nu vrea sa manance 200x200 Sa intelegem lipsa poftei de mancare la copii

Lipsa poftei de mancare la copii

Prima temere a proaspatului parinte, mamica si tatic deopotriva, este ca bebelusul nu mananca destul (unul dintre cele mai comentate articole este Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata, unde majoritatea intrebarilor mamicilor se reflecta la cantitatea de lapte sau numarul de mese al copilului). Inca din primul an de viata parintii se preocupa de apetitul copilului, de dieta lui (nu mananca destule legume!) sau ca mancarea ii provoaca alergii, hiperactivitate sau duce la obezitate. Mesele in familie au devenit un camp de bataie unde se discuta si se disputa asupra a ce, cand si cat sa manance copilul!

Obezitatea infantila este o problema serioasa in Romania, unde se estimeaza ca existand un numar de 12.000 de copii obezi la nivelul anului 2010, din care 11000 in mediul urban. Nu e de mirare ca auzim parinti vorbind despre regimul de slabire al copilului de doar 9-10 ani!

Asa ca, de ce se ingrijoreaza parintii chiar si atunci cand medicul pediatru confirma ca piticul nostru este intr-o stare de sanatate buna si creste normal pentru varsta sa?

Unul dintre motive este pentru ca adultii deseori mananca din motive gresite. Ni se intampla de multe ori sa mancam de plictiseala, depresie, de fericire, pentru a fi politicosi in societate sau pentru ca e “vremea mesei” sau mama ne-a pregatit mancarea noastra preferata si i-am rani sentimentele daca n-am gusta macar putin din ceea ce ne-a pregatit. Dupa cum vezi, de cele mai multe ori mancam din orice alt motiv in afara de foame. De aici si semnalele gresite pe care le transmitem copiilor despre actul mancarii.

Nu trebuie sa uitam ca si cei mici sunt ca orice alte creaturi vii: mananca atunci cand le e foame si le e foame atunci cand cresc! Nou-nascutul flamand cu siguranta stie asta, de aceea si insfaca sanul la fel de repede cum invata sa respire aer! Atunci cand iti dublezi greutatea in primele 6 luni de viata si ti-o triplezi pana implinesti 1 an, este normal sa ai nevoie de multe calorii. Parintii se obisnuiesc cu acest apetit crescut pentru mancare si se simt neputinciosi cand pofta de mancare a copilului o ia pe o panta descendenta.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani iau in greutate in jur de 2,5 – 3 kg pe an. Pentru ca nu mai cresc asa de mult, e normal ca si organismul lor sa necesite mai putine calorii. Un renumit pediatru american spunea ca “copiii au un mecanism innascut remarcabil care ii atentioneaza cata mancare si ce tipuri de alimente sunt necesare corpului lor pentru a creste si a se dezvolta normal. Scopul este sa lasam frau liber apetitului sa se exprime si sa nu fortam copilul sa manance atunci cand nu ii este foame.

Ideea ca cei mici mananca ceea ce organismul lor are nevoie a fost confirmata de un studiu al dr. Steven Shea de la Universitatea Columbia: copiii de 2-5 ani alegeau sa manance prea putin sau chiar deloc la o masa, insa compensau necesarul caloric la celelalte mese, reglandu-si singuri apetitul si de la zi la zi. Studiul a concluzionat ca cei mici nu mananca precum adultii, iar cele 3 mese zilnice sunt o inventie a parintilor, intrucat doar copilul este cel in masura sa stie cat are nevoie sa manance la fiecare masa.

De multe ori, lipsa apetitului este o problema de control. Viata de zi cu zi a copiilor trebuie sa fie una programata, cel putin in majoritatea timpului: acum te trezesti, te imbraci, mananci, mergi afara/ la gradinita, citesti/ te joci, mergi la culcare. Insa, daca alimentatia si mancatul propriu-zis devine o problema de familie, copilul poate refuza sa manace doar din dorinta de a castiga putin control asupra vietii sale. Este cu atat mai adevarat in primii ani ai copilariei (1-3 ani), cand copilul invata sa spuna “nu”, si in adolescenta, cand vrea sa demonstreze ca este o persoana independenta, separata de familie.

nu mananca nimic1 200x158 Sa intelegem lipsa poftei de mancare la copii

Mofturosul in persoana

De aceea, mancarea nu trebuie folosita ca arma in certurile dintre parinti si copii, mai ales in aceste perioade mai “sensibile”: “Daca mananci, ok. Daca nu, la fel. Apreciem ca mancam sau stam toti la masa, sa povestim despre ce s-a mai intamplat astazi. Chiar, ce-ai facut in parc/ la gradinita/ scoala?”. Aceasta situatie este cu atat mai potrivita societatii de astazi, cand masa poate ca este singurul moment in care toti membrii familiei se strang laolalta.

Asadar, este evident ca parintii nu ar trebui sa fie ofensati sau deranjati ca cel mic nu doreste sa guste din mancarea delicioasa pe care se straduie sa i-o pregateasca. Nu inseamna ca lui nu-i place ce-i gatesti, ci ca lui nu-i este foame in acel moment! Invata-ti copilul sa deosebeasca dragostea pentru tine de alegerile alimentare si probabil ca atunci vei fi si tu capabila sa-ti refuzi mama cand se da peste cap sa-ti gateasca mancarea preferata si tie nu-ti este foame!

Parintii din ziua de azi trebuie sa stie ca copiii lor nu vor “face foamea” atata timp cat primesc o alimentatie sanatoasa. Cand copiii sunt lasati sa decida pentru ei insisi, isi autoregleaza apetitul si se dezvolta in adulti sanatosi cu greutate normala. Fortandu-i sa manance pot aparea tot felul de tulburari alimentare: fie copilul mananca doar pentru a evita disputele cu voi, parintii, si devin obezi, fie nu mananca chiar si atunci cand le e foame (din dorinta de a obtine un oarecare control asupra vietii lor) si devin anorexici.

refuza sa manance 200x133 Sa intelegem lipsa poftei de mancare la copii

Refuza sa manance

Copiii mananca atat cat au nevoie pentru a creste normal si a avea destula energie pentru a face fata unei zile. Hranirea fortata influenteaza negativ placerea de a manca si poate duce la evitarea mancarii. Pentru copil totul poate fi un alt joc: cu cat pui mai multa presiune asupra lui (pedepsindu-l sau oferindu-i recompense), cu atat va opune mai multa rezistenta.

Asa ca nu te mai ingrijora de apetitul copilului atata timp cat el e un copil normal sanatos in alte privinte. Poate ca parintii nostri ne-au crescut altfel, insa a obliga un copil sa manance este nu numai total lipsit de sens si necesitate, ci poate fi chiar periculos! Cea mai buna metoda de a face un copil sa manance este sa astepti aparitia urmatorului val de crestere din dezvoltarea sa!

Copilul tau e pofticios sau te rogi de el o zi intreaga sa manance?