pregsmoker 200x157 Fumatul si sarcina

Fumatul in timpul sarcinii

Procentul fumatorilor a crescut surprinzator de mult in ultimii ani. Insa, numarul femeilor care renunta la fumat este mult mai mic decat cel al barbatilor, ba chiar a ramas neschimbat pe parcursul ultimei decade.

  1. Nu exista moment mai bun sa renuntati la fumat!
  2. Nu-i asa ca exista mamici care fumeaza in timpul sarcinii si au copii sanatosi?
  3. Copiii cantaresc mai putin cand mamele fumeaza. Nu e mai usor sa nasti un copil mai mic?
  4. Fumul de tigara ajunge la copilul inca nenascut?
  5. In cazul in care o femeie renunta la fumat pe durata sarcinii, se va ingrasa?
  6. Dar daca se reduce numarul tigarilor fumate in loc sa se renunte de tot la ele?

Nu exista moment mai bun sa renuntati la fumat!

Cand femeile tinere care fumeaza incep sa planifice un copil, ar trebui, de asemenea, sa se hotarasca sa renunte si la fumat. Cel mai bun moment pentru a te lasa de fumat este cand femeia se gandeste sa faca un copil in viitorul apropiat, sau imediat cum afla ca este insarcinata. Aceasta decizie va contribui la sanatatea ei si a copilului.

Nu-i asa ca exista mamici care fumeaza in timpul sarcinii si au copii sanatosi?

Acestea sunt femei norocoase! Daca o femeie fumeaza pe perioada sarcinii, risca foarte mult sanatatea copilului ei. Este, totodata, probabil sa se produca o pierdere a sarcinii. Copilul se poate naste prea devreme, inainte ca plamanii lui sa fie complet dezvoltati, ceea ce inseamna ca va avea probleme cu respiratia.

Copiii cantaresc mai putin cand mamele fumeaza. Nu e mai usor sa nasti un copil mai mic?

Nu e intotdeauna usor sa nasti un copil cu o greutate mica. Iar un copil care cantareste prea putin este, de obicei, bolnavicios si are multe probleme de sanatate. Copiii mai slabi au nevoie de ingrijire speciala si e posibil sa fie necesara o sedere prelungita in spital. Unii pot chiar muri la nastere sau in primul an de viata.

Fumul de tigara ajunge la copilul inca nenascut?

Da, cand mamica fumeaza, acelasi lucru face si bebelusul. Fumatorii inhaleaza substante otravitoare, cum sunt nicotina si monoxidul de carbon(acelasi gaz care iese pe teava de esapament a unei masini), care patrund in placenta, adica tesutul care face legatura intre mama si copil inainte ca acesta sa se nasca. Aceste otravuri impiedica bebelusul sa obtina nutrientii si oxigenul necesere cresterii.

In cazul in care o femeie renunta la fumat pe durata sarcinii, se va ingrasa?

O femeie trebuie sa se ingrase in timpul sarcinii. Copilul ne-nascut se bazeaza pe mamica sa manance sanatos , asa ca, daca se abtine de la dulciuri si fast-food-uri, surplusul de greutate al mamicii va fi in limite normale. Doctorul recomanda efectuarea unor exercitii fizice usoare care sa o mentina pe mamica activa (mersul rapid este ideal pentru majoritatea femeilor insarcinate). Chiar daca mamica acumuleaza cateva kg in plus, le va pierde dupa ce se va naste copilul. Si daca tot suntem la capitolul aspect exterior, femeia ar trebui sa se gandeasca in ce fel fumatul ii pateaza dintii si mainile, cat de urat ii miros hainele si respiratia, precum si la cele cateva riduri ce apar timpuriu cauzate de acest obicei nesanatos.

Dar daca se reduce numarul tigarilor fumate in loc sa se renunte de tot la ele?

Cea mai buna cale de a-ti proteja copilul este renuntarea la tigari. Reducerea numarului de tigari e un lucru mai bun decat a nu schimba nimic, dar pentru copil e posibil ca lucrurile sa nu se imbunatateasca. Daca o femeie reduce sau consuma tigari cu continut redus de gudron (mai usoare), ar trebui sa fie atenta sa nu inhaleze atat de profund sau sa pufaie de mai multe ori pentru a obtine aceeasi cantitate de nicotina.