A fi mamica este adesea descris ca fiind cea mai grea meserie posibila, insa si cea mai recompensata. Mai jos veti regasi cateva idei despre cum sa iti incarci bateriile. Bebelusul adora atentia ta si iti vom da cateva idei de jocuri pe care le puteti aborda impreuna. Aceasta este si varsta producerii de posibile accidente pe masura ce copilul incepe sa se miste incolo si incoace – vei gasi cateva solutii pentru a evita accidentarile in randurile ce urmeaza.
- Somnul: Ursuletii, paturicile…
- Comportament
- Joaca cu degetele
- Mamica: 10 sfaturi pentru a-ti incarca bateriile
Somnul: Ursuletii, paturicile…
Nu conteaza cum numesti aceste obiecte moi care ii vor deveni companion constant. Pot fi o jucarie moale, o paturica sau o bucata dintr-o paturica, chiar si un articol de imbracaminte. Toate acestea confera copilului un sentiment de siguranta. Cei care adopta un ursulet (sau orice alt plusat) o fac in ce-a de-a doua parte a primului an de viata; ursuletii rezista ani intregi si sunt foarte pretuiti. Vacantele familiei sunt ruinate, noptile pline de spaima atunci cand se pierde plusul favorit. Ursuletul capata un miros si sentimentul ca proprietarii lor stiu ca nu poate fi niciodata inlocuit de alt obiect.
Daca bebelusul tau se afla in aceasta categorie, atunci planifica “actiunea” din timp. Daca este posibil, cumpara inca 2 exemplare si pune-le la pastrare in loc sigur. Daca nu gasesti o copie perfecta, atunci cauta cel mai apropiat model de original. In caz ca inevitabilul se produce si odorul nu-si gaseste prietenul cel bun, ofera-i inlocuitorul: nu va fi acelasi, dar macar nu-ti va ruina toata ziua!
In medie copiii au nevoie de 14 ore de somn zilnic, insa fiecare copil este diferit.
La 9 luni bebelusul:
- Cantareste in medie 8300g si are o lungime de 69-71cm
- Sta singur in sezut(chiar si 10 minute), se ridica singur la patut sau sprijinit de orice obiect stabil, invata sa se catere
- Apuca, ridica si duce tetina la gura
- Merge de-a busilea
- Unii reusesc sa apuce obiectele mici intre degetul mare si aratator(scame de pe covor, sireturi, nasturi), moment important in maturatia motricitatii fine a fiintei umane; lovesc obiectele aflate in manuta unele de altele.
- Introduce un cub intr-o cutie mai mare
- Suge si mesteca usor un biscuite sau o coaja de paine
- Spune cuvinte din 2 silabe: “pa-pa”
- Tipa pentru a atrage atentia asupra sa sau daca este iritat, nemultumit
- Isi recunoaste numele si pe al altor membrii ai familiei
- Reactioneaza corespunzator la unele ordine (da, tine, etc.)
Comportament
NU
Iata o treaba serioasa. Copilul tau creste si invata tot timpul si vei simti ca a-i face fata, pe langa treburile zilnice, iti intinde nervii la maximum. Toti parintii considera ca indeplinirea tuturor acestor nevoi bebelusesti si solicitari zilnice este destul de dificila. De aceea, nu este neobisnuit ca atunci cand simti ca cedezi presiunilor venite din toate partile sa te trezesti tipand la copil “NU!”. La inceput se va speria, insa nu e sfarsitul lumii. Comportamentul lui se va deteriora daca ii ignori iesirile tocmai pentru ca ti-e teama de efectele interdictiilor pe care i le impui. Asta nu inseamna ca a tipa la el este in regula – trebuie sa gasesti modalitatile proprii sa faci fata acestor situatii si comportamentului in plina schimbare al copilului.
Bebelusul poate intelege ca nu trebuie sa continue actiunea pe care o desfasura in momentul in care tu spui “NU” si, in urmatoarele luni va invata sa coopereze. El nu intelege ca tu esti la capatul puterilor.
Este rolul tau ca parinte sa-i oferi un mediu sigur si sa anticipezi cand ar putea face ceva ce te-ar putea supara sau mania – si este datoria ta sa indepartezi pericolul inainte ca bebelusul sa se accidenteze. Trebuie sa il tratezi cu dragoste si blandete.
Atentionare: Indiferent cat de nervoasa ai fi, NU ZGUDUI NICIODATA copilul! Scuturatul copilul poate duce la leziuni nervoase permanente si chiar moarte.
Cazaturile
Pe masura ce copilul devine mobil, va fi expus tot mai mult cazataturilor de tot felul, mai ales cand invata sa se ridice, agatandu-se de mobila, canapele sau persoane. Micile tumbe fac parte din procesul natural de invatare a pozitiei verticale. Cazaturile mai serioase – de pe masa de infasat, un pat la inaltime considerabila, de pe scari sau peste marginea a ceva periculos – sunt cele mai comune cauze de vatamare corporala a copiilor cu varsta sub 5 ani. Acestea au loc si pentru ca cei mici trebuie sa deprinda, de asemenea, sa faca deosebirea intre ce este periculos si ce este sigur.
