La fel ca in cazul multor altor lucruri, dezvoltarea vorbirii este un amestec de natura si educatie. Mixul genetic va decide, in parte, inteligenta si dezvoltarea limbajului. Insa, mare parte din acestea depinde de mediu. Este copilul stimulat indeajuns acasa sau la gradinita? Exista oportunitati pentru schimb de comunicari si participare in conversatii? Ce fel de feedback primeste copilul?
Cand exista dificultati de vorbire, limbaj, auz sau dezvoltare, interventia timpurie poate oferi ajutorul de care copilul are nevoie. Iar cand intelegi mai bine motivul pentru care copilul tau nu vorbeste, poti invata cai de a-i incuraja dezvoltarea verbala:
- Petrece cat mai mult timp comunicand cu copilul, chiar si in primele luni de viata – vorbeste-i, canta-i, incurajeaza imitarea sunetelor si gesturilor. Capteaza-i atentia si apoi descrie-i activitatile pe care le realizezi: “Uite, mami deschide frigiderul sa ia mancarica pentru bebe!”
- Citeste-i, inca de la varsta de 6 luni. Nu trebuie sa termini toata povestea sau cartea, insa alege cartile cu poze sau jocuri care incurajeaza copilul sa priveasca imaginile pe masura ce tu descrii ce contin acestea. Poti incepe cu cartile clasice in care copilul este incurajat sa atinga imaginile sau cartile cu texturi diferite, numai bune de mangaiat. Mai tarziu, permite copilului sa indice pozele pe care le recunoaste si sa le descrie. Treceti la poezioare simple care permit copilului sa anticipeze ceea ce urmeaza. In curand, micutul le va memora pe toate.
- Foloseste situatiile zilnice pentru a consolida vorbirea copilului si limbajul acumulat. Cu alte cuvinte, vorbeste-i in continuu, despre orice: numeste alimentele cand mergeti la cumparaturi, explica-i ce presupune pregatirea cinei sau curatenia in camera, arata-i si numeste obiecte de prin casa, iar cand conduci, fa-l atent la diferitele sunete intalnite. Pune-i intrebari si accepta-i raspunsurile, chiar daca uneori sunt greu de inteles.
- Cand ii vorbesti, fa-o de la un nivel doar putin superior gradului lui de exprimare. De exemplu, daca tocmai ti-a spus o propozitie formata din 3 cuvinte, raspunde-i cu o fraza din 4-5-6 cuvinte. Nu-l coplesi cu informatii si propozitii complexe, insa fereste-te si sa raspunzi printr-un simplu “da, “nu”, “aha”.
- Vorbeste-i clar, ca unui adult, sau cu o voce pitigaita, in “bebeluseasca“: cei mici par sa devina mai atenti si sa imite mai mult vorbele parintilor atunci cand acestia li se adreseaza pe un ton ascutit, mai apropiat felului lor de a vorbi. “Bebeluseasca” are o tenta pozitiva, este oarecum cantata, se diferentieaza de modul plictisitor in care vorbesc adultii intre ei, ceea ce atrage atentia copilului.
- Asculta cu atentie cand copilul iti vorbeste, nu interveni si nu-i corecta limbajul
- Acorda-i destul timp pentru a-ti spune ce doreste
- Mergeti impreuna la librarie, rasfoiti impreuna mai multe carti si cumpara-i exemplarul pe care si-l doreste
- Ofera-i copilului mai mic sansa de a vorbi fara a fi intrerupt de fratii sau surorile mai mari
- Daca copilul se impotmoleste in cuvinte pentru ca este prea emotionat sau entuziasmat, sugereaza-i sa vorbeasca mai rar si asculta-l cu mare atentie in continuare
- Coboara la nivelul ochilor lui atunci cand vrei sa-l inveti un cuvant nou pentru ca el sa-ti vada buzele si sa auda cuvantul clar
In cazul copiilor cu dificultati de auz, este important ca acestea sa fie descoperite pana la implinirea varstei de 6 luni
Trebuie sa fii ingrijorat in urmatoarele situatii:
-
nu reactioneaza la zgomotele puternice pana la implinirea varstei de 1 luna
- nu intoarce capul spre directia zgomotului sau vocii pana la 3 luni. Problemele de auz cauzeaza de cele mai multe ori si dificultati de limbaj
- nu incepe sa scoata sunete singulare, simple (“ba-ba”) pana la varsta de 8-9 luni
- nu gangureste si nu scoate alte sunete cand cineva i se adreseaza pana la varsta de 12 luni
- nu spune cuvinte simple pana la varsta de 1 an
- nu intelege instructiuni simple pana la varsta de 2 ani
- repeta des sunete sau parti din cuvinte: “U-u-u-nde e mi-mi-mingea mea?”
- lungeste sunete sau se blocheaza in cuvinte: “m-m-m-m” sau “ta-a-a-a-ta”
- se simte rusinat sau ingrijorat cand vorbeste
Nu uita:
- dezvoltarea limbajului necesita ascultare si vorbire
- foloseste limbaj simplu in conversatiile cu copilul
- aseaza-te sau ingenuncheaza cand ii vorbesti pentru a fi la acelasi nivel cu el
- petrece timp impreuna cu copilul citind povesti simple si poezii, uitandu-va la poze si cantand cantecele
- fa-l atent la afisele publicitare si la semnele de circulatie
- a invata sa vorbeasca este foarte important, insa trebuie sa fie si distractiv
Comentarii