copil 1 an mananca tort 200x133 Alimentatia copilului de 1 an

La multi ani!

La multi ani! Ce-a fost greu a trecut, ce e si mai greu (dar si mult mai frumos) abia incepe! O gluma nereusita, ai zice, insa te asteapta multe de acum incolo, pe orice plan. La varsta de 1 an, bebelusul tau devine un copil care vrea sa inceapa sa manance ca restul familiei. Un copil de 1 an poate avea chiar si 8 dintisori, in vreme ce altii nu au nici macar unul singur. Unii dintre ei merg deja de 2-3 luni, iar altii sunt in stadiul de a porni de-a busilea. Aceste diferente in dezvoltare sunt normale, ceea ce inseamna ca si diferenta de apetit intre copii ti se va parea mai usor de inteles.

  1. Laptele
  2. Pofta de mancare
  3. Gustarile dulci
  4. Adio bebelusie: canuta cu cioc si mancarea parintilor!
  5. Masa in familie
  6. Noutati in alimentatia copilului de 1 an

Laptele

Copilul tau inca are nevoie de lapte – in jur de 500 ml/ zi. Medicii pediatrii si nutritionisti recomanda ca laptele de vaca sa fie introdus in dieta copilului abia dupa implinirea varstei de 1 an, ideal dupa cea de-a doua aniversare. Pana atunci (varsta de 1-2 ani), laptele de san (in principal) sau formula sunt acceptate in meniul bebelusului.

lapte 200x200 Alimentatia copilului de 1 an

Laptele

Odata ce copilul incepe sa bea laptele de vaca, trebuie sa-i oferi intodeauna lapte gras (3,5% grasime) si nu degresat (grasimea ajuta la mielinizarea celulelor nervoase). In plus, incearca sa incluzi in alimentatia copilului portii mici din fiecare dintre grupele alimentare:

  • paine, cereale, orez sau paste
  • legume
  • fructe
  • carne, peste, oua
  • iaurt si branza (furnizeaza aceiasi nutrienti ca si laptele, asa ca l-ar putea inlocui cu succes, cu reducerea cantitatii echivalente din laptele consumat de copil de-a lungul unei zile)

Copilul nu trebuie sa manance cate un aliment din fiecare grupa alimentara. Majoritatea copiilor mananca aceleasi si aceleasi mancaruri. Unii dintre ei servesc doar orezul la o masa sau banana la cealalta, nimic ingrijorator. Insa trebuie sa te asiguri ca pe parcursul a 1-2 zile, copilul gusta/ mananca din alimentele apartinand fiecareia dintre grupele enumerate mai sus. In timp, totul o sa fie bine tinand cont ca ii oferi o masa variata care sa-i satisfaca toate cerintele nutritionale.

Pofta de mancare

Apetitul copilului va scadea in urmatoarele 6 luni. El a crescut foarte mult intr-un anumit interval de timp – si-a dublat greutatea de la nastere pana la 5-6 luni si si-a triplat-o pana a implinit 1 an. Acum, rata de crestere este mai mica decat in primul an de viata, iar apetitul este in scadere. Nu trebuie sa interpretezi aceasta lipsa de apetit ca semn de boala. Copilul este ocupat cu mersul si vorbitul pana spre 3 ani, este normal sa nu-l preocupe o strachina de mancare.

Este mai bine sa nu fortezi copilul sa manance anumite mancaruri si, mai ales, cantitati mai mari decat poate si doreste (mereu ne incapatanam sa-i oferim pana si ultima lingurita de mancare). Atunci cand copiii sunt obligati sa manance anumite alimente, pot invata sa le displaca tocmai pe acelea. Adopta o atitudine mai relaxata, ofera-i un aliment si lasa-i libertatea de a-l incerca sau nu; evita sa-ti faci un obicei din a inlocui, mitui sau implora copilul sa manance ceea ce ii servesti. Copilul singur este cel care decide cantitatea de mancare de care are nevoie, asa ca nu ii supraincarca farfuria. Cu siguranta nu va sta flamand: cand il inteteste foamea, mananca si pietre!

