anemia 200x200 Totul despre anemia la copii

Anemia la copii

Anemia feripriva, anemia datorata deficientei de fier, este cea mai comuna forma de anemie. Fierul este introdus in organism prin intermediul alimentelor, insa corpul nostru foloseste fierul produs de globulele rosii vechi.

Anemia feripriva apare, in general, in intervalul de varsta 9 luni – 2 ani, de aceea toti copiii ar trebui evaluati prin recoltarea de analize de sange in vederea stabilirii nivelului de fier din organism.

  1. De ce este fierul important pentru organism?
  2. De cat fier au nevoie copiii?
  3. Cauzele si factorii de risc ai deficientei de fier la copii
  4. Simptomele deficientei de fier la copii
  5. Cum prevenim deficienta de fier
  6. Trebuie facute analize pentru a depista deficienta de fier?
  7. Tratarea deficientei de fier la copii

De ce este fierul important pentru organism?

Un copil se naste cu aproximativ 0,5 g de fier in corp. In adolescenta, un individ sanatos are 5 g de fier in organism. Aceasta crestere de 900% in cantitatea de fier din corp se datoreaza fierului continut de alimentele consumate sau vitaminele administrate.

Fierul este un nutrient cu rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului. El ajuta la transportul oxigenului din plamani catre restul organelor, pentru a depozita si folosi oxigenul. Daca dieta copilului tau este saraca in fier, acest lucru poate duce la deficienta de fier, iar depozitele sarace in fier provoaca anemia, o afectiune care presupune ca sangele este sarac in globule rosii sanatoase. Globulele rosii cara oxigenul catre organele din corp, furnizandu-ne energie si conferind pielii un colorit sanatos.

Deficienta de fier netratata la copii poate duce la intarzieri in dezvoltarea fizica si psihica a mersului sau vorbitului. In cazul copiilor de scoala, performantele lor pot fi afectate in mod negativ, cu repercusiuni in sensul scaderii campului de atentie, agerimii, dificultati de invatare, atat la cei din clasele primare, cat si la adolescenti.

De cat fier au nevoie copiii?

Bebelusii se nasc cu depozite de fier in corp, insa au nevoie de aport suplimentar de fier pentru a le sustine cresterea si dezvoltarea rapida.

necesar zilnic de fier pe varste 193x200 Totul despre anemia la copii

Cauzele si factorii de risc ai deficientei de fier la copii

Deficienta de fier este cea mai intalnita carenta nutritionala in randul copiilor. La adulti, cauzele deficientei de fier sunt sarcina si menstruatiile in cazul femeilor si sangerarea gastrointestinala la barbati. Cand vine vorba de copii, insa, cauza principala a carentei de fier din organism se datoreaza de cele mai multe ori alimentatiei. In primul an de adolescenta, datorita cresterii rapide, organismul are nevoie de mai mult fier, iar daca dieta nu il furnizeaza, putem avea de a face cu o anemie.

Consumul exagerat de lapte de vaca la copii mici (0-24 luni) este cea mai intalnita cauza a deficientei de fier, deoarece fierul continut de laptele de vaca este mult mai putin absorbit in organism decat laptele de san, putand cauza chiar si sangerari la nivelul intestinelor. De aceea, alaptatul pana la 2 ani sau utilizarea exclusiva a formulelor de lapte praf imbogatite cu fier (si in zilele noastre majoritatea sunt) sunt cele mai simple si eficiente solutii pentru evitarea deficientei de fier.

O alta cauza posibila a carentei de fier este malabsorbtia acestuia, mai ales in cazul celor cu boala celiaca (intoleranta la alimente care contin gluten – grau, secara, ovaz, orz, kamut si spelta) sau care prezinta colonii de H. pylori in tractul digestiv. Absortia fierului este o problema si in cazul vegetarienilor, intrucat legumele si fructele bogate in fitati pot reduce capacitatea organismului de a stoca fierul.

Categoriile de sugari si copii care prezinta risc crescut de anemie feripriva:

  • bebelusii nascuti prematur – cu mai mult de 3 saptamani inainte de termen – sau cu o greutate mica la nastere
  • bebelusii care beau lapte de vaca inainte de varsta de 1 an
  • bebelusii alaptati care nu incep diversificarea cu alimente bogate in fier dupa varsta de 6 luni
  • bebelusii care beau lapte formula neimbogatit cu fier
  • copiii de 1-5 ani care beau mai mult de 700ml lapte de vaca, capra sau soia pe zi
  • copiii cu anumite probleme de sanatate cum ar fi dietele restricitve sau infectiile cronice
  • adolescentele la menstruatie

Citeste despre Anemia la bebelusi.

popeye 133x200 Totul despre anemia la copii

Tare ca fierul, iute ca otelul

 

Simptomele deficientei de fier la copii

Cantitatea mica de fier din organismul copilului poate avea un impact negativ asupra functionarii sale corecte. Insa, majoritatea simptomelor deficientei de fier nu apar decat odata cu instalarea anemiei, si includ:

  • oboseala si slabiciune
  • dureri de cap
  • fata palida
  • unghii casante
  • apetit scazut
  • dificultati de respiratie (dispnea)
  • iritabilitate
  • inflamarea limbii
  • scaune inchise la culoare
  • dificultati in mentinerea temperaturii corpului
  • risc crescut de a contacta infectii
  • ritm cardiac neregulat
  • probleme de comportament
  • pofte neobisnuite pentru alimente fara aport nutritional precum gheata, noroi sau amidon
alapteaza 200x200 Totul despre anemia la copii

Alapteaza!

