Sau, altfel spus, de ce este important sa mergem la doctor inainte de a concepe un copil.
Bunicile noastre aveau dreptate cand spuneau ca “un gram de precautie valoreaza cat un munte de tratamente”. Asa ca urmeaza-le sfatul si indreapta-te catre cabinetul ginecologului tau imediat ce planuiesti sa concepi un copil. Chiar daca ai mai fost insarcinata, informatiile de mai jos iti pot folosi si aduce aminte de lucrurile ce trebuie facute.
Daca, citind despre sfaturile medicale inainte de a concepe un copil, ti-ai intocmit deja o lista cu intrebarile pe care doresti sa le adresezi medicului tau legate de nelamuririle cu privire la frumoasa perioada ce te asteapta, acum este momentul sa afli ce se va intampla in cadrul primei vizite medicale dinainte de a ramane insarcinata:
- Va discuta cu tine precautiile ce trebuie sa le iei in cazul in care ai tensiune mare sau diabet, cel din urma putand mari de trei ori riscul ca fatul sa aibe defecte de nastere. Alte boli care trebuie monitorizate si tinute sub control sunt bolile de inima, astmul, epilepsia si lupusul
- Te va informa daca medicamentele pe care le iei acum iti pot afecta copilul, cum ar fi antibioticele (tetraciclina), medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale, pentru subtierea sangelui, cele de prevenire si tratare a acneei (Roaccutane). Alte medicamente ce pot dauna copilului includ aspirina, antihistaminicele si cele pentru mentinerea/reducerea/cresterea greutatii.
- Va determina daca copilul tau prezinta riscul de accese, tulburari mintale sau defecte de nastere, cum ar fi fibroza chistica, atrofiere musculara, hemofilie, anemia falciforma (anemia celulelor in secera), maladia Tay-Sachs (anxietate excesiva).
- Iti va prescrie vitamine in perioada prenatala care contin 400 micrograme de acid folic, un supliment esential in prevenirea unei malformatii de tub neural, spida bifinda. Daca se administreza in primele patru saptamani ale sarcinii, aceaste vitamine stopeaza aparitia acestui defect intalnit in una din 1000 de nasteri
- Sa iti faca, daca este necesar, vaccin impotriva pojarului, oreionului, tetanosului, rubeolei, poliomielitei sau hepatitei B cu cel putin trei luni inainte de a ramane insarcinata, pentru a-ti proteja copilul
- Iti va da indicatii in privinta modului in care iti poti reduce greutatea in cazul in care ai mai mult de 9 kg peste limita normala, surplus de kg cate-ti pot supune viata ta si a copilului tau unui risc major.
- Iti poate oferi sfaturi de nutritie si de efectuare a unor exercitii fizice.
Asigura-te ca poti vorbi deschis cu ginecologul tau despre orice probleme sau indoieli ai avea in legatura cu noua etapa din viata ta. Asa iti vei da seama daca aceasta persoana este doctorul potrivit pentru tine. Cand tu si doctorul veti forma o echipa, atat tu, cat si copilul, veti obtine numai beneficii in urma acestei relatii.
Comentarii