contur gravida 144x200 Cauzele infertilitatii feminine si masculineAm vorbit intr-un articol precedent despre fertilitate: ce este fertilitatea si ce putem face pentru a avea un copil. Insa nu intotdeauna ce ne dorim sa se intample are corespondent si in viata reala. 

De ce nu pot ramane insarcinata?

Desi a ramane insarcinata poate parea cel mai usor lucru de pe lume, de obicei nu se aplica pentru multe dintre semenele noastre. Exista cateva cauze ale acestui fenomen si fiecare sau chiar mai multe dintre cauzele enumerate mai jos pot constitui motivul.

Varsta avansata (planificare tarzie a copilului)

Tendinta actuala este ca femeile sa-si finalizeze studiile si sa-si faca o cariera inainte de a reflecta la intemeierea unei familii. Totusi, pentru o femeie ce a depasit varsta de 35 de ani, conceperea copilului devine o problema. Infertilitatea creste odata cu varsta. Fertilitatea se afla la apogeu pentru amblele sexe in jurul varstei de 25 de ani, dupa care descreste constant la femeile peste 30 de ani si la barbatii peste 40 de ani. Infectiile tubare, tumorile fibroase si endometrioza sunt mult mai intalnite la femeile ce au trecut de o anumita varsta si sunt o cauza raspandita a infertilitatii.

Consum excesiv de alcool, tigari si droguri 

Cercetarile au relevat faptul ca consumul excesiv de alcool sau cel al drogurilor ilegale ca marijuana, cocaina, heroina ale unui posibil tata inainte de instalarea sarcinii poate fi o cauza a infertilitatii. Drogurile ilegale pot, de asemenea, sa reduca numarul spermatozoizilor, a calitatii spermei, a nivelului de testosteron si sa produca schimbari in functionarea testiculelor, fiind ejaculate in acelasi timp cu sperma. Consumul excesiv de alcool poate afecta ciclul menstrual al femeii. Trebuie stiut, totusi, ca atata timp cat bautul, fumatul si consumul drogurilor a incetat inainte de a ramane insarcinata, folosirea lor anteriora sarcinii nu pare a prezenta vreun risc asupra copilului.

Probleme cu menstruatia/ovulatia

Ovulatia este o conditie esentiala pentru a ramane insarcinata. La femeile cu ciclu menstrual regulat de 28-35 de zile, ovulatia are loc la fiecare ciclu. Insa multe femei au o menstruatie neregulata (de multe ori femeile au 3-4 cicluri menstruale pe an sau chiar mai putin). Aceasta inseamna ca au mai putine sanse de a ramane insarcinate nu numai pentru ca au mai putine perioade fertile posibile, ci si pentru ca e posibil sa nu aiba ovulatie la fiecare ciclu (ovulatia nu apare la fiecare ciclu menstrual). 

Numar redus de spermatozoizi (la barbati)

Numarul obisnuit de spermatozoizi se incadreaza intre 20 si 100 de milioane de spermatozoizi/ml sperma. Un numar mai mic de 20 de milioane poate fi motivul pentru o concepere dificila. Factori cum sunt oboseala, consumul excesiv de alcool, tigari si droguri, infectii ale prostatei, dieta deficitara, sau expunerea la chimicale pot cauza o reducere temporara, usoara a cantitatii spermatozoizilor. Varicocela apare cand exista vene varicoase in scrot, aceasta fiind o alta cauza a infertilitatii care poate fi tratata numai prin chirurgie.

Uter retrovers

Multe femei se nasc cu uterul indreptat spre posterior(spre in spate) in loc de orientarea spre in fata. Aceasta situatie poate fi diagnostica de ginecologul tau sau cu ajutorul ultrasunetelor. O cale simpla de a compensa aceasta problema a uterului retrovers este ca femeia sa stea intinsa pe burta dupa terminarea actului sexual (femeile cu uter normal care planuiesc sa ramana insarcinate sunt rugate sa stea pe spate si sa ridice picioarele de la nivelul soldurilor pentru a spori sansele fertilizarii). Daca uterul retrovers e singurul inconvenient, atunci e posibil ca femeia sa fie capabila sa conceapa (de cele mai multe ori) un copil sanatos. Daca nu ramane insarcinata, atunci e posibil ca doctorul sa recomande o operatie.

Ovare polichistice

Chisturile apar cand foliculul nu reuseste sa se desprinda in timpul ovulatiei si incepe sa creasca, in schimb. Acest lucru se datoreaza dezechilibrului hormonal si e marcat de menstruatia absenta sau neregulata. Femeile care prezinta aceasta dereglare au o tendinta cronica de a avea cicluri la intervale variind intre sase saptamani si sase luni. Conceperea unui copil devine dificila datorita ovulatiei neregulate.

Penetrarea

Foarte des, e posibil sa-ti planifici actele sexuale la momentul nepotrivit. Pentru a ramane insarcianta, este esential sa faci sex in timpul zilelor fertile. E posibil, de asemenea, sa incerci de prea multe ori intr-o perioada, ceea ce ar putea duce la reducerea numarului de spermatozoizi.