la multi ani 167x200 Dezvoltarea copilului luna cu luna

La multi ani!

Intrarea in cel de-al doilea an de viata este presarata cu evenimente memorabile care iti vor smulge lacrimi de fericire! Gandeste-te la primii pasi, incercarile de a comunica utilizand cuvinte, poate si renuntarea la scutece…toate sunt amintiri despre care vei vorbi mult timp de acum incolo! Lasa-te purtata de val, fii din nou copil, invata sa razi din tot sufletul, sunt clipe pe care nu lei mai trai vreodata!

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Copilul la 1 an si 1 luna - Camera video e prin preajma?! Fii pregatita pentru primii pasi ai copilului tau. Sertarele tale nu vor mai cunoaste ordinea de dinainte, iar oalele si tigaile sunt cele mai indragite jucarii. In una din urmatoarele 3 luni copilul trebuie vaccinat ROR, asa ca straduiti-va sa va mentineti sanatosi si programati inca de pe acum vizita la medic.

Copilul la 1 an si 2 luni – Este foarte ocupat! Stapaneste mersul din ce in ce mai bine, iar casa ii ofera posibilitati nebanuite de explorare! Este flamand sa descopere si sa exploreze tot ceea ce il inconjoara, punandu-ti rabdarea la mare incercare. Invata sa spuna “NU”, doar e cuvantul pe care il aude cel mai des…

Copilul la 1 an si 3 luni – Nu-i un capat de tara daca se impiedica si cade! Vei observa ca, lipsit de lamentarile tale, copilul se ridica repede si isi continua drumul. Lasa-l sa-si manifeste independenta, nu sta in calea cunoasterii si invatarii despre mediul in care traim! Afla cateva alternative la nemilosul “Nu”pe care majoritatea actiunilor sale te determina sa-l rostesti.

Copilul la 1 an si 4 luni – Stiai ca traiesti cu o maimutica in miniatura?! Nu numai ca se catara peste tot, insa te si imita, asa ca ai mare grija cum te comporti si ce spui. Ce-i al tau/ vostru e si al lui, ce-i al lui e numai al lui – regula de baza a copilului de 1 an si 4 luni. Lasa-l si pe el sa faca unele lucruri, chiar daca ti se pare ca trece o vesnicie pana reuseste sa duca la bun sfarsit ce si-a propus; este timpul sa inveti sa ai incredere in copilul tau.

Copilul la 1 an si 5 luni – Bebeluseasca e la ea acasa! Incepe sa rosteasca sunete, ii va face placere sa se auda si va “comunica” cu tine cat poate de mult. Si nu uita: cand e liniste in casa si copilul nu e prin preajma, inseamna ca si-a gasit o preocupare interzisa!

Copilul la 1 an si 6 luni – Stie unde e nasucul, gurita sau burtica si e mandru sa-ti exemplifice cunostintele dobandite! Da-i un creion si supravegheaza-l atent in timpul minutelor de creatie artistica. Vorbeste-i in continuu si despre orice: ce faci, cum functioneaza un lucru, ce vedeti in drum spre destinatie, etc. Majoritatea copiilor renunta la una din siestele de peste zi la acesta varsta. 

1 an1 200x142 Dezvoltarea copilului luna cu luna

Copilul la 1 an si 6 luni

Copilul la 1 an si 7 luni - Incepe sa-si faca aparitia tantrumul. Refuzi sa-i cumperi o a nu-stiu-cata masinuta identica cu zecile de atelaje care zac prin toate colturile?! Asteapta-te la urlete isterice, tavalit pe jos si “sageti” de dezaprobare (poate chiar si “sfaturi” binevoitoare) de la martorii imprejurarii. 90% din copii trec prin aceasta etapa. Este ceva normal si poate fi chiar si prevenit.

