fontanela 200x145 Fontanela la bebelusi si copii mici

Fontanela anterioara si posterioara

Ce saruta cel mai adesea mamicile atunci cand au bebelusul in brate? Capsorul! Insa, desi il dezmierdam si mangaiem cat e ziua de lunga, ne ridica multe griji si indoieli. Proaspetele mamici se tem de cele mai multe ori sa atinga capul bebelusului de frica sa nu-l raneasca. Intr-adevar, nou-nascutii se nasc cu o zona moale in varful capului, inconjurata de oasele craniului, numita fontanela.

  1.  
  2. Ce este fontanela?
  3. Cum se formeaza?
  4. Cand se inchide fontanela?
  5. Precautii
  6.  La ce varsta s-a inchis fontanela bebelusului vostru?

 

Ce este fontanela?

Toti copiii se nasc cu fontanela. Ele sunt in numar de 4 (in fata si spatele capului si 2 pe laterale, numite fontanele temporale), insa doar doua dintre ele sunt cunoscute publicului larg si prezinta interes in monitorizarea starii de sanatate a copilului.

Fontanela anterioara are forma de diamant sau zmeu si este localizata in partea din fata a cranului, la mijloc, masurand 2/2cm. Majoritatea copiilor se nasc si cu fontanela posterioara, de forma triunghiulara si cu dimensiune mai mica decat cea anterioara.

O fontanela prea mare poate indica probleme medicale. De aceea, inca din maternitate si la fiecare consult pediatric, doctorul va masura perimetrul cranian si va palpa fontanelele bebelusului.

Desi fontanela nu prezinta os, creierul bebelusului este protejat de o membrana foarte dura, fibroasa si densa (fontanela). Aceasta membrana face legatura intre exteriorul capului bebelusului si creierul sau. Fontanela poate pulsa (se observa atunci cand copilul este linistit), fiind o reactie normala si reprezentand pulsatia sangelui prin vene la fiecare bataie de inima. Desi par firave, fontanelele sunt mult mai rezistente decat iti poti imagina.

In primul an de viata si apoi in copilarie, fontanela permite creierului sa creasca rapid si il protejeaza de socurile minore (cum ar fi momentul in care copilul invata sa-si tina capul, sa se rostogoleasca sau sa stea in picioare). Fara suturi craniene si fontanele flexibile, creierul copilului ar fi constrans in oasele craniului, nefiindu-i permis sa creasca asa cum ar trebui, suferind leziuni cerebrale.

Fontanela se poate bomba usor, ceea ce este normal daca este o situatie temporara sau daca bebelusul plange. Daca bombarea fontanelei este persistenta, trebuie consultat medicul pediatru, intrucat ar putea fi un semn ca presiunea intercraniana este prea mare.

De asemenea, fontanela se poate si scufunda, semn ca bebelusul este deshidratat sau malnutrit.

La palpare, fontanela trebuie sa fie ferma si curbata usor spre interior. O fontanela tensionata sau bombata apare atunci cand exista fluid cerebrospinal in exces sau cand creierul se inflameaza, creand presiune in craniu. Atunci cand copilul plange, sta jos sau vomita, fontanelele pot arata ca si cand ar fi bombate, insa trebuie sa revina la normal atunci cand piticul se calmeaza si sta cu capul sus.

Cum se formeaza?

fontanela anterioara 200x150 Fontanela la bebelusi si copii mici

Fontanela anterioara

Capul bebelusului tau este format din cateva oase mari si moi, conectate prin tesut. Atunci cand se naste, oasele craniului nu sunt inca sudate, tocmai pentru ca nasterea sa fie mai usoara pentru mamica si copil. Fontanelele permit capului bebelusului sa-si modifice forma in trecerea prin canalul de nastere, iesind la lumina fara a cauza dureri insuportabile mamicii. 

Daca nu ar fi existat aceste zone moi neosificate, soldurile tale ar fi trebuit sa fie mult mai late pentru a naste in siguranta.

Aceste zone moi numite fontanele se formeaza la punctele de intalnire ale oaselor craniene. Pe masura ce capul copilului creste, vor creste si oasele craniului, ceea ce va face ca fontanelele sa dispara.

Cand se inchide fontanela?

Fontanela posterioara, mai greu de detectat, se inchide in lunile 1-2 de viata ale bebelusului, unii dintre ei nascandu-se chiar cu ea inchisa.

Fontanela anterioara este mult mai evidenta si poate fi simtia de catre orice mana neexperimentata. Se inchide pana la varsta de 18 luni a copilului, desi ea apare in radiografii pana la varsta de 2 ani.

Cititi in continuare: Inchiderea prematura a fontanelelor si suturilor craniene (craniostenoza).

Precautii

Fontanelele vor fi mereu verificate la consultul pediatric din fiecare luna, alaturi de masurarea perimetrului cranian. Ele trebuie tratate cu multa atentie din partea parintilor, intrucat ofera indicii importante despre starea de sanatate a copilului.

Fontanela se poate bomba usor, ceea ce este normal daca este o situatie temporara sau daca bebelusul plange. Daca bombarea fontanelei este persistenta, trebuie consultat medicul pediatru intrucat ar putea fi un semn ca presiunea intercraniana este prea mare.

De asemenea, fontanela se poate si scufunda, semn ca bebelusul este deshidratat sau malnutrit.hiderea optima a fontanelelor

Suplimentarea alimentatiei copilului cu vitamina D sau Vigantol ajuta la preventia rahitismului, de aceea este recomandat a fi administrat inca din a doua saptamana de viata a bebelusului, zilnic, neintrerupt pana la varsta de 2 ani, urmand ca pana la 5 ani, suplimentarea sa se faca doar in lunile continand litera “r”. Sugarilor sanatosi si nascuti la termen li se vor administra 2 picaturi de Vigantol. Administrarea Vigantolului nu se intrerupe in cazul in care fontanelele se inchid mai repede. 

 La ce varsta s-a inchis fontanela bebelusului vostru?