Ne propunem sa dezbatem un subiect fierbinte pentru toti parintii de baieti, fie ei inca bebelusi sau deja copii de scoala. Intrucat exista multa confuzie la nivelul parintilor, mamici si tatici deopotriva, iar personalul medical autohton nu a ajuns la un consens in privinta diagnosticarii si “tratarii” asa-zisei fimoze, se impune informarea corecta, timpurie a tuturor celor interesati.
Vom incerca sa va dezvaluim cele mai importante aspecte cu privire la dezvoltarea normala a preputului, personajul principal in subiectul dezbatut, si ce anume implica ingrijirea corecta a organelor genitale masculine inca din viata de bebelus si pana la trecerea de adolescenta.
- Ce este preputul?
- Rolul preputului
- Evolutia preputului in copilarie
- Varsta retractarii naturale a preputului
- Ingrijirea corecta a penisului, de la nastere pana in adolescenta
- Decalotarea fortata
- Roseata, smegma, adeziunile, balonarea, fimoza si parafimoza
- Decalotarea timpurie si diagnosticul gresit
Ce este preputul?
Preputul este o membrana dubla de piele care acopera si protejeaza glandul (capul) penisului normal. Este un organ de atingere specializat, sensibil si functional, nicio alta parte din corp nu mai serveste unui asemenea scop.
Preputul este o parte integranta din sistemul dermic al penisului. Este o structura complexa si sofisticata cu multe proprietati unice. Printre caracterisiticile preputului amintim elasticitatea foarte mare, lipsa totala de grasime subcutanata si faptul ca este captusit cu un strat foarte subtire de muschi.
Preputul este mai mult decat o simpla bucatica de piele; este un organ complex, foarte mobil, compus dintr-o retea complicata de vase de sange, muschi si nervi. De fapt, preputul contine aproximativ 80 m de fibre nervoase si sute de mii de terminatii nervoase erogenice de diferite tipuri, care percep chiar si cea mai slaba presiune, atingere, miscare, diferenta de temperatura sau variatie de textura.
Rolul preputului
Natura a construit delicatul gland (capul penisului) pentru a fi un organ intern. La penisul normal, intact, glandul este de un rosu sau purpuriu bogat, lucitor. Preputul protejeaza glandul, mentinandu-l intr-o conditie excelenta.
In multe situatii, putem asemana pretului pleoapelor: el acopera, curata si protejeaza glandul asa cum pleoapele fac aceleasi lucruri pentru ochi. Asa cum pleoapele se deschid si se inchid pentru a dezvalui ochiul, asa se poate deschide si preputul pentru a releva delicatul gland. Faldul interior al preputului este captusit cu un strat subtire de muschi numic mucoasa, acelasi intalnit la captuseala buzelor, interiorului bucal sau in pliul interior al pleoapei. Faldul interior al preputului pastreza sanatoasa, curata, calda, umeda, lucitoare si sensibila suprafata glandului. El protejeaza glandul penisului si meatul uretral in cazul bebelusilor care poarta scutece, prevenind iritatia de la contactul cu urina, iar la baietii mai mari si barbati protejeaza glandul sensibil al penisului. Preputul poate avea, de asemenea, functii specifice legate de senzatii si imunitate.
Evolutia preputului in copilarie
La nastere, preputul baieteilor este strans lipit de capul penisului, acesta fiind modalitatea prin care corpul isi protejeaza organele genitale de urina si fecale, bacteriile si alte particule straine nefiind capabile sa le invadeze. Multi dintre baietei au un preput ingust, aproape imposibil de retractat. Preputul non-retractabil este normal la nastere si ramane o situatie normala chiar si dupa anii adolescentei. Orificiul preputului actioneaza ca un sfincter, adica singurul lui rol este acela de a permite eliminarea urinei.
Pe masura ce copilul creste, preputul incepe sa se separe de glandul penisului. In timpul sau dupa procesul de separare, sub pielea preputului se pot acumula celule moarte sub forma de smegma (prezenta si in cazul sexului feminin), smegma care ajuta in separare, diferentiind preputul de gland. Nu se va incerca curatarea smegmei, intrucat ea va fi eliminata singura prin orificiul preputului.
