baita bebelusului1 149x200 Baita bebelusului

Baita bebelusului

Oare de ce fiecare proaspata mamica se sperie asa usor de momentul baitei bebelusului?! Nu-i mare filosofie: avem nevoie doar de putin mai multa atentie, intrucat indemanarea o vom deprinde in timp, spaland copilul in fiecare seara. Daca solicitati ajutor si din partea partenerului, facand din baita de seara un ritual ce se respecta de catre toti membrii familiei, atunci temerile tale ar trebui sa se risipeasca numaidecat. Curaj!

Sfaturi

Inainte de baita copilului, aseaza la indemana hainutzele, prosoapele si alte accesorii necesare pentru baita.

  • Nu lasa copilul nesupravegheat nici macar 1 secunda. Asigura-te ca tot ce ai nevoie se afla la maximum un  brat distanta de locul de desfasurare a acestui moment.
  • Inchide toate ferestrele. Copilul este extrem de sensibil si orice curent venit de afara ii poate cauza o raceala. Asigura-te ca incaperea este calda.
  • Daca inca nu i-a cazut cordonul ombilical, foloseste un burete la baie. Poti incepe baita in cada dupa ce cordonul ombilical cade si buricul s-a vindecat. Nu uda cordonul ombilical; daca se uda din greseala, pune putin alcool pe el.
  • Daca baietelul a fost circumcis, nu folosi cadita pana rana nu se vindeca.
  • Exista o multime de cadite din care poti alege. Unele au un scaunel pentru a sprijini copilul; altele includ un colac ce poate fi indepartat, astfel incat copilul sa nu fie imersat complet in apa. Exista modele umflate in care se poate scufunda copilul sau modele care incap in cada normala de baie.
  • Daca nu aveti o cada, insa aveti o chiuveta larga, puteti spala copilul in ea. Asigurati-va ca este bine spalata si dezinfectata inainte de baita si ca este dotata cu un opritor.
  • Plasati un prosop pe fundul cazii sau chiuvetei pentru a nu fii foate alunecoasa. Umpleti cada sau chiuveta cu apa si testati-i temperatura. Nu turnati niciodata apa atunci cand copilul este in cadita, intrucat se poate schimba brusc temperatura.
  • nou nascut la baita 150x200 Baita bebelusului

    Nou-nascut la baita

    Odata ce apa (la temperatura corecta, 36-38 grade Celsius) este gata, dezbraca copilul si aseaza-l usor in cadita. Nu uita sa ii sustii intotdeauna gatul si spatele cu o mana pana cand va fi capabil sa stea de unul singur. Cu cealalta mana, folosind o manusa moale de baie, spala-i urechile si gatul, acordand atentie straturilor multiple de piele. Apoi spala-i pieptul, piciorusele, organele genitale si spatele.

  • Nu-l spala in interiorul urechilor. Aceasta zona este foarte delicata si o poti rani.
  • Foloseste un sapun sau un sampon foarte bland, destinat special copiilor. Nu-i aplica sapun pe fata.
  • Daca-i samponezi capul, pune un prosop peste copil si uda usor capul cu apa. Samponeaza si apoi uda bine cu apa pentru a clati. Daca bebelusul are dermatita seboreica, samponeaza-i capul mai des. Cand aplici samponul, piaptana-i parul pentru a indeparta cojile. Acopera-i capul cu un prosop dupa aceasta operatiune.

Dupa ce copilul a fost complet spalat, acopera-l cu un prosop si imbraca-l incet. Este bine sa eviti folosirea oricaror lotiuni sau pudre pe pielea nou-nascutului.