Multi parinti sunt fascinati de scaunul bebelusului lor, iar acum vor observa mici schimbari datorita introducerii solidelor. Mai jos vei gasi cateva sfaturi in cazul in care bebelusul se constipa. De asemenea, este vremea aparitiei primilor dinti. Este important sa ingrijiti cavitatea bucalainca de dinainte de eruptia dentara. Mai mult ca sigur ca bebelusul va solicita in plus bratele parintilor odata cu durerile cauzate de dintisori.
- Dezvoltare: Primul dinte
- Somn
- Comportament: Bebelusul in miscare
- Sanatate
- Mamica: Astepti prea mult de la tine?
Dezvoltare: Primul dinte
Putini copii se nasc cu dinti (aproximativ 1 copil la 1200 de nasteri). Este o ciudatenie a naturii. Ceilalti bebelusi vor avea primul dinte oriunde in intervalul 3-13 luni de viata. In medie, primul dinte frontal apare la mijlocul gingiei in jurul lunii a 7-a, urmat indeaproape de doi dintisori de jos pe mandibula. Peste 1 luna vor aparea inca 2, de-o parte si de alta a celor doi localizati pe mandibula. Pana la ce-a de-a 2-a aniversare, copilul va numara in jur de 20 dinti.
Primul semn ca are loc eruptia dentara este durerea la nivelul gingiilor, va saliva mai mult decat de obicei si somnul va fi intrerupt de mai multe ori. Eruptia dentara nu cauzeaza diaree, voma, febra, dureri de urechi sau de alt gen – daca bebelusul prezinta aceste simptome, contactati doctorul.
Bebelusul aflat in perioada eruptiei dentare va gasi alinare in mestecarea de inele si jucarii gingivale. Paracetamolul pentru copii, administrat conform instructiunilor de pe pachet, il va ajuta sa adoarma.
Igiena orala a bebelusului trebuie efectuata inca din prima zi. Aseaza copilul in poala ta si maseaza-i usor gingiile cu o compresa sterila. Odata ce se obisnuieste, puteti trece la achizitionarea unei periute cu peri de silicon. Bebelusul nu are nevoie de pasta de dinti pana la varsta de cel putin 6 luni, iar la acest moment cautati in farmacii o pasta de dinti cu fluor recomandata copiilor la varste mici (0-5 ani sau 0-2 ani, in functie de producator).
La 8 luni bebelusul:
- Cantareste in medie 8000-8500 g si masoara 67-69 cm
- Tine strans un obiect, intinde mana sa apuce jucariile
- Musca, “gusta”, mesteca si priveste, studieaza jucariile; daca un obiect se apropie de fata lui, inchide ochii
- Coordonarea mana-ochi este completa
- Emite sunete nearticulate si chiote inalte, asocieaza silabe (“ba-ba”, “da-da”, “ma-ma”, etc)
- Trece brusc de la ras la plans (instabilitate emotiva)
- Reactioneaza daca i se spune “nu”, constientizeaza cand este strigat
- Cand s-a saturat sau nu mai vrea sa manance, intoarce capul; incearca sa apuce lingurita cu care este hranit
- Nu-i place sa-i fie schimbat scutecul si sa fie imbracat/ dezbracat
Somn
Incantarea de a merge de-a busilea si discomfortul provocat de aparitia noilor dintisori, precum si multitudinea de lucruri noi ce trebuie descoperite in jurul sau pot duce la tulburari de somn pentru bebelus si intreaga lui familie. Nici macar bebelusul care avea program riguros de somn zilnic nu mai este foarte incantat de orele de siesta.