Este absolut inutila si interzisa retragerea fortata a preputului pentru a se curata, de fapt nu vei reusi sa cauzezi decat durere, sangerare, zgariere si vatamare a penisului. Preputul, fuzionat cu glandul la nastere, nu necesita igiena, pentru ca nu exista spatiu in care s-ar putea acumula ceva ce trebuie indepartat. Decalotarea penisului inainte de vreme poate duce la introducerea unor bacterii straine care cauzeaza infectii.
Retragerea naturala a preputului se datoreaza eliberarii de hormoni care are loc pe parcursul copilariei si adolescentei. Pe masura ce nivelul de hormoni creste, tesutul fibros al preputului este inlocuit de unul mai elastic. Crescand, baietelul incepe sa-si exploreze organele genitale si, cu timpul, tesutul elastic va permite preputului sa se largeasca. Acest lucru poate avea loc la orice varsta, insa nu la cei mici; de fapt, 50% dintre baietei prezinta un preput retractabil pana la implinirea varstei de 10 ani, restul intre 10 ani si perioada finala a pubertatii.
Asadar, singura functie pe care trebuie sa o indeplineasca penisul unui baietel in copilarie este urinarea. Cu alte cuvinte, daca baiatul poate urina, atunci penisul sau trebuie lasat in pace.
Multi baietei isi vor atinge penisul si se vor distra jucandu-se cu el, mai ales in intervalul de varsta 3-5 ani. Este o etapa normala in dezvoltare prin care invata mai multe despre corpul lor. Odata ce preputul este pregatit sa se retraga, probabil ca baiatul tau va descoperi asta de unul singur.
Varsta retractarii naturale a preputului
Aproape toti baieteii se nasc cu preputul fuzionat de capul penisului, glandul. Multi dintre ei au un preput ingust care nu se poate retrage. Preputul non-retractibil este normal la nastere si ramane o situatie des intalnita chiar si dupa anii adolescentei. La unii dintre baieti, decalotarea naturala apare mai devreme, in vreme ce 2% dintre barbati au un preput neretractabil pentru intreaga viata, fara ca aceasta sa prezinte o afectiune medicala sau sa necesite vreun tratament.
Exista trei situatii posibile pentru preputul non-retractabil:
- fuziunea preputului cu glandul penisului (asa cum am specificat, perfect normala in primii ani de viata)
- orificiul preputului este prea ingust
- Frenulum breve (frenulum – ata penisului- scurt, o situatie rara, diagnosticata doar dupa eliminarea motivelor anterioare)
Primele doua situatii sunt normale in copilarie si nu sunt patologice la copii. Cea de-a treia poate fi tratata conservator, pastrand preputul.
Exista 2 studii cu privire la varsta retractabilitatii naturale a preputului.
Primul dintre ele, efectuat de un medic danez si publicat in 1968, tara unde circumcizia este rar intalnita, s-a axat pe cercetarea baietilor de varsta scolara. Concluziile sale au fost ca incidenta fuziunii preputului cu glandul penisului scade pe masura ce baiatul creste, iar retractabilitatea preputului creste odata cu varsta. Oster a examinat baietii de 6-17 ani inscrisi in anul scolar 1957-1958 pana in 1964-1965, notand urmatoarele situatii:
Oster a numit fimoza un preput neretractabil, iar pe cel greu retractabil, preput ingust. Conform descoperirilor sale, 90% dintre baietei vor avea un penis retractibil in mod natural, normal pana la varsta de 16 ani.
Kayaba, un medic japonez, a studiat 603 baieti japonezi, confirmand rezultatele obtinute de Oster si accentuand faptul ca retractabilitatea completa a preputului nu apare la aproape jumatate dintre baieti pana la debutul adolescentei, o situatie normala care nu necesita tratament.
Asadar, nu exista o anumita varsta pana la care preputul trebuie sa fie complet retractabil: aproximativ 50-60% dintre baietii in varsta de 10 ani nu poseda un preput complet retractibil, insa, procentul de decalotare naturala a preputului creste rapid odata cu anii de sfarsit ai pubertatii.
Daca un preput ingust sau non-retractabil devine o problema, exista tratamente alternative circumciziei pentru a rezolva afectiunea. Circumcizia este o procedura demodata, radicala, traumatizanta, disproportionata si total inutila in cazul unei probleme atat de minore.