 

Cum prevenim deficienta de fier

Trebuie avuta mare grija la alimentatia oferita copilului!

1. Alapteaza sau ofera lapte formula imbogatita cu fier: se recomanda continuarea alaptarii pana cand copilul implineste 1 an. Fierul din laptele de san se absoarbe de 3 ori mai bine decat cel din laptele formula. Laptele de vaca nu este o sursa buna de fier si nu se recomanda a fi introdus in alimentatia copilului pana la varsta de 1 an. Bebelusii se nasc cu depozite de fier in organism, insa, datorita cresterii lor rapide au nevoie, in general, de 1mg de fier pe zi, cantitate furnizata prin alaptarea copilului.

In ceea ce priveste copiii, de vreme ce ei absorb doar 10% din fierul pe care il introduc in corp prin alimentatie, majoritatea dintre ei au nevoie de 8-10 mg de fier pe zi.

2. Ofera-i o alimentatie echilibrata. La inceperea diversificarii – in jurul varstei de 4-6 luni – ofera-i alimente cu adaos de fier, cum ar fi cerealele de orez imbogatie cu fier. Pentru copiii mai mari, peste 1 an, sursele bune de fier includ albusul de ou, carnea rosie, puiul, pestele, fasolea si legumele cu frunze verzi. Limiteaza aportul de alimente cu multe calorii, dar sarace in vitamine si minerale, cum ar fi sucurile sau chipsurile. Citeste despre Alimentatie pentru prevenirea si combaterea anemiei.

3. Mareste absorbtia fierului. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului. Desi sucurile de citrice nu sunt chiar recomandate pentru copiii cu varsta mai mica de 1 an, ii poti oferi copilului alte alimente bogate in vitamina C: pepenele, capsunile, piersicile, kiwi, portocale, mandarine, lamai,broccoli, varza, spanac, rosii si cartofi.

4. Suplimentele de fier. Daca piticul tau s-a nascut prematur, cu o greutate mica sau este alaptat, insa mesele sale solide nu includ alimente bogate in fier, cum ar fi cerealele fortificate sau carnea, poti introduce un supliment de fier in dieta sa.

Alte sfaturi:

  • include carnea rosie in meniul copilului in 3-4 zile din cele 7 ale saptamanii. Ai in vedere si alte variante la carne rosie cum ar fi fasolea uscata, lintea, mazarea, fasolea in conserva, pestele, puiul, ouale si nucile. Toate acestea sunt surse importante de fier
  • viermii intestinali sunt o alta cauza a carentei de fier, la fel si episoadele de diaree cronica

Trebuie facute analize pentru a depista deficienta de fier?

Deficienta de fier si anemia feripriva se diagnostigheaza, in principal, in urma unor analize de sange. Unii medici recomanda ca fiecare bebelus cu varsta cuprinsa intre 9-12 luni sa faca analize de sange, urmand a le relua 6 luni mai tarziu. Analizele de sange vor urmari nivelul hematocritului, feritinei serice (nivelul depozitelor de fier din corp), fierul seric (nivelul fierului in sange) si saturatie transferinei.

Deficienta de fier poate fi prevenita! Pentru a creste si dezvolta sanatos, fii atenta la cantitatea de fier continuta de mancarea pe care o servesti micutului si vorbeste cu medicul sau despre posibilitatea testarii sangelui sau prescrierii unui supliment oral de fier.

vitamina C si fier 200x146 Totul despre anemia la copii

Combina alimentele bogate in fier cu cele bogate in vitamina C

 

Tratarea deficientei de fier la copii

Datorita cererii mari de fier a organismului necesare pentru cresterea si dezvolarea rapida a copilului si a efectelor pe termen lung (slaba crestere, reducerea IQ-ului si a inteligentei), deficitul de fier trebuie tratat corect si rapid.

Este bine de stiut ca suplimentele de fier sunt cea mai comuna cauza de otravire accidentala in cazul copiilor, asadar trebuie avuta mare grija in depozitarea si dozarea acestora.

Inainte de a prescrie suplimente de fier, copilul va fi supus unor analize de sange pentru a confirma nivelul de fier din organism. Ulterior, dozarea fierului se face in functie de greutate, iar doza prescrisa nu va fi depasita.

Sunt necesare 2mg/ kg/ zi

Suplimentele de fier sunt cel mai bine absorbite pe stomacul gol, insa unii copii pot prezenta dureri de stomac, de aceea fierul va fi luat impreuna cu mancare. Se recomanda combinarea lui cu alimente sau mancaruri acide sau cu continut de vitamina C (mancaruri cu suc de lamaie sau otet) pentru a-i creste absorbtia. In urma suplimentarii dietei cu fier, este posibil sa apara constipatia si durerile de burtica, iar scaunul devine negru sau gri. Daca picaturile de fier sunt administrate impreuna cu cateva picaturi de suc de morcovi sau fructe proaspete (portocale), vor fi mai bine tolerate si absorbite, insa dezavantajul este ca picaturile, spre deosebire de tabletele de fier, pateaza dntii.

Suplimentele de fier imbunatatesc memoria, invatarea, performantele cognitive la adolescentii cu niveluri scazute de fier, precum si performanta atletilor cu anemie.

Cu tratament, rezultatele revin la normal in aproximativ 2 luni de zile. Cura cu suplimente de fier trebuie continuata in urmatoarele 6-12 luni pentru a ajuta corpul sa-si reconstruiasca depozitele de fier.

Citeste despre Alimentatia pentru combaterea anemiei la copii.

V-ati confruntat cu anemia feripriva? Cum ati tratat-o?