categorie de femei.
Ce poti face:
Daca acest lucru te preocupa, intreaba-ti medicul daca este in regula sa faci dragoste cu sotul tau. Vorbeste cu sotul tau despre orice nevoie sau preocupare de-a ta intr-un mod deschis si cu multa dragoste. Daca colaborati, mai mult ca sigur veti descoperi cum puteti asterne un zambet pe fata fiecaruia dintre voi doi.
Pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala, faceti sex doar cu o singura persoana care la randul ei are relatii sexuale doar cu dvs si/sau folositi prezervativul. Discutati despre testarea HIV a ta si a partenerului cu medicul tau.
Schimbarile aduse de sarcina
Multe femei nu sunt deloc interesate de sex pe parcursul sarcinii. Extenuarea, hormonii care o iau razna, sanii tari si durerosi si constiinta de sine despre sarcina in crestere pot pune sexul ultimul pe lista unei femei insarcinate.
Alte femei, insa, isi dau seama ca sarcina le provoaca o mai mare pofta de sex decat aveau inainte sa fie gravide. Acest lucru este determinat de schimbarile hormonale ce se petrec in corpul gravidei. Pentru unele doamne, voluptatea descoperita acum poate juca un rol foarte important in declansarea sentimentului ca sunt mai sexy decat au fost vreodata.
Pozitiile sexuale adoptate inainte sau la inceputul sarcinii pot fi total inconfortabile sau chiar nesigure in stadiile tarzii ale dezvoltarii copilului. De exemplu, mama ar trebui sa evite sa stea intinsa pe spate dupa luna a IV-a de sarcina, intrucat greutatea uterului in crestere exercita presiune pe majoritatea vaselor de sange. Din fericire, exista alternative la clasica pozitie a misionarului, cum ar fi statul pe una din partile laterale ale corpului sau deasupra sotului.
In ceea ce il priveste pe bebelus, el sau ea n-au nici cea mai mica idee despre ce fac mama si tata. Ei sunt perfect protejati atat de o pernuta de lichid amniotic din pantecul mamei, cat si de uterul ei.
Sugestii pentru tine si partenerul tau:
- Daca te preocupa acest lucru, intreaba-ti medicul daca este in regula sa faci sex
- Vorbiti despre nevoile si preocuparile voastre intr-un mod deschis si cu multa dragoste
- Lasa placerea si confortul reciproc sa va ghideze. Daca ceva nu pare in regula din punct de vedere fizic sau emotional, treceti la altceva
- Pastreaza-ti simtul umorului
- Pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala, faceti sex cu o singura persoana care, la randul ei, te are numai pe tine ca si partener, si/ sau folositi prezervativul
- Dupa ce bebelusul s-a nascut, asteapta pana la prima verificare dupa nastere (de regula la 6 saptamani dupa eveniment) inainte de a-ti relua viata sexuala
Comentarii