Ingrijirea corecta a penisului, de la nastere pana in adolescenta
In ceea ce priveste igiena preputului la baieteii bebelusi si de varsta prescolara, exista o zicala: are nevoie de la fel de multa atentie si ingrijire ca si cotul! Cu alte cuvinte, in afara de spalatul exterior al penisului, la fel ca orice alta parte a corpului, nu trebuie sa se faca nimic special. Preputul copilului nu trebuie niciodata retractat pentru a se curata interiorul sau, cel putin nu pana ce retragerea sa se poate face cu usurinta, fara implicarea vreunui disconfort.
Prima persoana care trebuie sa retraga preputul (sa decaloteze) este insusi proprietarul penisului, baietelul. Oricui altcuiva ii este interzis sa se atinga de penisul copilului.
Varsta medie la care are loc decalotarea naturala a penisului este in jurul varstei de 10-11 ani (de fapt, unele studii o situeaza la 10.4 ani). Pana atunci, preputul va incepe sa se detaseze singur (desi cateodata o face mai tarziu – 2% dintre barbati niciodata, alteori mai devreme).
Pana aproape de pubertate, corpul nu produce nimic care sa necesite a fi indepartat, curatat, clatit. Chiar daca devine extrem de murdar, sezutul in cada plina cu apa calda, fara sapun, este de ajuns pentru curatarea preputului si a penisului. Odata ce baietelul isi va retrage singur preputul, este de ajuns sa o faca la dus, sa clateasca cu apa calda si sa-l readuca (obligatoriu) in pozitie normala. Fara sapun si fara a freca zona de sub preput! Asadar:
La bebelusi si copii mici
- preputul baiatului nu trebuie niciodata retras fortat pentru a fi curatat, intrucat nu este nevoie; atata vreme cat preputul nu se retrage usor, se va spala doar partea exterioara a penisului .
- daca ii faci tu baie, spala-i penisul ca orice alta parte din corp, fara a insista in vreun fel, si clateste-l bine de orice urma de sapun sau spuma.
- scutecele ude sau murdare de fecale vor fi schimbate cat mai des posibil
- se va incerca lasarea libera a copilului, fara scutec, pentru perioade scurte de timp, mai ales daca este prezenta si vreo iritatie in zona genitala
- pielea rosie, dureroasa va fi tratata prin bai calde de sezut (se aseaza copilul cu funduletul in apa calda, fara sapun); se sterge bine apoi.
- nu aplicati creme sau lotiuni antiseptice pe penis sau preput.
- daca preputul s-a separat de gland, retrage-l usor si curata-l cu apa calduta, sub dus. Daca folosesti sapun, clateste foarte bine. Adu intotdeauna preputul in pozitie normala (sa acopere glandul penisului).
La adolescenti si barbati
- odata ce preputul se retrage cu usurinta, baiatul tau trebuie sa invete sa o faca singur, sub dus, ca parte a rutinei de curatare a corpului. Multi dintre ei evita sau uita sa o faca, asa ca incurajeaza-l sa retraga preputul si sa clateasca zona de fiecare data cand face o baie corporala sau macar saptamanal (obiceiurile de igiena pe care i le transmiti acum il vor urmari de-a lungul intregii vieti, protejandu-l de bolile cu transmitere sexuala si cancer la nivelul penisului sau uterului partenerei). Asigura-te ca zona va fi bine clatita de sapun si ca baiatul trage preputul peste glandul penisului pentru a-l acoperi si proteja.
Decalotarea fortata
Este absolut inutil si interzis sa retragi fortat preputul pentru a-l curata, de fapt nu vei reusi sa cauzezi decat durere, sangerare, zgariere si vatamare a penisului. Preputul, fuzionat cu glandul la nastere, nu necesita igiena, pentru ca nu exista spatiu in care s-ar putea acumula ceva. Decalotand penisul inainte de vreme poti facilita accesul unor bacterii straine care cauzeaza infectii.
Decalotara fortata, prematura poate avea urmatoarele efecte:
- multa durere
- ruperea preputului de gland lasa o rana deschisa care se poate infecta
- suprafetele cu rani rezultate in urma retragerii fortate a preputului pot forma adeziuni intre preput si gland
- ruperea preputului pe suprafete mici, la nivelul orificiului, datorate incercarii de a decalota penisul poate forma o cicatrice lipsita de elasticitate, ceea ce in timp duce la fimoza (cicatriciala)
- preputul poate ramane blocat in spatele glandului (parafimoza). Prin compresia glandului, preputul poate fi readus in pozitia initiala, in caz contrar, se impune una din masurile descrise mai jos.
