cap plat 200x150 Capul plat sau plagiocefalia

Bebelus care a dormit numai pe spate

Schimbati pozitia de somn a bebelusului in fiecare noapte? Daca nu, acest lucru poate duce la formarea de locuri sau chiar portiuni plate pe suprafata capului.

Paul a fost un baietel perfect sanatos la nastere. Totul parea normal la inceput, dar cand a  implinit doi ani, parintii lui au observat ca este ceva in neregula cu capul baietelului. Au consultat medicul care i-a asigurat ca nu-i nimic anormal cu baiatul si ca pe parcurs capsorul o sa-si revina la o forma normala. Parintii au fost usurati la auzul unei asemena vesti, insa au continuat sa monitorizeze indeaproape capul lui Paul. Dupa 4 luni, parintii si-au dat seama ca Paul nu-si va recapata forma normala a capului. Era plat pe o parte si normal dezvoltat pe partea cealalta. Asa ca s-au hotarat ca era timpul sa afle cu adevarat ce se intamplase.

Paul dezvoltase o forma de asimetrie craniana cunoscuta sub numele de plagiocefalie. Exista trei tipuri de asimetrie craniana:
– plagiocefalie: capul copilasului este asimetric pe laterale, una din partile laterale este mai plata decat cealalta
– brahicefalie: spatele capului este plat
– scafocefalie: capul copilului este lung si ingust

De ce se intampla toate astea?

Craniul unui nou-nascut este foarte moale si este in plina dezvoltare. Oasele pot fi foarte usor afectate de presiune. Cand bebelusul doarme pentru mult timp intr-o singura pozitie, o anumita presiune este exercitata asupra unei portiuni precise de pe suprafata craniului, aplatizand-o. Ca rezultat, bebelusul poate forma un cap plat.

Acest aspect se imbunatateste de unul singur?

In niciun caz aplatizarea craniului nu influenteaza dezvoltarea creierului. In plus, destul de des, pe masura ce bebelusul creste, craniul isi recapata forma, insa acest lucru nu se intampla intotdeauna, asa ca este mai bine sa nu riscati. La urma urmei, prevenirea este mult mai buna decat orice leac.

Prevenirea

Un cap plat apare atunci cand copilul doarme in aceeasi pozitie, cu capul intors in aceeasi parte, in fiecare noapte. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa intoarceti copilul in fiecare noapte. Probabil ca bebelusul va dori sa fie cu fata catre camera si nu catre perete. Asa ca daca adormiti bebelusul la capul patului in una din nopti, iar in cealalta il plasati la piciorul patului, astfel bebelusul va adormi si pe partea dreapta si pe cea stanga.

Evitati sa adormiti copilasul pe burtica. Desi acesta nu poate fi cazul unei morti subite, statisticile arata ca dormitul pe burta creste riscul aparitiei unui asemenea incident. Desigur, acest lucru nu inseamna ca bebelusul nu poate dormi de loc pe burtica. Acest lucru este posibil, insa numai sub stricta dvs. supraveghere si pentru perioade scurte de timp. Acest lucur nu numai ca va ajuta bebelusul sa nu dezvolte portiuni plate  pe cap, il va ajuta si in dezvoltarea ulterioara.