Probabil ca va fi nevoie sa reganditi ritualul de mers la culcare. Inca va avea nevoie de 2 reprize zilnice de somn – una in prima parte a diminetii si alta dupa-amiaza tarziu. Chiar daca nu vrea sa doarma, orele de stat linistit ii sunt necesare pentru a-si reinnoi rezervele de energie. Daca copilul este ingrijit de o bona, asigura-te ca aceasta face din somnul de peste zi o prioritate – ultimul lucru pe care ti l-ai dori este sa te intorci obosita de la munca si sa-l gasesti pe cel mic foarte marait si somnoros. Iata cateva idei de linistire a copilului:
- Citeste-i o scurta povestioara, canta-i un cantecel, stinge lumina in camera lui, pune-i putina muzica linistitoare. La aceasta varsta, somnul bebelusilor poate fi deranjat de zgomot si le va fi foarte greu sa adoarma la loc. Probabil o sa fie nevoie sa reevaluezi camera de somn a copilului si sa-l muti intr-un loc mai linistit.
- Daca se trezeste noaptea, verifica sa nu-i fie frig sau prea cald, punandu-i dosul palmei pe piept. Daca se dezveleste, poti folosi un sac de dormit. De asemenea, asigura-te ca temperatura in camera de somn este cuprinsa in intervalul 18-22 grade Celsius.
- Ii este foame? Putin san sau 60 ml lapte formula, fara vorba, fara lumina aprinsa, doar o scurta mangaiere poate fi tot ce-si doreste.
- Il deranjeaza eritemul fesier? Un strat subtire de crema cu zinc si ulei de ricin il vor linisti instant.
- A avut vreo spaima in timpul noptii? Daca bebelusul se trezeste intr-un tipat terifiant, atunci aceasta ar putea fi problema. Din pacate nu-ti poate spune despre ce este vorba, insa cercetarile arata ca bebelusii care nu primesc destula afectiune si atentie in timpul zilei pot trai spaime nocturne.
- Cea mai simpla solutie de adoptat cu un copil care se trezeste noaptea si nu adoarme usor sau pentru unul care se trezeste de mai multe ori pe noapte este sa il iei in patul vostru, al parintilor. Alternativa este abordarea unei atitudini ferme, linistite si prietenoase menita sa linisteasca copilul pana cand acesta adoarme intr-un final.
In medie, copilul inca are nevoie de 14 ore de somn zilnic – de regula 10-11 ore noaptea si 3-4 ore ziua.
Comportament: Bebelusul in miscare
Majoritatea bebelusilor vor incepe sa se miste in intervalul 8-10 luni de viata. Unii vor merge de-a busilea, altii vor avea un mers caraghios ca de crab, altii vor tari funduletul inapoi iar altii nu se vor misca deloc. Nu exista nicio dovada concludenta ca bebelusii care nu se tarasc vor fi mai inceti in dobandirea unor abilitati motrice.
Inainte de a se tari, bebelusul trebuie sa invete sa stea in sezut. Apoi, va trebui sa invete sa-si distribuie toata greutatea pe antebrate si maini. Ulterior trebuie sa-si dea seama cum sa-si aduca picioarele sub el si sa ajunga sa stea in genunchi. Odata insusite toate acestea, va incepe sa se legene inainte si inapoi pana cand, in final, va porini la drum – inainte sau inapoi!
Bebelusii invata mersul de-a busilea la momentul oportun pentru ei si in felul lor. Nu-i poti invata cum sa faca asta, insa ii poti ajuta:
- Aseaza bebelusul pe podea pentru perioade cat mai lungi de-a lungul unei zile, dar ai grija sa nu-l uiti acolo si sa se plictiseasca.
- E de ajutor o paturica, un covor moale sau o salteluta de joaca, ceva care sa-i protejeze genunchii de podeaua tare
- Imbraca-l in haine comode in care sa se miste usor. Stiu ca fetitele sunt adorabile in rochitele dantelate si viu colorate, insa nu sunt deloc practice pentru mersul de-a busilea, se vor impiedica in poalele rochitei
- Verifica sa fie un mediu sigur pentru bebelus in aria lui de desfasurare. Incearca sa anticipezi pericolele punandu-te si tu in genunchi si cautand colturile ascutite, orice obiect de sticla, scari, piese de mobilier instabile, pungi indesate unde nu ar trebui. Gandeste-te: bebelusul poate cadea peste sau in ceva cu potential daunator? Se poate agata de ceva periculos?
