Sunteti un cuplu fericit, implinit, cu experiente de viata frumoase si simtiti ca a venit momentul sa intrati in randul parintilor. Ati discutat cu prieteni deveniti deja parinti si sunteti siguri ca un copil este ceea ce va lipseste acum. Deoarece ati asteptat momentul potrivit pentru venirea pe lume a bebelususlui dvs., este bine sa va informati inca dinainte de a concepe un copil despre cateva aspecte care va vor ajuta in acest demers.
- Eu si sotul meu ne gandim sa concepem un copil. Ce intrebari ar trebui sa-i adresez medicului meu?
- Pot incepe sa concep un copil imediat dupa ce am luat ultima pilula anticonceptionala?
- Am incetat sa mai iau pilule dupa ce le-am folosit timp de 10 ani. Dar inca nu am avut menstruatie. Este ceva in neregula?
- Sotul meu fumeaza si bea multa cafea. Acest lucru va afecta precesul de conceptie?
- Este posibil sa fii insarcinata chiar daca ai avut o ligatura tubara (legarea trompelor)?
- Nu-mi amintesc daca am avut vreodata varsat de vant. Ar trebui sa ma vaccinez inainte de a ramane insarcinata?
- Mi-au trebuit doi ani pentru a concepe primul copil. Sa ne asteptam tot la o asa perioada indelungata pentru a ramane insarcinata?
Eu si sotul meu ne gandim sa concepem un copil. Ce intrebari ar trebui sa-i adresez medicului meu?
Faptul ca te-ai decis sa-ti consulti medicul pentru a fi informata asupra tuturor lucrurilor pe care ar trebui sa le stii despre sarcina este un gest demn de laudat. In timpul vizitei medicale, tu si medicul ar trebui sa abordati anumite subiecte care te vor ajuta sa ai o sarcina sanatoasa. Acesta este un exemplu de intrebari pe care le-ai putea adresa doctorului:
- trecutul meu medical si al familiei mele imi va afecta sarcina?
- medicamentele pe care le iau in acest moment imi vor afecta sarcina?
- este nevoie de anumite vaccinari?
- mananc corect?
- trebuie sa iau vitamine?
- dar despre efortul fizic?
Pot incepe sa concep un copil imediat dupa ce am luat ultima pilula anticonceptionala?
Nu se cunosc efecte adverse ale conceperii imediat dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor. Totusi, procedand in acest fel, este posibil sa intampinati greutati in calcularea datei cand va trebui sa nasteti. Ciclul menstrual al unei femei este, de obicei, neregulat imediat dupa incetarea luarii contraceptivelor orale. In particular, momentul ovulatiei in timpul primului ciclu ese greu previzibila. Deci, daca ar fi sa concepi un copil in timpul primului ciclu menstrual, metoda standard de estimare a sarcinii prin indicarea exacta a primei zi din ciclu nu poate fi totalmente sigura. Ideal ar fi ca, odata incetata administrarea pilulelor, sa folosesti o metoda-bariera de contraceptie (prezervativ, diafragma, spermicide) pentru 2-3 luni inainte de a incerca sa concepi. Daca ramai insarcinata in aceste luni, este recomandabil sa folosesti o metoda alternativa de estimare a sarcinii, cum ar fi un test cu ultrasunete.
Am incetat sa mai iau pilule dupa ce le-am folosit timp de 10 ani. Dar inca nu am avut menstruatie. Este ceva in neregula?
Cateodata ovarele tale au nevoie de ceva timp pentru a se reface odata ce ai incetat luarea pilulelor. Dar trebuie sa ai ciclu menstrual pana in cea de-a treia luna de la incetarea administrarii contraceptivelor. In caz contrar, ar trebui sa consulti un medic pentru a-ti face niste teste si a-ti prescrie anumite medicamente pentru a-ti stimula ovulatia.
Sotul meu fumeaza si bea multa cafea. Acest lucru va afecta precesul de conceptie?
Nu exista nici o dovada ca nicotina din tigari sau cofeina din cafeaua consumata de barbat afecteaza capacitatea de concepere sau cauzeaza defecte ale fatului. In schimb, exista alte motive ingrijoratoare in legatura cu prezenta uni fumator in casa. Fumatul reprezinta un pericol pentru copilul tau si pentru tine cand esti insarcinata. O femeie insarcinata expusa fumului de tutun are un risc crescut de a avea o nastere prematura, precum si alte complicatii. Dupa ce se va naste copilul tau, expunerea lui la fumul de tigara poate mari riscul aparitiei Sindromul Mortii Infantile Subite (SMIS) sau poate duce la tulburari respiratorii ale nou-nascutului. Mai mult, trebuie sa fii atenta la efectele adverse – inclusiv asocieri cu cancerul de plamani si boli ale inimii – pe care fumatul le are asupra sanatatii sotului tau.
Este posibil sa fii insarcinata chiar daca ai avut o ligatura tubara (legarea trompelor)?
Da, nici o metoda de sterilizare nu e 100% efectiva. Ratele de esec varieaza in functie de tipul de operatie executat, dar, pe ansamblu, rata esecului in cazul legarii trompelor este de 1:200 de operatii realizate.
Nu-mi amintesc daca am avut vreodata varsat de vant. Ar trebui sa ma vaccinez inainte de a ramane insarcinata?
Este periculos sa faci varsat de vant in timp ce esti insarcinata. In timpul primelor luni de sarcina, pot aparea anormalitati ale fatului, inclusiv malformatii ale membrelor sau retardare mintala. Spre sfarsitul sarcinii, se poate ajunge la o forma de pneumonie grava, chiar fatala pentru mamica. Un simplu test de sange iti poate spune daca ai avut sau nu varsat de vant. Daca rezultatele testului sunt negative, ar trebui sa te vaccinezi inainte de a ramane insarcinata. Doctorul tau te va sfatui, probabil, sa astepti trei luni dupa imunizare pentru a incerca sa concepi un copil. Vaccinul include un virus viu si chiar daca acesta nu presupune un grad de risc asemanator contractarii varsatului de vant, doctoii sfatuiesc pacientii sa astepte, doar pentru a fi precauti.
Mi-au trebuit doi ani pentru a concepe primul copil. Sa ne asteptam tot la o asa perioada indelungata pentru a ramane insarcinata?
Daca medicul tau nu a identificat vreo cauza pentru intarzierea in conceptie, atunci faptul ca ati avut o sarcina normala face ca, statistic vorbind, sa puteti concepe un al doilea copil. Totusi, daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata in decursul unui an de zile, este recomandabil sa consultati un medic.
Comentarii