saptamana 1 200x150 Saptamana 1 de sarcina

Saptamana 1

Dupa cum bine stii, exista mai multe moduri prin care tu si doctorul tau puteti determina varsta copilului tau.

Una dintre ele presupune referirea la data ultimului ciclu menstrual. Aceasta metoda depinde de abilitatea ta de a stii cu exactitate cand ai menstruatie. Daca incerci sa determini care este stadiul de dezvoltare al bebelusului tau, ar trebui sa-ti intrebi medicul daca foloseste aceasta metoda pentru a determina varsta sarcinii. In cazul unui raspuns pozitiv, tot ceea ce trebuie sa faci este sa scazi doua saptamani din data sugerata de doctorul tau : de exemplu, daca medicul spune ca esti insarcinata in sase saptamani, inseamna ca bebelusul tau are patru saptamani.

Primul pas in dezvoltarea copilului tau il reprezinta fertilizarea. Acest proces apare cand “sperma” intalneste “ovulul”! Inainte de fertilizare, corpul tau trebuie sa pregateasca un loc unde oul fertilizat sa se stabileasca si pe care sa-l numeasca “acasa”. Acesta este motivul pentru care corpul tau secreta estrogen. Estrogenul trimite un mesaj uterului tau sa formeze o captuseala de tesut puternic vascularizata, in timp ce nivelurile ridicate de progesteron se pregatesc sa sustina oul fertilizat. Simultan, ovarele maturizeaza ouale in saci plini de lichid numiti foliculi. Aceasta este perioada in care aceste schimbari produse in corpul tau pot rezulta in conceptie, atunci cand spermatozoidul atinge ovulul.

Spermatozoizii ating ovulul in cadrul tubului fallopian si miracolul vietii ia nastere. Mai multi spermatozoizi pot penetra stratul exterior al ovulului, dar numai un singur spermatozoid va intra in ovul si il va fertiliza. Odata ce spermatozoidul isi castiga accesul la ou, cromozomii tai si cei ai partenerului tau se combina si incep sa formeze bebelusul. La momentul conceptiei, sexul copilului este determinat de cromozomii sexuali din sperma taticului. Acesta este momentul in care se stabileste daca vei avea un singur copilas sau mai multi. Daca din ovarul tau sunt eliberate doua oua sau fiecare ovar elibereaza cate un ou si ele sunt fertilizate de doi spermatozoizi separati, atunci vei avea gemeni fraternali(asemanatori). Intamplator, gemenii fraternali pot fi de acelasi sex sau fetita si baietel. Ei vor fi la fel ca si ceilalti copii (frati) nascuti de aceeasi parinti, doar ca vor avea aceeasi data de nastere , dar nu si aceeasi cromozomi. Spre deosebire de ei, gemenii identici sunt total diferiti : apar cand acelasi ou este fertilizat de acelasi spermatozoid si apoi se imparte in doua, trei sau mai multi embrioni. Nu numai ca gemenii identici vor imparti aceeasi data de nastere, ci si aceiasi cromozomi. Vor arata la fel, vor avea aceeasi culoare de ochi si de par, de aici numele de gemeni identici.

Daca nu esti impacata cu sexul copilului, invinuieste-ti sotul pentru ca pana la sfarsitul sarcinii il vei invinui pentru orice fleac, asa ca ar trebui sa se obisnuiasca de pe acum!

  Saptamana 2 »