Sanatate
La momentul actual bebelusul tau “mananca” un sortiment redus de alimente si probabil ca, pana acum, ai observat schimbari majore in continutul scutecelor, ca sa nu mai amintim de miros, mai ales daca l-ai alaptat pana la 6 luni!
Scaunele normale ale bebelusului sunt moi si, desi e posibil ca bebelusul sa scoata sunete de fortare si sa se inroseasca tot cand face treaba mare, acest lucru este normal atata timp cat scaunul nu este tare si sfaramicios si copilul nu simte durere la eliminare. In caz contrar, este posibil sa aibe constipatie si atunci poti incerca sa-i dai putin suc de prune – o parte pruna mixata cu 3 parti apa fiarta si racita. Daca bebelusul inca simte durere si scaunele nu s-au imbunatatit ziua urmatoare, atunci poti suna medicul. Nu administra medicamente decat la indicatia doctorului!
La polul opus, un scaun moale nu inseamna diaree. De obicei, scaunele moi, mai ales daca sunt apoase, constituie o ingrijorare. Daca si bebelusul pare a nu se simti in apele lui, putem avea de-a face cu o infectie bacteriala cum este gastroenterita sau enterocolitele si giardia, fiind nevoie de sfat medical urgent. Diareea netratata ridica probleme serioase la bebelusi!
Mamica: Astepti prea mult de la tine?
Cand devii parinte pentru prima data te vei simti coplesita de noile responsabilitati si griji venite la pachet cu bebelusul, mai ales daca nu ai petrecut inainte mult timp printre copii mici sau alaturi de mamici cu bebelusi. Este normal pentru parinti sa simta ca desi fac tot ce este posibil, nu e destul de bine si de mult. Accepta acest lucru si incearca cateva strategii care te vor face sa te simti un parinte mai bun:
- Tine-te la curent! Informeaza-te permanent despre cresterea copiilor.
- Ai incredere in instictele tale. Poate ca nu ai avut de-a face prea mult cu bebelusi, insa daca te-ai informat destul si ti-ai trasat niste linii clare de crestere si educare a copilului, nu lasa pe altii sa te descurajeze.
- Fii un parinte pozitiv! Vorbeste doar despre aspectele benefice ale rolului de parinte, adu in discutie doar avantajele si nu dezavantajele in a avea un copil (aminteste-ti ce credeai despre parinti inainte de a naste)
- Fii constienta ca toti facem greseli! Nimeni nu este perfect, insa poti invata din greseli!
- Ai grija de tine! Esti o persoana importanta si ai un rol covarsitor in familie! Acorda-ti timp sa te relaxezi si sa-ti reincarci bateriile – nu-i un capat de tara sa lasi un membru apropiat al familiei sau o prietena buna sa aibe grija de bebelusul tau pentru cateva ore de 1-2 ori pe saptamana! Si o manichiura conteaza! Si cand te simti cu moralul la pamant, imbarbateaza-te! In plus de asta, cum ii transmiti copilului respectul fata de propria persoana daca tu insati esti “repetenta” la acest capitol?! Si nu in ultimul rand, probabil ai observat ca cele mai cochete prietene ale tale sunt acelea care au avut acasa exemplul unei mamici ingrijite, cochete la randul lor!
- Ai grija de relatia ta! Fa-ti timp sa stai impreuna cu partenerul tau si sa vorbiti despre relatia vostra, despre ce va doriti de la viitor, despre meseria de parinte. Comunicati!
- Cere ajutor! Daca ai probleme in relatie, probleme de sanatate fizica sau psihica, cere sfatul specialistilor!
Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:
- tabel crestere in greutate si inaltime, evolutii perimetru cranian si toracic: Indicatori de dezvoltare a copilului
- tabel dezvoltare copil 0-3 ani : Dezvoltare pe luni 0-3 ani
- schema de vaccinari nationale obligatorii si optionale: Schema nationala de vaccinuri obligatorii si optionale
Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!
Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.
«Luna 7 | Luna 9 » |
Comentarii