Iar daca doreste mai mult, iti va da de inteles. Aminteste-ti ca una dintre cele mai apasatoare probleme ale societatii actuale este supraconsumul, mancarea mult prea multa, si acesta este un obicei deprins inca din copilarie.

1 an 149x200 Alimentatia copilului de 1 an

Tot ce-i dulce mult imi place!

 

Gustarile dulci

Copiii se nasc cu o predispozitie pentru gustul dulce. Desi un mic desert din cand in cand este permis, evita sa cazi in capcana dulciurilor. In aceasta categorie se inscrie si sucul de fructe, care trebuie sa fie intotdeauna din fructe proaspat stoarse de catre tine, si nu cumparat din comert. Iar daca paharul de suc nu lipseste din alimentatia zilnica a copilului, limiteaza-i aportul la maxim 150ml: contine destul de mult zahar (fructoza este tot zahar), ii scade pofta de mancare si poate cauza chiar si diaree.

Daca exista membrii in familie alergici la alimente (alune, nuci, fructe de padure), evita sa le oferi copilului sau sa le folosesti in mancare. Mierea se va folosi doar dupa ce copilul implineste 1 an, datorita unei bacterii la care adultii sunt imuni, dar care poate provoca botulism (o boala paralitica severa, chiar fatala) la copiii mici.

Adio bebelusie: canuta cu cioc si mancarea parintilor!

La varsta de 1 an, majoritatea copiilor, nu toti insa, pot bea din canuta cu cioc. Cei care nu o fac este pentru ca nu li s-a prezentat inca canuta cea noua. Este vremea sa renuntam de tot la biberon, inclusiv laptele se ofera in canuta. Daca alaptezi, toate celelalte lichide pe care le bea copilul (apa, ceai, suc de fructe) vor fi puse in cana cu cioc. Citeste despre caria de biberon.

De acum, copilul poate manca linistit din mancarea parintilor. Cand gatesti, pune deoparte pentru copilul de 1 an o portie de mancare, inainte de a o sara sau condimenta puternic. Paseaza-i-o cu furculita sau marunteste-o cu cutitul (mai ales carnea mai tare), pentru a o putea mesteca. Unii copii mesteca bine mancarea la vasta de 1 an, insa unii dintre ei, mai ales cei fara dinti, refuza sa manance alimentele taiate in bucatele, preferand inca mancarea-pasta. Este si o modalitate prin care copilul, refuzand sa mestece, semnalizeaza ca sistemul lui digestiv nu este capabil inca sa digere alimentele servite in bucatele si nu pasta. Legumele crude pot constitui si ele pericol de innecare, de aceea vor fi pregatite la abur sau fierte 2-3 minute in apa clocotita.

Ofera-i si lui o lingurita; chiar daca nu o va manui corect si va imprastia mancare peste tot, il va ajuta sa se obisnuiasca cu folosirea tacamurilor (asigura-te ca si voi, parintii, ii oferiti un exemplu bun in acest sens)

Masa in familie

masa in familie 133x200 Alimentatia copilului de 1 an

Copilul de 1 an mananca din mancarea parintilor

Parintii sunt cei care invata copilul despre obiceiurile sanatoase in ceea ce priveste alimentatia. Pe masura ce cresc, copiii privesc in jurul lor la alegerile alimentare pe care le fac cei din casa. Copiii copieaza multe obiceiuri, comportamente, placeri si mai ales aversiuni. Cand alegi sa mananci ceva in detrimentul altui aliment, actiunile tale vorbesc de la sine, asadar, alege intotdeauna alimentele sanatoase pentru a-ti ajuta copilul sa dezvolte o preferinta pentru mancarea nutritiva:

