Bebelusului i se poate oferi de-acum mancarea zdrobita si nu pasata, chiar daca nu are dinti. Este bine pentru dezvoltarea maxilarelor si a limbajului sa invete sa mestece cu gingiile. Unui bebelus care refuza mancarea zdrobita, ii putem oferi “finger food” (imbucaturi, bucatele de alimente preparate). Daca pana acum nu a dat casa peste cap explorand fiecare coltisor, in curand va porni in expeditie, asadar asigura-te ca totul este verificat respectand masurile de siguranta.
- Ingrijire: Despre securizarea casei
- Somn: Plansul nocturn
- Sanatate: Bucatele de mancare
- Joaca: Invata-l sa devina constient de apa
- Mamica
Ingrijire: Despre securizarea casei
Daca bebelusul tau nu a explorat deja fiecare coltisor din casa pentru ca nu este asa mobil precum ceilalti, nu te ingrijora – in curand iti vei dori sa fi ramas un bebelus neputincios. Nu este niciodata prea tarziu sa verifici toata casa avand in minte masurile de siguranta pentru evitarea accidentarii copilului – iti vei multumi mai tarziu.
Procura-ti o poarta de siguranta ce poate fi montata la baza scarilor sau in dreptul usilor camerelor cu cel mai mare potential de accidentare – baia si bucataria. Apoi, aseaza-te in genunchi, la inaltimea prichindelului, si uita-te dupa:
- Covoare care aluneca (adauga o protectie anti-alunecare pentru mocheta)
- Prize neprotejate
- Usile dulapurilor fara cleme de siguranta
- Colturi ascutite ce pot fi protejate prin protectoare speciale
- Substante otravitoare, cum sunt detergentii masinilor de spalat rufe si vase si orice substanta de curatare uzitata in casa (trebuie inchise sub cheie)
- Sobe (preferati caloriferele montate pe perete)
- Cabluri electrice (trebuie ascunse)
- Ferestre joase si usi de sticla (trebuie prevazute cu geam de siguranta)
- Dvd-uri, computere si alte echipamente de sunet aflate la indemana copilului
- Portelanuri sau obiecte de valoare
- Usi care se pot tranti peste degetele firave (montati opritoare)
- Hrana pentru animale (puneti-o in loc sigur)
- Alcool la indemana copilului (incuiati-l sub cheie in dulap)
- Medicamente de orice fel azvarlite la intamplare in baie sau dormitor
La 11 luni bebelusul:
- Cantareste in medie 9 kg si masoara 72-74cm
- Se deplaseaza lateral tinandu-se de mobila, pat
- Sezand, se intoarce intr-o parte sau alta pentru a aduna jucarii
- Pronunta cuvinte usoare: mama, tata, papa, apa
- Comunica pasiv: arata cu mana sau cu privirea unele obiecte din camera
- Reactioneaza la numele lui si la interdictii
- Este suspicios in mediu necunoscut
- Bate din palme sau face cu mana in semn de “la revedere”
- Introduce jucarii intr-o cutie mare, una dupa alta
- E multumit si incantat cand reuseste sa indeplineasca ce si-a propus si iritat in caz contrar; reactioneaza prin plans sau frustrare cand ii este indepartat un obiect din manuta
Somn: Plansul nocturn
Sa faci fata unui bebelus plangaret in timpul zilei este una, insa in timpul noptii urletele nu-s usor de tolerat. Este foarte greu sa gandesti si sa actionezi rational cand esti extenuata.
Odata ce ai eliminat toate posibilitatile pentru care ar plange noaptea (e bolnav, il doare ceva, ii este foame), poti lua in considerare urmatoarele:
- Bebelusul este anxios si nefericit pentru ca este departe de tine (perfect normal, vezi teama de separare in luna 10)
- Bebelusul este prea excitat si deosebit de obosit
- Bebelusul inca nu a invatat sa se linisteasca si sa adoarma singur
Ce poti face:
- Pastreaza o rutina si un program
- Pune bebelusul la culcare treaz si ajuta-l sa adoarma singur. E posibil sa fie nevoie sa te ajuti de un CD cu muzica relaxanta, sa-l mangai, sa-l legeni la inceput, insa incearca sa il dezveti de ultimele doua obiceiuri.
- Nu lasa bebelusul sa se extenueze pe parcursul zilei; daca are nevoie de o siesta, asigura-te ca o face
- Nu jucati jocuri foarte solicitante cu 2 ore inainte de a merge la culcare.
Sanatate: Bucatele de mancare
Pana acum, chiar daca bebelusul tau nu are dinti, trebuie sa ii oferi bucatele de mancare zdrobite sau tocate marunt, chiar si finger food. La varsta de 1 an copilul poate avea aproximativ acelasi meniu cu al restului familiei, cu mici exceptii.