Copilul la 1 an si 8 luni - Pantofii si hainele tale traiesc o a doua tinerete! Copilul tau va petrece minute in sir incercand sa-si potriveasca incaltarile tale in piciorusele lui grasute si va umbla triumfator si mandru cu ele prin casa, calcand covorul pe care tocmal l-ai aspirat . Tot acum vei descoperi ca ai un mic catel in casa, care musca si impinge ceilalti copii de la locul de joaca.

Copilul la 1 an si 9 luni – Acum isi fac aparitia primele propozitii formate din alaturarea a 3-4 cuvinte. Copilul de acum este un “ajutor” indispensabil in bucatarie: profita de interesul pe care il manifesta fata de treburile casnice si vorbeste-i despre fiecare dintre actiunile tale. Cu aceasta ocazie vei descoperi ca nu jucariile scumpe sunt preferatele micutului, ci tocmai “deseurile” prezente in orice casa: suluri de hartie igienica/ prosop de hartie, cartoanele de oua, cutiile de cereale, o sticla de plastic, etc.

Copilul la 1 an si 10 luni - Piticul tau a crescut! Se face din ce in ce mai bine inteles si este dornic sa relationeze cu alti copii de la locul de joaca. Poti incerca sa-l inveti la olita, insa nu forta lucrurile daca obseri ca el nu este inca pregatit pentru renuntarea la scutece. Daca inca mai folositi biberon, faceti tot posibilul pentru a renunta la el!

2 ani 200x120 Dezvoltarea copilului luna cu luna

Copilul la 2 ani

Copilul la 1 an si 11 luni – Devine interesat de jocurile de rol: ii face placere sa hraneasca o papusa sau sa bata un cui. Invata in fiecare zi cate un cuvant nou si te impresioneaza cu memoria sa. Este mai comunicativ si cu cei mai putin apropiati familiei.

Copilul la 2 ani – La multi ani! Ai un copil care intelege mare parte din ceea ce se petrece in jurul lui, iar joaca a devenit invatare. Fa-ti timp zilnic sa-i citesti, mai ales ca el e capabil deja sa recunoasa personajele dintr-o poveste. Incercati sa renuntati si la suzeta daca nu ati facut-o pana acum!

Copilul la 2 ani si 1 luna – De acum nu te vei mai plictisi prin casa, pentru ca exuberanta, cheful de joaca si comunicare nu-i dau pace piticului tau nici noaptea! Isi va oferi serviciile de mare ucenic in bucatarie, asa ca inarmeaza-te cu rabdare si fa-i pe plac in masura posibilitatilor, respectand masurile de siguranta. Inca are nevoie de somnul de dupa-amiaza, acesta reprezentand un moment de relaxare si pentru voi, parintii, prilej de a va reincarca bateriile dormind sau urmarind un film.

Copilul la 2 ani si 2 luni – Se ivesc mugurii independentei, lucru demn de laudat, fara indoiala, mai putin atunci cand sunteti in mare intarziere sau nu ai dispozitie si timp sa-ti exersezi rabdarea zeci de minute in sir cu piticul. Nu uita, insa, ca e foarte important sa-l incurajezi sa manance, sa se spele pe maini, sa urce si sa coboare scari, etc singur-singurel, este o atitudine de care veti beneficia amandoi in viitor. Tot in acelasi registru al independentei se inscrie si renuntarea la scutec, sfincterele definitivandu-si maturizarea in aceasta perioada, ceea ce insemana ca antrenamentul la olita va da cele mai bune rezultate de acum incolo. 

2 ani si 3 luni 200x135 Dezvoltarea copilului luna cu luna

Incurajeaza-l sa se descurce singur!