O investitie valoroasa pentru sanatatea familiei este o poarta de siguranta. Poate fi montata in capatul sau la baza scarilor, in usile camerelor cum sunt baia, bucataria sau usa din spate a casei. Cele portabile sunt ideale pentru ca le poti adapta in functie de locul unde se deplaseaza copilul, chiar si atunci cand mergi in vizita sau in vacanta. Nu trebuie sa fie cel mai scump model – si cele ieftine isi fac treaba foarte bine, iar daca intentionezi sa mai aduci pe lume un fratior sau o surioara, investita se va amortiza de la sine (poti lua in considerarare achizitionarea unui astfel de dispozitiv la mana a doua).
Bebelusii pot cadea din scaunele de masa si de pe masa de infasat. Se intampla chiar atunci cand trebuie sa-ti iei privirea de la ei pentru 2 secunde sa raspunzi cuiva sau sa iei ceva ce-ti trebuie, asa ca mai bine a-i folosi centurile de siguranta pentru astfel de accesorii. Pentru scaunul de masa este indicata centura de siguranta in 5 puncte, la fel ca si pentru carucioare sau landouri, alte echipamente cu rata mare de incidenta a cazaturilor. Leaganele si scaunele de copii pot fi si ele incluse in categoria obiectelor de unde copiii se accidenteaza cel mai usor, asadar asigura-te ca nu le folosesti la o inaltime prea mare fata de podea, atunci cand copilul sta in ele.
Premergatoarele sunt extrem de periculoase si au fost cauza multor accidente. Bebelusul se poate misca fara control, de aceea organizatiile de sanatate impreuna cu pediatrii nu recomanda folosirea lor de catre copii.
Joaca cu degetele
Va puteti folosi degetele pentru a juca jocuri simple cu bebelusul:
”Unde e degetul mare?” (tine pumnii stransi)
“Unde e degetul mare?” (tine pumnul strans la o mana si scoate doar degetul mare)
“Uite-ma!” (tine pumnul strans si la cealalta mana si scoate si celalalt deget mare)
“Ce mai faceti astazi, domnule?” (un deget mare da din cap catre celalalt)
“Foarte bine, multumesc!” (da din cap si celalat deget mare)
“Fugi!” (ascunde o mana la spate)
“Fugi!” (ascunde si cealalata mana la spate)
sau
“Purcelusul asta mic s-a dus la piata” (scutura usor degetul mare al bebelusului)
“Purcelusul asta mic a ramas acasa” (scutura usor aratatorul bebelusului)
“Purcelusul asta mic a mancat friptura” (scutura usor degetul mijlociu al bebelusului)
“Purcelusul asta mic n-a mancat nimic” (scutura usor inelarul bebelusului)
“Purcelusul asta mic a plans tot drumul spre casa” (scutura usor degetul mic al bebelusului si gadila-i palma)
sau, efectuand aceleasi miscari, ii poti canta:
“Degetul mare pleaca la plimbare,
Aratatorul duce bastonul,
Mijlociul duce pardesiul,
Inelarul cara geamantanul,
Degetul mic nu duce nimic”
Invata-l sa bata din palme! Alegeti o melodie ritmata si bate tu din palme pe ritmul muzicii. In curand va reusi sa te imite!
Mamica: 10 sfaturi pentru a-ti incarca bateriile
Munca de mama este obositoare. Iata 10 metode care te vor ajuta sa te reenergizezi in timp ce bebelusul tau isi face siesta zilnica:
- Pune picioarele deasupra capului! Aseaza-te cu spatele pe podea, cu fundul lipit de plinta parchetului si picioarele sus pe perete; stai asa macar 5 minute, apoi ridica-te usor (respira de 7 ori inainte de a te ridica)
- Fa o baie calda, relaxanta, citind revista ta preferata.
- Cere-i partenerului un masaj la gat si umeri si promite si tu unul la schimb
- Pune-ti un DVD haios si razi cu pofta – rasul te va relaxa foarte bine.
- Pune o masca pe ochi, seteaza ceasul sa sune peste 20 minute si dormi putin.
- Pune-ti sa cante muzica preferata si ascult-o linistita, intinsa pe pat.
- Pune-ti muzica si danseaza, daca asta vrei sa faci.
- Daca ai animale de casa, periaza-le!
- Fa-ti manichiura/ pedichiura.
- Ia cu tine o bautura calda sau rece, dupa sezon, si iesi in curte sau pe balcon si priveste lumea.
Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:
- tabel crestere in greutate si inaltime, evolutii perimetru cranian si toracic: Indicatori de dezvoltare a copilului
- tabel dezvoltare copil 0-3 ani : Dezvoltare pe luni 0-3 ani
- schema de vaccinari nationale obligatorii si optionale: Schema nationala de vaccinuri obligatorii si optionale
Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!
Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.
« Luna 8 | Luna 10» |
Comentarii