  • Mancati corect in familie, fara prajeli, dulciuri in exces si alcool
  • Evita sa vorbesti despre alimente care iti displac.
  • Sa nu presupui din start ca cel mic va respinge mancarea pe care ai gatit-o, ofera-i lui sansa de a decide
  • Incearca mereu retete si mancaruri noi: propuneti sa gatesti un fel de mancare nou in fiecare saptamana.
  • Daca copilul nu mananca la ora mesei, ramai calma. La urmatoarea masa, serveste-i mancarea pe care ai pregatit-o pentru acea masa. Gustarile dintre mese trebuie sa fie si ele nutritive, nu deserturi.
  • Nu fa caz din refuzul lui de a manca ce-i servesti. Unora dintre ei le place sa foloseasca lipsa de apetit ca modalitate de atragere a atentiei
  • Incurajeaza copilul sa te ajute in planificarea si pregatirea mesei si a gustarilor
  • Mesele trebuie sa fie servite la ore regulate (+/- 30 minute): 3 mese principale (mic dejun, pranz, cina) si 2 gustari (dimineata si seara)
  • Cumpara alimente sanatoase. Parintii decid ceea ce mananca copilul. Copilul decide cat mananca.
  • Ofera-i cat mai putine dulciuri cu putinta, mai ales din cele cumparate. Dezvolta-i gustul pentru alimentul natural, in defavoarea aromelor sintetice.
  • Fa ca timpul petrecut la masa sa fie unul placut, o reuniune in familie
  • Unui mofturos, mancarea trebuie prezentata cat mai atragator: feliile de banana pot forma un zambet, buchetelele de broccoli si conopida pot forma un copacel cu tulpina din fasii de morcov, alaturi de carnea sau pestele maruntite care sunt o poteca sau un rau (daca turnam si sos deasupra), alaturi de un “munte” din piure de cartofi sau cartofi dulci. Sandvisurile pot fi taiate in forme cat mai amuzante: inimioare, forme geometrice, etc…

Noutati in alimentatia copilului de 1 an

Albusul de ou

ou 200x133 Alimentatia copilului de 1 an

Oul intreg – dupa varsta de 1 an

Oul se afla in lista celor 8 alergeni care provoaca aproximativ 90% dintre alergiile alimentare raportate la copii mici, insa numai albusul de ou este cel vinovat pentru aceasta incluziune si nu galbenusul.

Galbenusul nu contine proteinele care declanseaza alergia la ou, cazurile de alergie la galbenus fiind extrem de rare. Pe de alta parte, albusul de ou contine 4 proteine considerate a fi una mai alergena decat alta. Studiile arata ca majoritatea copiilor “scapa” de alergia la oua pana la varsta de 5 ani.

Simptomele alergiei la albusul de ou includ:

  • rinita alergica
  • astmul
  • dermatita
  • diareea
  • tulburari gastrointestinale
  • urticarie
  • greata
  • sindrom alergic oral (simtome care apar la nivelul gurii, buzelor si gatului)
  • voma
  • respiratie greoaie

De aceea, este foarte important sa respectam regula celor 4 zile de asteptare dupa ce introducem un aliment nou in dieta copilului.

Asadar, desi bogat in proteine, vitamina D si multe alte vitamine si minerale, oul se va oferi intreg abia dupa vasta de 1 an (galbenusul poate fi oferit in intervalul 7-10 luni).

Mierea

miere 200x150 Alimentatia copilului de 1 an

Mierea – dupa varsta de 1 an

Nu numai ca este plina de zahar, insa poate contine spori de Clostridium botulinum, o bacterie care desi inofensiva pentru adulti, poate provoca botulism in cazul copiilor mici, cu efecte secundare precum constipatie, lipsa apetitului si letargie. Desi unii medici sfatuiesc mamicile sa ofere miere bebelusilor mai mari de 8 luni, majoritatea pediatrilor recomanda amanarea introducerii mierii in alimentatia copilului pana la varsta de 1 an.

Clostridium botulinum traieste in sol si in praf, insa poate contamina si alte alimente, de regula cele conservate in mediul casnic, si in special mierea. Asadar, nu numai mierea poate provoca botulism, ci si conservele facute in casa si care nu sunt corect sterilizate (la minim 120 grade si fierte 10 minute inainte de a fi consumate).

Mierea trebuie evitata pe cat posibil pana la implinirea varstei de 1 an. In aceasta categorie intra orice aliment in care mierea se gaseste ca si ingredient. Pe masura ce copilul creste, corpul sau invata sa faca fata mai bine bacteriilor, inclusiv a celei care provoaca botulismul.

Cand i-ati dat prima data copilului albus de ou si miere? Mananca cu lingurita? Ati renuntat la biberon?