Exersarea masticatiei ajuta bebelusul in dezvoltarea muschilor faciali si a limbajului, asa ca daca piticul tau inca mananca piureuri de legume cu carne, introduceti inca de astazi mancarea facuta bucatele. Ii puteti oferi chiar lui bucatele de mancare pentru a se hrani singur. Va fi foarte incantat si de alte alimente care se dizolva rapid cand sunt supte, nu numai de biscuiti: incercati cu bastonase din branza/ cascaval mai moale, paste gatite, legume precum dovleacul si cartoful, fructe moi ca felii de banane, piersici si caise, chiar si struguri fara samburi.
Faceti tot posibilul sa oferiti copilului mancare pregatita in casa si pastrati borcanasele si mancarea semipreparata ca solutii de rezerva. Pe langa faptul ca esti total constienta de ingredientele si modul de preparare al fiecarei mancari in parte (mancarea comerciala este adesea “imbogatita” cu cereale pentru a ocupa volum mai mare), vei economisi si bani.
Joaca: Invata-l sa devina constient de apa
Bebelusii adora sa se joace cu apa, insa trebuie supravegheati indeaproape. Iata cateva modalitati care sa-l faca pe copil sa iubeasca apa:
- Baia cu bule. Bebelusul va fi foarte incantat sa incerce sa sparga bulele de sapun pe care le faci, atat in baie, cat si afara, la joaca. (Amestecati 1/3 pahar sampon pentru bebelusi cu 1+1/4 pahare apa si 2 lingurite zahar. Folositi o bagheta de facut baloane de sapun.)
- In zilele calduroase, bebelusul se va distra jucandu-se intr-o piscinuta plasata la umbra, sub un copac.
- La baie sau asezat pe un prosop cu un recipient larg cu apa in fata sa, dat-i bebelusului cateva ustensile ce se gasesc in orice gospodarie, unele care plutesc, altele care nu plutesc: o lingura, o masura de la cutia de cereale sau lapte praf, o bucata de hartie, un burete si un dop mare (care nu poate fi inghitit). Se va distra observand ce pluteste si ce nu.
- Cand este ploios afara, insa nu frig, ia-ti o jacheta de ploaie si bebelusul imbraca-l intr-un costum impermeabil si iesiti in gradina sau in parc. Sprijinindu-l, calcati baltile impreuna, invatand ce este uscat si ce este ud. Arata-i melci, frunze ude, noroi – veti explora impreuna.
Niciodata, dar niciodata, nu lasati copilul nesupravegheat in cada de baie sau in apa, chiar si pentru o secunda, si nu va bazati niciodata pe suportul caditei de baie. Bebelusii se pot ineca in cateva secunde, iar acum, ca se ridica deja in picioare, pot cadea din cadita cu suport. Galetile cu apa, iazurile si orice balta mai adanca sunt adevarate pericole pentru bebelusi.
Mamica
Alt copil?
Poate ca v-ati facut planuri ca diferenta de varsta intre copiii dvs. sa nu fie prea mare, sau poate nu sunteti convinsa ca sunteti pregatita deja pentru un al doilea bebelus. Puteti lua in considerare urmatoarele:
Avantaje:
- Majoritatea lucrusoarelor primului copil va putea fi folosita si de catre al doilea
- Vei scapa de pampersi si urmele de lapte de pe hainele tale mai devreme (daca asta iti doresti)
- Te vei putea intoarce mai repede la viata profesionala
- Daca ai peste 35 ani, vei ramane mai usor insarcinata acum, decat peste 1-2 ani
- Diferenta mica de varsta dintre copii, vor putea fi prieteni buni in viitor
Dezavantaje:
- Corpul tau nu a beneficiat inca de un an intreg de recuperare de la sarcina precendenta
- Nu vei mai dispune de timpul necesar pentru a-ti ajuta primul nascut sa faca fata perioadelor dificile ce vor urma
- Rivalitatea intre frati este mai comuna cand diferenta de varsta intre ei este mai mica, mai ales daca sunt de acelasi sex – iese la suprafata la debutul vietii prescolare a primului copil
Fiecare familie e diferita. Trebuie sa decizi ce este potrivit pentru tine, partenerul tau si copilul, fara a tine seama de doleantele celorlati, nici macar ale bunicilor.
Planificati vreo petrecere?
Primele aniversari ale copilului sunt pentru parinti. Ai un copil de 1 an si te-ai descurcat admirabil in aceasta perioada dificila pentru tine si familia ta. Fa din acest moment un eveniment important pentru familia ta si pastreaza o linie cat mai simpla. Daca aveti prieteni cu copii de varste asemanatoare, ii poti include in petrecerea voastra. Tot ce ai nevoie este un aparat foto si un tort. Bebelusul va fi foarte incantat si de felicitarea semnata de toti cei prezenti la prima aniversare, cat si de cadouri in sine!
Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:
- tabel crestere in greutate si inaltime, evolutii perimetru cranian si toracic: Indicatori de dezvoltare a copilului
- tabel dezvoltare copil 0-3 ani : Dezvoltare pe luni 0-3 ani
- schema de vaccinari nationale obligatorii si optionale: Schema nationala de vaccinuri obligatorii si optionale
Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!
Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.
« Luna 10 | Luna 12 » |
Comentarii