afbe23bc236071df carseat.jpg.xxxlarge 2x 200x133 450 lei amenda pentru soferii care nu folosesc scaunele auto pentru transportul copiilor!

Scaunul auto este obligatoriu!

O initiativa laudabila a Ministerului Afacerilor Interne devine litera de lege pentru soferii romani la sfarsitul lunii septembrie, “beneficiarii” acestui proect fiind toti copiii cu varsta de pana in 12 ani.

Parinti fiind, cu totii am trecut prin momente in care copilasii nostri refuzau sa mai stea in scaunul auto sau incercau sa se elibereze usor din centurile de siguranta. Cateodata se intampla sa cedam, mai ales daca era vreun adult prin preajma care ar fi putut tine copilul in brate, sau cateodata eram fermi si exemplificam copilului cum masina nu mai porneste daca nu se aseaza corespunzator in scaunul auto. In ambele cazuri, statul roman ne da o mana de ajutor incepand cu 28 septembrie 2014! 

In incercarea de a ne alinia la standardele europene privind siguranta auto a pasagerilor in masina, unde obligativitatea scaunelor auto si a centurilor de siguranta este deja obisnuinta, Ordonanta Guvernului 21/2014 aduce cateva precizari menite sa puna in vizorul parintilor importanta asigurarii copiilor la drum in sisteme omologate. Asadar, este interzis transportul copiilor cu varsta mai mica de 3 ani in autovehicule care nu prezinta sisteme de siguranta (scaune auto omologate si centuri de siguranta). Mai mult decat atat, soferilor le revine responsabilitatea informarii pasagerilor cu privire la obligativitatea purtarii centurilor de siguranta, fie ei copii sau adulti. Noutatea legii consta in sanctionarea soferului care nu respecta aceste prevederi cu 3 puncte de penalizare si 4-5 puncte de amenda (1 punct amenda reprezinta 90 lei, adica maxim 450 lei), iar daca amenda este platita pe loc, cuantumul ei se reduce la jumatate. Exceptie de la aceasta regula o reprezinta autovehiculele destinate transportului public si taxiurile, cu conditia ca minorul sa ocupe orice alt loc in afara celui de pe scaunul din fata al masinii. 

Scaunul auto nu este un moft! Siguranta si confortul copilului sunt principalele motive pentru care parintii din lumea intreaga aleg sa investeasca intr-un scaun auto pentru plimbarile cu masina. Despre cum puteti alege scaunul potrivit puteti citi pe larg aici.

Bineinteles, exista modele nenumarate de scaune auto care satisfac nevoile oricarui copil si parinte, intr-o paleta extinsa de preturi, in functie de greutatea si varsta copilului. Alege din peste 400 modele testate si omologate cu preturi incepand de la 175 lei si transport gratuit!