Copilul la 2 ani si 3 luni – Tocmai ati intrat in tirada intrebarilor de tipul “De ce?”. Uneori vei avea impresia ca piticul nici macar nu aude ce-i spui, ci continua sa te intrebe acealasi lucru de mai multe ori, pentru a-ti testa limitele. Una dintre cele mai eficiente metode de educare a unui copil constituie oferirea parintelui ca exemplu bun de urmat, la 2 ani si 3 luni copilul putandu-si insusi o baza de comportament si vocabular in functie de ceea ce observa ca se petrece in jurul sau. Decat sa le reamintim mereu sa spuna “Multumesc” ori de cate ori primesc ceva, putem incepe sa facem si noi acest lucru cu cei din jur, cu sotul sau chiar si cu piticul. In scurt timp, gestul va deveni reflex in purtarea copilului, fara ca parintele sa fi insistat si cicalit odrasla pentru a fi recunoscatoare oricui i-a facut vreun serviciu.

Copilul la 2 ani si 4 luni – La 2 ani si 4 luni, copilul e interesat de joc, acasa sau afara. Interactioneaza mai bine cu alti pitici de varsta lui, le cauta compania si isi doreste prietenia lor. Este un moment bun sa-i propui sa petreceti 30 min-1h jucandu-va asa cum isi doreste el, singura conditie fiind ca tu, parintele, sa te supui complet dorintelor de interaciune ale copilului si sa-i acorzi atentia ta 100%, fara raspuns la telefon, mers la baie sau mestecat in oala. In scurt timp vei culege roadele acestei relatii speciale, copilul fiind mai interesat de relatia voastra, va avea din ce in ce mai putine accese de furie si va accepta mult mai usor sa ia parte la rigorile vietii impuse de adulti.

Copilul la 2 ani si 5 luni - Topaitul, alergarea nu mai sunt secrete pentru puiul tau. Iti va fi mai greu sa-l aduci acasa, intrucat aprecieaza si isi doreste sa petreaca cat mai mult timp afara. Reusesti sa intelegi mare parte din ceea ce vorbeste, asemenea altor adulti din jurul sau. Acum invata culorile, numeste corect mai multe parti ale corpului si devine interesat de cum functioneaza orice lucru din jurul sau. Este un imitator fidel al comportamentului si vocabularului pe care le observa la cei apropiati, asadar e o idee buna sa incerci sa-ti cenzurezi cuvintele si temperamentul in preajma sa. 

2 ani si 6 luni 200x133 Dezvoltarea copilului luna cu luna

De ce?

Copilul la 2 ani si 6 luni – De acum trebuie sa-ti notezi “vorbele de duh” rostite de piciul tau! Sunt aur curat! O poti face intr-o agenda pe care stii ca o vei pastra pentru totdeauna sau folosind aplicatia noastra Socialkids, un loc in care poti pastra amintiri, poze, situatii si tot ce tine de puiul tau. Tot acum poti sa cumperi un vehicul cu sau fara pedale, fie pentru a-l invata sa mearga pe bicicleta, fie pentru a-l deprinde mai intai cu echilibrul.

Copilul la 2 ani si 7-9 luni: Devine interesat de cantece si poezii, fiind capabil sa memorezesi  sa reproduca fara emotii cateva strofe . Tot acum, multi dintre copilasii de aceasta varsta se pregatesc pentru intrarea la gradinita. Vei gasi aici sfaturi despre cum sa alegi gradinita ce mai potrivita pentru voi, precum si cum sa-l ajuti pe cel mic cu adaptarea in colectivitate.

Copilul la 2 ani si 10 luni-3 ani: De-acum ai copil mare, mamico!, lucru ce se va rasfrange pozitiv si asupra timpului si rabdarii tale. Copilul de 3 ani e intelegator, si-a format deja un program la care toata lumea s-a adaptat, iar libertatea voastra de miscare a sporit, fiind, acum, momentul sa va aventurati in vacante mai departe de casa. Calatoriti impreuna cu el, chiar daca nu-si va aminti peste ani, mediul nou si stimulii la care este expus nu-i pot decat imbogati imaginatia si perceptia asupra lumii inconjuratoare. La multi ani!