graviduta cu greata 200x110 Greata in timpul sarcinii

Greata matinala

Nici nu ridici bine capul de pe perna si ai o stare neplacuta de care scapi cu greu, orice ai face. Ba te doare, ba nu te doare stomacul, la fel si capul, apoi ceva se lumineaza: iti dai seama ca ti-e greata! Dispozitia ta buna e ruinata, dar macar stii ce ai. Apoi, primul lucru la care te gandesti, ca orice femneie cu greata matinala, e ca esti insarcinata! 

Ei bine, ce putem face? Iata cateva raspunsuri la cele mai comune nelamuriri despre acest inconfundabil simptom de sarcina:

  1. De ce am o stare continua de greata toata ziua?
  2. Cat va dura aceasta stare de greata?
  3. Ce se intampla daca vomit atat de des incat nu mai retin nimic?
  4. Starea de greata imi va afecta copilul?
  5. Ce remedii exista ?

De ce am o stare continua de greata toata ziua?

“Exista o explicatie!” spunea un personaj indragit. Responsabila pentru disconfortul matinal este o combinatie a mai multor schimbari fizice ce au loc in corpul tau. Aceste schimabari presupun cresterea rapida a nivelului de estrogen, o intensificare a mirosului, aciditate excesiva a stomacului si o stare crescanda de oboseala. Unele cercetari afirma ca stresul si emotiile pot juca, la randul lor, un rol important in creerea starilor neplacute resimtite de mamica.

Desi nu-ti va alina starea de greata, ar putea fi incurajator sa stii ca nu esti singura. 75-80% din viitoarele mamici considera primele saptamani de sarcina un adevarat supliciu. Ce e mai rau este ca aceasta stare de greata poate aparea dimineata, la pranz si seara.

Cat va dura aceasta stare de greata?

Nu exista doua sarcini la fel si acelasi lucru se intampla si cu accesele disconfortului matinal. Greata pe care o simti poate dura intre cateva saptamani si cateva luni, sau poate chiar mai mult, desi acest lucru se petrece foarte rar. Pana la sfarsitul celei de-a treia luni, majoritatea femeilor inceteaza a se mai simti rau. Din pacate, o greata usoara poate aparea si disparea pe intreaga perioada de sarcina. De cele mai mute ori este declansata de anumite mirosuri, diferite de la femeie la femeie. Sunt femei care au rezistat celor trei luni de vomat in timpul primei sarcini, dar mirosul cartofilor, povesteste o mamica din Timisoara, i-a provocat o stare de rau chiar cu o zi inainte de a da nastere fiului ei.

Ce se intampla daca vomit atat de des incat nu mai retin nimic?

Consulta-ti medicul. Ar trebui sa ceri ajutor si daca nu ai pofta de mancare. Din fericire, acest sindrom, numit hyperemesis gravidarum (adica vomat excesiv in timpul sarcinii) este rar. Si oricat de infricosator ar suna, este vindecabil. Daca nu se trateaza, vomatul excesiv poate duce la malnutritie, deshidratare si alte complicatii pentru tine si copilul tau. Doctorul si chiar moasa ta te poate ajuta sa eviti o astfel de criza prin prescrierea unei diete speciale, recomandandu-ti odihna la pat sau chiar internandu-te in spital.
Daca esti diagnosticata ca deshidratata, e posibil sa fii spitalizata, si in acest caz ti se vor administra intravenos lichide, glucoza si electroliti. Ti se vor da si medicamente pentru a-ti reduce starea de greata si voma si sa te ajuta sa retii alimentele.

Starea de greata imi va afecta copilul?

Greata usoara, de obicei asociata cu disconfortul matinal, nu va afecta copilul atata timp cat poti retine mancarea, fara a o elimina prin voma, mananci sanatos si bei multe lichide. Multe femei cu disconfort matinal isi dau seama repede ce pot tolera sau nu si de cate ori simt nevoia sa manace in cursul unei zile. Daca nu poti inghiti vitaminele prenatale sau o faci cu greutate, incearca sa le iei cu mancare – e mai usor de tolerat pentru stomac. Daca nici asa nu le poti inghiti, ar trebui sa consumi in fiecare dimineata cereale imbunatatite cu vitamine. Si asigura-te ca ai o dieta bogata in toate vitaminele de care tu si bebelusul aveti nevoie.

Ce remedii exista ?

Fara indoiala ca eviti mancarurile si mirosurile care nu-ti priesc. Pentru a preveni, sau macar reduce, greata ar trebui sa:

  • Tii cat mai aproape de tine (langa pat) gustari simple, cum sunt biscuitii sau alte produse de acest gdietaen. Acorda-ti in fiecare dimineata cateva minute pentru a rontai cativa biscuiti, apoi mai odihneste-te pentru 20-30 minute inainte de a te da jos din pat.
  • Mananca putin si des. Un stomac gol poate provoca riscul aparitiei greturilor. Tinteste mancarurile bogate in proteine sau carbohidrati, care au rolul de a ajuta in lupta cu greata.
  • Incearca sa iei cate 50mg de vitamina B6 de 2ori/zi, dar numai cu acordul medicului tau.
  • Sau, intrerupe temporar administrarea vitaminelor prenatale. Daca starea ta se amelioreza, incepe sa reintroduci vitaminele dupa cateva zile de repaus.
  • Deoarece fierul este puternic pentru sistemul tau digestiv, inceteaza a-l mai lua in primul trimestru daca nu esti anemica
  • Evita mancarurile grele, condimentate, acide sau prajite, si mananca mai putin gras, in general
  • Gustarile sa fie la ordinea zilei. Incearca sa mananci cantitati mici de alimente usoare de-a lungul intregii zile. O buna alegere o constituie biscuitii, crantanelele, iaurtul (bogat in vitamina B, cu rol de reducere a gretii) sau orice altceva iti face placere sa consumi.
  • Adulmeca lamai. Mirosul unei lamai proaspat taiate te poate ajuta sa lupti cu greata. Introdu cateva felii de lamaie intr-un ceai cu gheata sau un pahar cu apa minerala.
  • Bea ceai de ghimbir. Ghimbirul e cunoscut pentru proprietatile sale de a calma stomacul si te ajuta sa scapi de greata.
  • Acorda-ti timp pentru a te relaxa. O discutie cu alte mamici in devenire poate fi o cale excelenta de a-ti elibera stresul si de a va impartasi impresiile.