Ce se intampla in cazul baietilor decalotati fortat?
- retragerea fortata prematura a preputului este deosebit de dureroasa, intrucat acesta este una dintre cele mai dense zone nervoase din organismul masculin. Cercetarile arata ca numai durerea insasi poate produce consecinte psihologice marcante.
- copilul prezinta o infectie iatrogena (provocata de medic) datorita decalotarii fortate. De cele mai multe ori, retragerile fortate ale preputului se realizeaza fara manusi chirurgicale, betadina sau alt antiseptic, iar rana deschisa rezultata devine un loc propice pentru bacterii de tot felul
- infectia poate degenera in ulcer pe uretra sau stenoza uretrala, influentand urinarea.
- ranile produse, suprafetele sangerande separate anterior de o membrana naturala, pot fuziona, cauzand aderente nenaturale care in cele din urma vor disparea, insa asta nu se intampla intotdeauna
- infectia rezultata poate lasa cicatrici care duc la un preput inelastic, ingreunand igiena si intervenind in buna desfasurare a actului sexual
- inelasticitatea preputului poate cauza fimoza, o ingustare nenaturala a preputului fata de gland si care nu cedeaza odata cu timpul, fiind nevoie de interventie chirurgicala
- copilul cu un preput inelastic poate suferi de episoade multiple de parafimoza
- copilul poate prezenta erectii nocturne care ii deranjeaza somnul (4-5 episoade in fiecare noapte, pe parcursul intregii vieti sunt normale) care intervin in faza profunda de somn, putand crea chiar disfunctii sexuale in viata adulta
- copilul poate dezvolta anumite aderente de piele care nu se vindeca niciodata
- cu siguranta, copilul va deveni deosebit de reticent in a mai lasa vreun adult sa-i atinga organele genitale, unii chiar vor evita baita.
Aceste situatii nu sunt intalnite la toti cei care au avut parte de o decalotare fortata, iar milioane de baieti s-au refacut fara sechele, insa exista si alte milioane care au avut de suferit intreaga viata de pe urma acestei nefericite proceduri.
In cazul unui copil caruia preputul i-a fost retras fortat, practica va fi incetata degraba si preputul va fi lasat sa se vindece. Baile calde de sezut ajuta, aerul si apa, alaturi de capacitatea naturala de vindecare a corpului vor remedia problema. Bineinteles, parintii trebuie sa fie vigilenti in urmarirea posibilelor infectii ce pot aparea in urma inflamatiei initiale datorate decalotarii fortate. Nu se aplica creme, nu se spala cu sapun, ci se lasa sa se vindece de la sine. La baie se foloseste doar apa calda, iar penisul nu se freaca, ci organele genitale sunt lasate in pace, sa-si urmeze cursul natural de vindecare.
Roseata, smegma, adeziunile, balonarea, fimoza si parafimoza
Roseata din varful penisului
Este o situatie des intalnita care se poate datora iritatiei cauzate de scutecele murdare, reziduurile de sapun, inotului in ape prea bogate in clor, hainelor care nu sunt bine clatite de sapun, tratamentului cu antibiotic sau incercarii de a retrage fortat preputul. O urina foarte acida si concentrata (din cauza consumului mic de apa) poate intretine acest aspect.
Atunci cand bacteriile din fecale interactioneaza cu urina ia nastere amoniacul care arde pielea si cauzeaza dermatita amoniacala, cunoscuta mai ales ca dermatita de scutec.
Schimbarea cat mai deasa a scutecului, clatirea si uscarea temeinica a zonei genitale si evitarea decalotarii fortate pot remedia problema. Se vorbeste si despre aplicarea de putina crema de fundulet pe varful preputului, insa nu recomandam aceasta metoda.
Smegma – depozitele de sub pielea preputului
Aglomerarile alb-galbui de sub pielea preputului sunt depozite de smegma si sunt formate din celule moarte care odata au contribuit la atasarea preputului de glandul penisului. Smegma este un lucru normal, natural, ajutand la separarea preputului de gland, iar aglomerarile vor disparea pana la urma, fara a necesita vreun tratament. Atunci cand observi astfel de depozite de smegma sub preput, inseamna ca a inceput procesul de separare naturala a preputului de gland. Nu se va incerca curatarea smegmei, intrucat ea va fi eliminata singura prin orificiul preputului.
Adeziunile
Pe masura ce preputul se separa de gland, unele zone pot ramane atasate de capul penisului. Aceste atasamente se numesc adeziuni si ele sunt intalnite la majoritatea baietilor pe parcursul procesului de decalotare naturale. Odata cu separarea normala a preputului de gland, aceste adeziuni se vor rupe de la sine, iar pana spre 17 ani vor fi inexistente. Adeziunile nu trebuie rupte fortat – timpul si comportamentul explorator normal al adolescentului vor avea grija ca ele sa dispara odata ce copilul inainteaza in varsta.
Balonarea preputului la urinare
In cazul unor baietei cu preput incomplet retractabil, vidul poate cauza balonarea preputului atunci cand copilul urineaza. Balonul dispare pe masura ce urina isi face loc prin orificiul preputului. Situatia nu implica durere, rareori penisul se poate umfla, iar urina trebuie sa fie scursa prin orificiul preputului. Face parte tot din procesul normal de separare a preputului de gland.
Fimoza
Ingustarea persistenta a preputului, impiedicand retractabilitatea lui dupa varsta la care decalotarea se poate face normal (dupa anii adolescentei) se numeste fimoza. Fimoza poate fi rezultatul unei maturizari tardive sau a vatamarii varfului preputului.Tratamentul implica vindecarea sau eliminarea cicatricei produse in urma incercarii fortate de a retracta preputul. Aplicarea unei creme cu steroizi la nivelul orificiului preputului vreme de 4 saptamani rezolva 80% dintre cazurile de fimoza. Daca aceasta metoda nu reuseste, este nevoie de o interventia chirurgicala, in unele cazuri fiind necesara chiar circumcizia.
Parafimoza
Parafimoza presupune un preput permanent retras. Preputul se aduna ca un inel de cauciuc in jurul penisului, cauzand umflarea acestuia si multa durere. Doctorul va incerca sa readuca preputul in pozitia initiala, rulandu-l peste gland. Este posibila aplicarea unei creme cu anestezic pentru reducerea durerii. In cazul in care nu reuseste, se va incerca drenarea lichidului care a produs inflamarea penisului sau taierea benzii de preput care nu se retrage inapoi. Datorita recidivelor, parafimoza este a doua cauza de circumcizie, dupa fimoza.
Decalotarea timpurie si diagnosticul gresit
Atunci cand un medic pune diagnosticul de fimoza unui baietel este pentru ca exista o lipsa a intelegerii dezvoltarii normale a preputului. Pentru a recunoaste aceasta afectiune, doctorul va fi trebuit fie sa retraga preputul, fie sa incurajeze baiatul sa o faca, ceea ce este total interzis datorita motivelor expuse mai sus.
In al doilea rand, pana si Asociatia Americana de Pediatrie a introdus specificatii clare in legatura cu pericolele retragerii fortate a preputului abia in 1990. Un studiu realizat pe 300 baieti pentru a determina varsta medie la care apare retragerea naturala a preputului a concluzionat ca pana ce baiatul atinge varsta de 3 ani, decalotarea penisului va fi posibila, ceea ce s-a tradus printr-o asa-numita “data de expirare” in mintea medicilor care au inceput sa se alarmeze atunci cand practica demonstra contrariul. Ulterior, teoria a fost infirmata, intrucat studiile realizate pe mii de baieti au demonstrat ca doar 50% dintre baieti au un penis retractabil pana la varsta de 10 ani.
Si nu in ultimul rand, dezvoltarea preputului nu este predata in scolile de medicina: medicii nu invata despre cum este structurat preputul, cum se dezvolta de-a lungul copilariei si despre rolul sau protector. Seinvata, intr-adevar, despre fimoza, insa nu se precizeaza ca ea este diagnosticabila doar la cei trecuti de adolescenta si ca asa-zisa fimoza congenitala este absolut normala, preputul fiind conceput a fi perfect atasat de glandul penisului si a ramane intact pe toata perioada vietii.
Comentarii